Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Риболовци: В момента има най-много скорпид, попчета и хамсия

| обновено на 26.05.22 в 08:58
Ахтопол
Снимка: Свобода Атанасова

На юг от Бургас в морето се риболува в момента най-много скорпид, попче и хамсия. Все още е рано да се каже какъв ще бъде сезонът, каза за БНР Бургас Йордан Каракашев от Рибарската кооперация в Ахтопол:„В момента  работим със скорпид, хамсия, попчета. Имаше и цаца, почти нормални количества. В момента очакваме сафрида, морето дава някакви количества, но все още сезонът му закъснява с около две седмици. Някои даляни вадят още цаца, но водата е студена. В момента има забрана за улов на калкан. 
Горивото поскъпна, сметката не излиза при риболов, токът също е скъп, гледаме да не замразяваме много риба и да не използваме фризери. Лятото вадим меджид, но тази година заради горивото явно есента ще работим с траловете, когато има повече риба, за да излиза сметката“, допълни Йордан Каракашев.

Още един коментар от бранша. 

Продължаващите военни действия в Украйна и информацията за наличие на мини в Черно море повлия и на риболова. Това обясни Йордан Господинов, изпълнителен директор на асоциация БГ ФИШ.
Той съобщи, че има и промяна в хранителната верига в морето, заради появата на нов вид медуза, която се храни с планктон, който пък е основна храна за мидите, цацата и хамсията:„Малко закъсня цацата, но уловите сега са добри, и хамсия също. На приливи и отливи е, защото рибите също се влияят от военните действия, взривовете, замърсяването. В района, където беше аварията с кораба „Вера Су“ няма някакви особености. Мидите във фермите растат малко по-бавно, защото е по-малко храната. В Черно море от известно време се появи една гребеновидна медуза, която се храни с планктон. Той е важна храна за черните и белите миди, както и най-вече за цацата, която пък е началото на останалата хранителна верига - на чернокопа, паламуда, на всички други морски хищни риби. Това е, което рибарите наблюдават, но е и информация, която вероятно ще бъде важна за хората, които правят съответните изследвания.

Секторът има нужда от помощи, защото това, което се дава от държавата е малко в сравнение от поскъпването на електроенергията. Нека да го обясня така, че да бъда разбран правилно. При нас рибата се съхранява в хладилна камера на -25/-21 градуса, ежедневно, денонощно. Докато хранителните продукти като плодовете, зеленчуци и млечни продукти се съхраняват от 0 до +6 градуса. Това изисква много по-малко разходи. Ние ловим рибата и я замразяваме, след това се продава като замразена и може да се продаде след месеци.

Уловът на риба също е разход, защото използваме горива, те също поскъпнаха. Имам усещането, че земеделското министерство не може да се ориентира кой кой е в хранителната верига, както и каква е продоволствената верига. Тази продоволствена верига не е само хляб, сирене и домати, изброявам тези продукти, защото като се говори за потребителската кошница нашият сектори липсва. Нека да напомня, че рибата е основен хранителен продукт.

Недостатъчното подпомагане на сектора ще рефлектира и върху цената на крайния продукт, защото стойността на рибата ще се повиши“, допълни Йордан Господинов.

 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Туристическият сезон по Южното Черноморие започна плавно

Туристическият сезон по Южното Черноморие започна плавно. Завърнаха се пазари като Великобритания, Израел, Чехия и Полша, но отсъстват руснаци и украинци, каза Христина Славова от Туристическата камара в Бургас. Инфлацията и поскъпването на стоки и услуги води до по-къс престой на българите, коментира Славова  „Цените на всичко растат по тази..

публикувано на 02.07.22 в 16:15

Нарушения на плажа на Черноморец

Редица нарушения установи проверка на Министерството на туризма и други институции на плажа "Черноморец-централен". Преди месец стана ясно, че се бави договорът на спечелилия концесията за ивица Георги Мавров. Оказва се, че процедурата е обжалвана в съда. Комисия на Министерството на туризма е издала два акта за разполагане на плажни..

публикувано на 01.07.22 в 14:08

НАП започна лятната си контролна кампания по Черноморието

Националната агенция за приходите започна лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. Основната цел, която си поставят данъчните, е добра фискална дисциплина, увеличаване дела на бизнеса, който доброволно спазва правилата, равнопоставена бизнес среда и отчитане на реални обороти...

публикувано на 01.07.22 в 11:24

Цената на хляба в Бургас поевтинява между 10 и 20%

Поевтиняване на хляба в Бургас може да има най-рано в понеделник. Според прогнозите на производителите то ще е между 10 и 20%.  Причината е свързана с въвеждането на нулева ДДС ставка за брашното и хляба.  В бранша обаче нямат яснота кои точно видове са освободени от налога.  Прогнозите във фирмата на Красен Хлебаров сочат като..

публикувано на 01.07.22 в 11:20

КЕВР обявява новите цени на тока за бита, парното и топлата вода

От днес трябва да влязат в сила новите по-високи цени на тока за бита, парното и топлата вода. Около обяд се очаква регулаторът ще вземе окончателно решение, като предварителните разчети предвиждаха поскъпване на електроенергията с 3 процента , а на топлоенергията - увеличение с 39 на сто средно за страната. Увеличение на цените на тока с 2% се очаква..

публикувано на 01.07.22 в 10:30

„Избирам България“ – новата лятна рубрика на БНР-Бургас

Цацата е престояла, водата е мръсна, плажовете са скъпи, хотелите – не стават… Това са някои от честите критики към българското Черноморие. И съвсем не са отправяни без основание понякога. Но у нас има също така красиви места, хубави заведения, поддържани хотели и плажове на нормални цени. И още много неща, които карат хората да избират нашето..

публикувано на 30.06.22 в 15:57

Програмата за трансгранично сътрудничество с по-голям бюджет

По-голям ще е бюджетът за новия програмен период на програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция до 2027 г. Това обясни Станка Димитрова, началник на отдел „Програми ИНТЕРРЕГ – ИПП Трансгранично сътрудничество“. „Бюджетът ще е в размер от 34 млн и половина като предвиждаме 3 приоритета. Програмата вече е подадена в..

публикувано на 30.06.22 в 15:10