Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работници в РЗОК Бургас се включват към националния протест

Снимка: БНР



Служители на здравноосигурителната каса в Бургас излизат на едночасов предупредителен протест. в 10:00 часа, каза за БНР Бургас д-р Атанас Баев, председател на синдикалната секция на САС „Подкрепа“. 


„Мотивите за протеста са ясни на всички от доста време - галопираща инфлация, кризата в държавното управление и най-вече това,  неразбирането ни от ръководните органи и от НЗОК за финансовото състояние на служителите РЗОК в страната. Налага се хора със заплати от 1000-1500 лева да администрират бюджет в размер над 6 млрд.лв. плащания към всякакви договорени партньори -лични лекари, стоматолози, специалисти, лаборатории, болници.  
Водили сме разговори до момента с исканията на работещите да бъдат увеличени основните им заплати, за всички служители в НЗОК. По този начин разликата в заплатите на хората ще бъде намалена. 

От 1 юли ще имаме нови дейности, които налагат ново администриране и настояваме за допълнителни 200 щатни бройки за поемане на новите длъжности“, добави още д-р Баев. 

Работещите в здравната каса ще настояват и за назначаване на допълнителни служители в системата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Служители на РЗИ помагат за осъществяването на достъпа до здравното досие на гражданите

Всички граждани, които желаят да имат достъп до електронното си здравно досие, но нямат електронен подпис, могат да потърсят за съдействие три институции. Това са РЗИ, Районната здравна каса и "Информационно обслужване" в Бургас. Техни представители ще помогнат на гражданите. Достъп осъществяваха днес от здравната инспекция на площад "Тройката"...

публикувано на 04.09.24 в 14:32

И РЗИ-Ямбол с кампания за е-здраве днес и утре

Днес и утре служители на Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще проведат кампания за  необходимостта от използването на електронното здравно досие.  Кампанията ще се проведе съвместно със служители на Информационно обслужване, уточни директорът на РЗИ Ямбол д-р Радостина Калчева: „Които пред община Ямбол от 10 до 12 и от 14 до 16 часа ще осигуряват..

публикувано на 04.09.24 в 09:14

РЗИ-Бургас с информационна кампания за електронното здравно досие и приложението "еЗдраве"

РЗИ-Бургас ще проведе днес и утре информационна кампания за популяризиране на електронното здравно досие и приложението еЗдраве, разработени от Министерството на здравеопазването. Всички български граждани над 18 години, които нямат електронен подпис /КЕП/, вече ще имат достъп през смарт устройство телефон, таблет до личното си електронно пациентско..

обновено на 04.09.24 в 08:11

Бъдещи медици работят като болногледачи в УМБАЛ Бургас

Бъдещи лекари, медицински сестри и акушерки работят в УМБАЛ Бургас докато следват. Те са назначени като болногледачи и имат възможност да се грижат за пациентите и да усвояват практически умения по време на обучението. В момента работещите студенти са 36, има и още желаещи, съобщиха от отдел "Човешки ресурси" в болницата. След като завършат,..

публикувано на 03.09.24 в 12:05

Изписването на цялата терапия за хронично болни на една рецепта вече не е задължително

Изписването на цялата терапия за хронично болни пациенти на една рецепта няма да бъде задължително, а ще се случва по преценка на лекуващия лекар. Това предвиждат окончателните нормативни промени на здравното министерство, които влизат в сила от днес, 1 септември. С тях се въвежда възможност за частично изпълнение на рецепта за медикаменти, заплащани от..

публикувано на 01.09.24 в 09:00

Предстои развитие на телемедицината в Бургас

Съфинансиране от над 244 000 лева ще осигури Община Бургас за изграждане на 5G и Edge инфраструктура за по-добра здравна грижа в областта. Това реши местният парламент на днешната сесия. Докладната записка е внесена от кмета Димитър Николов. Общината ще се присъедини към консорциума по проекта, за да се осигури успешна свързаност и възможност за..

публикувано на 30.08.24 в 16:18

РЗИ и Комисията за потребителите със спешни проверки за т. нар. "енергиен прах"

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева разпореди Регионалните здравни инспекции да направят спешни проверки за продажбата на т.нар. енергиен прах, наричан още "енергиен сниф". Проверките ще са съвместно с Комисията за защита на потребителите. Експерти на министерството вече са проверили места за онлайн продажба на този прах и ще предаде..

публикувано на 29.08.24 в 14:15