Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Хора с увреждания:Колкото по-зле ставаме, толкова повече ни намаляват процентите


Хора с увреждания от Бургас протестираха пред регионалната здравна инспекция. Така те подкрепиха  протестиращи в София, които днес се събраха пред министерството на здравеопазването. 

Символично искаме да подкрепим всички хора с увреждания, каза Пепа Михова, която е  организатор на протеста в Бургас. Малко сме, но много от нашите познати с увреждания се страхуват, че ако ги видят на протест, след това ще има последствия за тях:

"Ту свалят процентите, ту качвам.Някой път съм по здрав, някой път съм по-болен, според тях. Вземам към 400 лева, така се живее. Сто и няколко  лева са хапчетата.

С хидроцефалия съм, бях на 50% , намалиха на 30%, аз не мога да отида до работното ми място, тя ме пита работиш ли?!. Бях монтажник.Се4га никаква сума не получавам, обжалвам решението. Жена ми е безработна.Ще взема пари от борсата. С 400 лева двамата сме.

Не знам защо трябва да на комисия, като там гледат по документи, защо трябва да ходя лично? Те не ме преглеждат!

Компютри има ,защо ни търсят.Нали виждат кога изтича датата, защо ни търсят ?

Усложнение е, че личните лекари трябва да подават документи.

Аз съм с ДЦП по рождение, тук съм да изкажа своята гражданска позиция.Не може да чакам три месеца за дата, после още толкова да получиш пари. През това време сме без средства. От 16 -годишна се явява, преди беше по-добре.Сега съм на 51 години. На всеки три години ме викат, колкото по- зле ставам, толкова повече ми намаляват процентите, според техните правила."

Според Пепа Михова, някои личните лекари вземат пари за оформяне на документите за ТЕЛК, това споделят хората  в групата Против решенията на ТЕЛК и НЕЛК:

"От 30 до 80 лева вземат джипитата да подготвят документите, електронно да ги подадат в картотеката на ТЕЛК. Различно е. На места вземат, на други не. Моят мъж е с диабет, някъде не плаща такса. Има хора в групата, които казват, че плащат."


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

29 амбулатории и 4 медицински центъра работят в Созопол, Приморско и Царево

В Созопол, Приморско и Царево има лечебни заведения за извънболнична помощ, от които амбулаториите са 15 и 14 специализирани такива. Регистрираните в Регионалната здравна инспекция медицински центрове са 4. В Синеморец повече от година са без лекар, а в Царево болница ще има евентуално догодина Всеки хотелиер би следвало да разполага..

публикувано на 27.06.22 в 14:00
д-р Момчил Баев и проф.Мира Кожухарова

Д-р Момчил Баев: Българският имунизационен календар изостава заради пандемията от COVID-19

Здравни специалисти дискутират в Бургас  комуникацията между лекари и пациенти по проблемите на имунизациите. Сред темите са ваксинационният обхват на украинците, които търсят убежище у нас.и първите случаи на маймунска шарка в България. Инициативата  е част от национална програма.  Какви рискове за общественото здраве крие забавеното..

публикувано на 24.06.22 в 16:36
Снимката е илюстративна.

Строителството на новата болница в Ямбол продължава

Строителството на новата болница в Ямбол продължава, увериха от ръководството на лечебното заведение. До момента са отпуснати близо 27 млн. от държавния бюджет, за доизграждането и оборудването на новия болничен комплекс са необходими още 37 млн. лева.  В началото на юли ще бъде обявена обществената поръчка за около 30 млн. лв. От тях 16 млн. лв. за..

публикувано на 24.06.22 в 15:59

Отново проблеми с медицинската помощ по морето

С началото на летния сезон здравеопазването по морето отново е тема на дневен ред. Южно от Бургас има само два спешни екипа. Така неприятно е сюрпризиран Станимир Трендафилов, който по време на почивката си в Китен вдига внезапно високо кръвно. Оказва се лекар в Китен следобед няма и заедно с приятел пътуват до Приморско, където става ясно, че спешния..

публикувано на 27.06.22 в 09:45

Диагностицират тумори с нова апаратура в КОЦ Бургас

Ново медицинско оборудване купува Комплексният онкологичен център в Бургас. Там ще могат да се правят мини инвазивни гинекологични операции. Нова апаратура ще позволи и диагностика на карциноми по нов иновативен метод , пояснява управителят на здравното заведение проф. д-р Христо Бозов „Тя ще надгради съществуващия ПЕТ скенер за..

обновено на 22.06.22 в 08:14

В Световния ден на кръводаряването отличиха 15 доброволци от Бургас и региона

15 доброволци от Бургас и региона бяха отличени в Световния ден на кръводарителя. Те получиха благодарствени грамоти за принос в популяризирането на доброволното и безвъзмездно кръводаряване.  „Точно това е смисълът на тези 15 наградени човека – да популяризираме, че кръводаряването е единственият начин, чрез който можем да се..

публикувано на 14.06.22 в 11:55

Ваучери за кръводарители няма да спрат черната търговия с кръв

Въвеждане на заплащане за кръводарителите няма да прекъсне лошите практики в момента. Това е становището на Българската асоциация за доброволно кръводаряване, по повод готвени законодателни промени. Платеният дарител е рисков, смятат експерти и настояват да се работи за насърчаване на безвъзмездното кръводаряване.  Според..

обновено на 14.06.22 в 08:18