Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фолклорен венец Божура" започва днес

Снимка: Снимка: Архив

30-ото издание на Националния странджанско-тракийски събор "Фолклорен венец Божура“ започва днес. Той ще се проведе на две локации - град Средец и местността Божура, в рамките на два дни.

Във "Фолклорен венец Божура“ сили ще премерят най-младите фолклорни таланти от цялата страна. По програма днес те ще се състезават в сградата на НЧ "Пробуда“ в Средец, обясни народният певец и член на организационния комитет Лазар Налбантов.

"След като обявихме статута и регламента, се радваме на изключително много участници – над 115. Имаме изключително много участници от Националното фолклорно училище "Филип Кутев“ в Котел, от Музикалното училище във Варна, от Нова Загора, Карнобат, Сливен, Бургас, Ямбол, София“, допълни той.

Утре в местността Божура ще се проведе гала - концерт на призьорите от конкурса и лауреати от предходните издания. Освен броя на участниците, рекорден този път ще бъде и броят на гостите, които, по думите на кмета Иван Жабов, ще достигнат над 10 000.

"Общината е готова. Готови сме да приемем всички тези гости. Местността Божура също е готова. Всичките комплекси работят, така че смятам, че тази година ще се справим подобаващо“, поясни той. Съборът цели да провокира интереса на младите хора към фолклора. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евгени Недев представя изложбата си "Време и пространства" в Бургас

Евгени Недев гостува с изложба „Време и пространства“ в Бургас. Той представя 25 картини пейзажна живопис. Сюжетите са планински и морски. Творбите са рисувани през последните 6 години. Сред местата, които са го вдъхновили са връх Кончето, Родопите, морето край Поморие, Балчик и др. "Аз работя в сферата на класическата живопис и ме..

публикувано на 27.03.24 в 14:15

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

 В Народния театър "Иван Вазов" тази вечер ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме световния ден на театъра, а Съюза на артистите..

публикувано на 27.03.24 в 13:17

Сръбският режисьор Радивое Андрич ще се срещне с публиката на "София филм фест на брега"

С три филма на Радивое Андрич ще бъде отбелязано посещението на популярния  сръбския режисьор на 22-рия “София филм фест на брега” в Бургас. Програмата включва и най-новия “Светкавици отново!”. Лентата е своеобразно продължение на втората му кинотворба “Светкавици!” от 2001 година. След прожекцията днес от 18.00 часа, Радивое Андрич ще..

публикувано на 27.03.24 в 12:05

Играят "Оттук - оттам" в кукления театър в Бургас

Спектакълът "Оттук - оттам" ще се играе днес в залата на кукления театър в Бургас. Гостува Театър "Трио".  " Музиката ще ви очарова!  Историите ще ви разсмеят, разчувстват или провокират.  Но едно е сигурно – докато гледате ще усетите цялата красота и многообразие на кукленото изкуство.  Спектакълът е изграден от 11 музикални етюда, които..

публикувано на 27.03.24 в 09:40

„Талантино“ с първа премиера за сезона

В деня на театъра - 27-ми март, Театрална школа "Талантино" представя първата си премиера за сезона - "Домът на Бернарда Алба". Пиесата е най-поставяната творба на великия испански драматург Федерико Гарсия Лорка. „Заглавието не е случайно, това е една от „високите топки“ в световната драматургия и е лична моя мечта и..

публикувано на 27.03.24 в 09:20

Екипът на „Защото обичам лошото време“ разказва

Дебютният филм на Яна Лекарска „Защото обичам лошото време“ тръгва по кината у нас на 5-ти април. Лентата беше показана премиерно пред бургаската публика, като част от афиша на „София филм фест на брега“. Пълнометражната продукция е заснета миналата година на едни от най-красивите места по южното ни Черноморие – Варвара, Ахтопол и Синеморец...

публикувано на 26.03.24 в 11:49

Ина Иванова: Наградата "Христо Фотев" за мен е висока чест

Ина Иванова стана носителят на голямата награда от IX Национален конкурс за поезия „Христо Фотев“. Отличието е за книгата „Нещата, за които мълчим“. Пред БНР - Бургас младата авторка заяви, че в според нея в изкуството няма състезания, в буквалния смисъл на думата, но е признание за книгата.  "И понеже аз съм почитател на поезията на Христо Фотев..

обновено на 26.03.24 в 11:07