Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Над 7000 празнуваха 24 май в Бургас (видео)

| обновено на 24.05.22 в 14:06

Над 7 хиляди ученици, учители и дейци на културата се включиха в празнично шествие в Бургас. Бургаското духовенство, представители на читалищата, университетите и културни институции,  40 училища, 23 детски градини и 15 професионални гимназии участваха в празника. 


Заместник-кметът с ресор "образование" Йорданка Ананиева заяви:

"Винаги на 24 май виждам около себе си хора усмихнати, одухотворени, хора, които търсят пътя напред. Пожелавам все така да носим в себе си делото на братята Кирил и Методий, на техните последователи и да пребъде българското слово, писменост и култура!"


За мисията учител Марияна Стефанова, директор на Основното училище „Васил Априлов“ посочва:

"Все по-сложно, все по-предизвикателно, но това ни държи живи, кара ни непрекъснато да се квалифицираме, за да отговорим на будните детски умове. 24 май е празник на духовността, на българщината, най-свещеният празник, който чества целият ни народ."  


Коста Папазов, който е начело на Професионалната гимназия по електроника и електротехника, добавя:

"Не всеки може да бъде учител, наистина това е мисия, призвание. Още като завърших своето образование започнах като учител. Системата се промени и в положителна и в отрицателна посока. Може да бъде и по-добра. Прекалено са претоварени децата, може би наистина трябва да се преработят и програми, и учебници."

26 години в професията е Магдалена Япаджиева, сега е и заместник-директор на ОУ "Христо Ботев" в квартал "Победа":

"Словото е живо и ще пребъде навеки-без учителите това няма как да стане. На децата пожелавам да са можещи, знаещи и успяващи."


Под аплодисментите на бургазлии шествието премина по централните улици на града. 


Още чуйте в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изборният ден в Нова Загора протича спокойно

Нормално започна изборният ден в община Нова Загора. Днес хората в общината гласуват за кмет, след като през пролетта почина кметът Николай Грозев. В 44 секции се гласува машинно, в останалите се гласува с хартиени бюлетини. Към момента няма нарушения на изборния ден, съобщи говорителят на Общинската избирателна комисия Християна Йорданова...

публикувано на 03.07.22 в 10:41

Производители понижават цената на хляба от 10 до 20%

Прогнози за драстично поскъпване на пшеницата притесняват хлебопроизводители в Бургас. За по-малко от година брашното е скочило с 95% и в момента тонът се купува за 1130 лв., коментира Красен Хлебаров: "Много са факторите, пшеницата започва нова реколта, никой не знае на какви цени ще се купува, какви ще станат брашната. Ето, брашната от..

публикувано на 03.07.22 в 10:31

Плувен маратон от остров света Анастасия до местността Чукалята се провежда днес

От остров света Анастасия до местността Чукалята днес плувци ще преплуват разстоянието благотворително. Тяхната такса за участие от 50 лева ще   отиде за хора с онкологични заболявания. Събитието е организирано за 6 та поредна година от Онкоболни и приятели, каза председателят на сдружението Цонка Тодорова "Този път имаме много записани..

публикувано на 03.07.22 в 07:55

Атрактивни демонстрации отбелязаха празника на МВР, БНР-Бургас напомни за пътната безопасност (ГАЛЕРИЯ)

БНР-Бургас се включи в отбелязването на професионалния празник на МВР с кампанията си за пътна безопасност. С раздаването на стотици превантивни стикери „Спри! Дай път на пешеходец“ напомнихме, че безопасността на пътя е най-важна. До казиното в Морската градина от Областната дирекция на МВР направиха атрактивни демонстрации на сили и..

публикувано на 02.07.22 в 20:52
Снимка: Архив

Отново сигнали за неправомерно събиране на такса за паркиране на Силистар

Сигнал за неправомерно събиране на такса за паркиране е подаден до концесионера на плажа „Силистар“. Подобен казус се случва за поредна година в района.  Задържаха за 24 часа Георги Георгиев, събирал по пет лева за паркинг на Силистар Паркингът до плаж Силистар отново е безплатен Пукат гуми и събират нерегламентирано пари за паркинг..

публикувано на 02.07.22 в 14:48

Общината в Ямбол ще създаде общинско предприятие "Чистота"

Общинско предприятие "Чистота" ще създаде общината в Ямбол. Целта е да се засили контролът върху комуналните дейности, които в момента се извършват от външни фирми. Първоначално общинското дружество ще ограничи работата си в управлението на компостиращата инсталация, която заработи в началото на тази година. През следващата година ще бъдат поети и..

публикувано на 02.07.22 в 09:57

Полагат маркировка за паркиране в Поморие

Полагането на маркировка за паркиране в Поморие продължава през почивните дни, съобщават от Общината. Днес ще се работи на улиците: „Св. Климент Охридски“ и „Св. Иван Рилски“, а утре – на улиците: „България“ и „Цар Петър“. Собствениците и шофьори на автомобили трябва да преместят превозните средства от посочените улици, за да не пречат..

публикувано на 02.07.22 в 08:37