Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риболовци: В момента има най-много скорпид, попчета и хамсия

| обновено на 26.05.22 в 08:58
Ахтопол
Снимка: Свобода Атанасова

На юг от Бургас в морето се риболува в момента най-много скорпид, попче и хамсия. Все още е рано да се каже какъв ще бъде сезонът, каза за БНР Бургас Йордан Каракашев от Рибарската кооперация в Ахтопол:



„В момента  работим със скорпид, хамсия, попчета. Имаше и цаца, почти нормални количества. В момента очакваме сафрида, морето дава някакви количества, но все още сезонът му закъснява с около две седмици. Някои даляни вадят още цаца, но водата е студена. В момента има забрана за улов на калкан. 
Горивото поскъпна, сметката не излиза при риболов, токът също е скъп, гледаме да не замразяваме много риба и да не използваме фризери. Лятото вадим меджид, но тази година заради горивото явно есента ще работим с траловете, когато има повече риба, за да излиза сметката“, допълни Йордан Каракашев.

Още един коментар от бранша. 

Продължаващите военни действия в Украйна и информацията за наличие на мини в Черно море повлия и на риболова. Това обясни Йордан Господинов, изпълнителен директор на асоциация БГ ФИШ.
Той съобщи, че има и промяна в хранителната верига в морето, заради появата на нов вид медуза, която се храни с планктон, който пък е основна храна за мидите, цацата и хамсията:



„Малко закъсня цацата, но уловите сега са добри, и хамсия също. На приливи и отливи е, защото рибите също се влияят от военните действия, взривовете, замърсяването. В района, където беше аварията с кораба „Вера Су“ няма някакви особености. Мидите във фермите растат малко по-бавно, защото е по-малко храната. В Черно море от известно време се появи една гребеновидна медуза, която се храни с планктон. Той е важна храна за черните и белите миди, както и най-вече за цацата, която пък е началото на останалата хранителна верига - на чернокопа, паламуда, на всички други морски хищни риби. Това е, което рибарите наблюдават, но е и информация, която вероятно ще бъде важна за хората, които правят съответните изследвания.

Секторът има нужда от помощи, защото това, което се дава от държавата е малко в сравнение от поскъпването на електроенергията. Нека да го обясня така, че да бъда разбран правилно. При нас рибата се съхранява в хладилна камера на -25/-21 градуса, ежедневно, денонощно. Докато хранителните продукти като плодовете, зеленчуци и млечни продукти се съхраняват от 0 до +6 градуса. Това изисква много по-малко разходи. Ние ловим рибата и я замразяваме, след това се продава като замразена и може да се продаде след месеци.

Уловът на риба също е разход, защото използваме горива, те също поскъпнаха. Имам усещането, че земеделското министерство не може да се ориентира кой кой е в хранителната верига, както и каква е продоволствената верига. Тази продоволствена верига не е само хляб, сирене и домати, изброявам тези продукти, защото като се говори за потребителската кошница нашият сектори липсва. Нека да напомня, че рибата е основен хранителен продукт.

Недостатъчното подпомагане на сектора ще рефлектира и върху цената на крайния продукт, защото стойността на рибата ще се повиши“, допълни Йордан Господинов.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. д-р Румен Драганов

Очакваме над 13 милиона чужди туристи в България през 2024 г. и ръст с 5 до 7%

Стабилен туристически сезон в България и връщане до нивата от преди пандемията и дори надхвърлянето им прогнозира директорът на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма доц. д-р Румен Драганов в интервю за БНР Бургас. „Общо взето, стабилен туристически сезон. Постигнали сме някаква степен на устойчивост, която..

обновено на 05.08.24 в 16:57

Общинският съвет в Поморие отхвърли предложението за актуализация на бюджета

Предложението за актуализация на бюджета на Община Поморие не беше прието от местния парламент през седмицата. Един от мотивите за промените, които посочват от администрацията е, че са завишени приходите от събираемостта на част от данъците. Междувременно са възникнали непредвидими разходи. „В момента имаме към 67 % изпълнение на бюджета , а..

публикувано на 02.08.24 в 15:01

НАП напомня: При плащане в 14-дневен срок, се спестяват 20% от стойността на акта

Много от собствениците на санкционираните търговски обекти за неиздаване на касови бележки или за разлики в касовите наличности предпочитат да не обжалват наложените актове, а да ги заплащат веднага. По този начин освен че в републиканския бюджет постъпват директно значителни суми, бизнесът също печели като се възползва от законовата възможност при..

публикувано на 01.08.24 в 16:47

Община Бургас ще подпомогне финансово стартиращи предприятия

От днес започна приемането на проекти по програмата на Община Бургас за подпомагане на стартиращи предприятия. Тя е насочена към микро или малки фирми, физически лица или екипи от минимум две физически лица, както и ученици от Бургас, които са на възраст над 16 години. Проектите трябва да се реализират за първи път на територията на..

обновено на 01.08.24 в 15:22

Тома Белев: Наредбата за къмпирането трябва да бъде заличена

Изготвянето на наредбата за къмпиране отново разбуни духовете. От Българското кемпер общество (БКО) изпратиха остро писмо, с което информират, че на проведеното на 24 юли заседание на работната група към МРРБ не е била отправена покана към експертните организации. БКО настояват за ясно дефиниране на местата за къмпиране, облекчен режим за..

публикувано на 01.08.24 в 13:46

Кражбите на плажа: Какви са прийомите на джебчиите и как да се предпазим?

В разгара на лятото хиляди плажуващи отморяват на ивицата. От тяхното разпускане обаче се възползват крадците, които и тази година не пропускат да съчетаят ходенето на море с... отмъкването на различни вещи от разсеяния поглед на почиващите.  По централните плажове джебчиите крадат основно мобилни телефони, смарт часовници, портмонета, златни накити -..

публикувано на 01.08.24 в 12:05

Бургас разширява границите на града

Общинските съветници в Бургас дадоха старт на процедура за урегулиране на нови терени, както и на правила за застрояване в новия квартал “Мадика”. Целта е той да се превърне в модерен европейски квартал. Ще има нови четирилентови улици с велоалеи и достатъчно озеленяване, с детски зони за игри и спорт. Същият подход ще бъде приложен и в района,..

публикувано на 31.07.24 в 15:36