Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Розови срещи в Зеления уикенд

Втори Зелен уикенд организира община Бургас.Първият бе през октомври миналата година. Настоящият ще се проведе на 28-ми и 29-чи май и включва 5 обекта, които могат да бъдат разгледани . 
Богатството на Странджа показва Природонаучната експозиция  на бургаския музей в града. В нея могат да бъдат  разгледани различни видове характерни за региона животни и растения. Акцент в програмата ще е беседа  "Растенията в Странджа",която започва  от 11.00 в музея на улица "Константин Фотинов" на 28- ми май.
В 10.30  представители на БФ Биоразнообразие ще ви очакват за Розови срещи на Пътеката на саблеклюна обясни Радостина Ценова от организацията. Радваме се, че се включваме в инициативата на Общината:
"Идеята е гражданите на Бургас да видят отблизо известното Розово фламинго, което последните години обитава Атанасовско езеро.Стана клише да казваме, каква рекордна численост достига броят на птиците при нас.Сега наистина са в най-високата си численост, над 1700 птици има. Няма все още гнездещи, птиците са млади. Идват от Испания, от Гърция, от различни места."
Събитието  ще се проведе до 13 часа:
"Всеки, който има желание, може да дойде на Пътеката на саблеклюна или на Укритието за наблюдение на птици и да наблюдава с бинокли, с тръби, да се разходи, да научи повече за семейството на дъждосвирците, които са основните обитатели на Атанасовско езеро.Ако решат хората, могат да си направят пикник, има класна стая на открито, има две наблюдателници."
В събота  от 09:00 до 20:00 часа ще се проведе  и Ден на отворените врати в Екопарк за биоразнообразие и алтернативен туризъм "Вая".Той предлага на посетителите възможност да научат много нови неща за екосистемите, традициите и културата на бургаския регион. Там също могат да се наблюдават  птици и животни и да се  поязди кон 
 През двата почивни дни бургаските деца могат да се включат в конкурса “Мисли зелено, зелен зоопарк” на бургаския зоокът.  Всяко дете може да донесе своята рисунка на място в зоопарка или да я нарисува там. Най-добрата от тях ще спечели и награда - безплатно семейно посещение в Зоопарка.
В неделя в Природозащитния център "Пода" ще се проведе  финалния  кръг на Националната олимпиада по Орнитология.Ученици от цялата страна ще се състезават, а  през останалото време посетителите могат да наблюдават отново интересни птици.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Туристическият сезон по Южното Черноморие започна плавно

Туристическият сезон по Южното Черноморие започна плавно. Завърнаха се пазари като Великобритания, Израел, Чехия и Полша, но отсъстват руснаци и украинци, каза Христина Славова от Туристическата камара в Бургас. Инфлацията и поскъпването на стоки и услуги води до по-къс престой на българите, коментира Славова  „Цените на всичко растат по тази..

публикувано на 02.07.22 в 16:15

Нарушения на плажа на Черноморец

Редица нарушения установи проверка на Министерството на туризма и други институции на плажа "Черноморец-централен". Преди месец стана ясно, че се бави договорът на спечелилия концесията за ивица Георги Мавров. Оказва се, че процедурата е обжалвана в съда. Комисия на Министерството на туризма е издала два акта за разполагане на плажни..

публикувано на 01.07.22 в 14:08

НАП започна лятната си контролна кампания по Черноморието

Националната агенция за приходите започна лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. Основната цел, която си поставят данъчните, е добра фискална дисциплина, увеличаване дела на бизнеса, който доброволно спазва правилата, равнопоставена бизнес среда и отчитане на реални обороти...

публикувано на 01.07.22 в 11:24

Цената на хляба в Бургас поевтинява между 10 и 20%

Поевтиняване на хляба в Бургас може да има най-рано в понеделник. Според прогнозите на производителите то ще е между 10 и 20%.  Причината е свързана с въвеждането на нулева ДДС ставка за брашното и хляба.  В бранша обаче нямат яснота кои точно видове са освободени от налога.  Прогнозите във фирмата на Красен Хлебаров сочат като..

публикувано на 01.07.22 в 11:20

КЕВР обявява новите цени на тока за бита, парното и топлата вода

От днес трябва да влязат в сила новите по-високи цени на тока за бита, парното и топлата вода. Около обяд се очаква регулаторът ще вземе окончателно решение, като предварителните разчети предвиждаха поскъпване на електроенергията с 3 процента , а на топлоенергията - увеличение с 39 на сто средно за страната. Увеличение на цените на тока с 2% се очаква..

публикувано на 01.07.22 в 10:30

„Избирам България“ – новата лятна рубрика на БНР-Бургас

Цацата е престояла, водата е мръсна, плажовете са скъпи, хотелите – не стават… Това са някои от честите критики към българското Черноморие. И съвсем не са отправяни без основание понякога. Но у нас има също така красиви места, хубави заведения, поддържани хотели и плажове на нормални цени. И още много неща, които карат хората да избират нашето..

публикувано на 30.06.22 в 15:57

Програмата за трансгранично сътрудничество с по-голям бюджет

По-голям ще е бюджетът за новия програмен период на програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция до 2027 г. Това обясни Станка Димитрова, началник на отдел „Програми ИНТЕРРЕГ – ИПП Трансгранично сътрудничество“. „Бюджетът ще е в размер от 34 млн и половина като предвиждаме 3 приоритета. Програмата вече е подадена в..

публикувано на 30.06.22 в 15:10