Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стефка Попова-Лазарова, председател на Българската асоциация за доброволно кръводаряване:

Ваучери за кръводарители няма да спрат черната търговия с кръв

| обновено на 14.06.22 в 08:18
Снимка: БГНЕСВъвеждане на заплащане за кръводарителите няма да прекъсне лошите практики в момента. Това е становището на Българската асоциация за доброволно кръводаряване, по повод готвени законодателни промени. Платеният дарител е рисков, смятат експерти и настояват да се работи за насърчаване на безвъзмездното кръводаряване. 

Според законопроекта кръводарителите ще получат по-високи суми за храна, тонизиращи напитки и пътни разходи, както и ваучер на стойност половин средна надница или 41,70 лв. Предложенията са повърхностни и козметични и няма да решат проблемите с ширещата се търговия с кръв у нас, смята Стефка Попова-Лазарова, председател на Българската асоциация за доброволно кръводаряване. По думите й при наличие на интерес, рискът да се скрият протипоказания, за да се вземе заплащане, е огромен.

„Въвеждането на подобни стимули за заплащане на кръводарителите, пък били те наричани и ваучери, напрактика представляват възмездност и по-скоро ще създадат нови проблеми, отколкото да решат съществуващите такива. Напрактика хората, които даряват в момента доброволно, ще продължат да го правят, а хората, които злоупотребяват и търгуват с кръвта си ще продължат да взимат пари от близките, но ще получават и пари от държата, което е пълен абсурд“

От асоциацията приемат положително двата дни отпуск за кръводарителите, който бонус е без аналог в други държави. Но са категорично против начина, по който сега се набира нужната кръв.

„Огромните проблеми идват от тези бележки, които се искат от Кръвните центрове, за да се изпрати кръв на болниците, които са абсолютно нерегламентирани и незаконни. Кръвните центрове така са си решили проблемите, прехвърляйки ги на отговорността на близките, за да могат да ги принуждават да търсят дарители. Така държавата абдикира от отговорността си да насърчава и популяризира кръводаряването и да полага усилия в тази насока“

Като част от стратегията си за насърчаване на доброволното кръводаряване и оказване на помощ, БОДК създаде системата "Дари кръв" с мобилно приложение за доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв.

Според организацията трябва да се работи върху образователната система, с акцент на значението на кръводаряването, което да накара всеки, навършил 18 години, без противопоказания, да започне да дарява кръв, доброволно и безвъзмездно, не защото наш близък има нужда. 

„Трактовките досега бяха, че когато кръводаряването е платено, човек може да укрие своите заболявания. Затова се популяризира доброволното кръводаряване, а не платеното. Това е моето лично мнение, че даряването на кръв трябва да е на хуманна основа“, отбеляза директорът на червенокръстната организация в Бургас Виолета Радева.

Така смята и младият кръводарител Ива Кусева от Поморие: "Винаги призовам своите приятели и познати да даряват, сега призовавам и непознати. Дарявайте, няма нищо страшно. Разбира се, безвъзмездно" 

Повече чуйте в звуковите файлове
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

29 амбулатории и 4 медицински центъра работят в Созопол, Приморско и Царево

В Созопол, Приморско и Царево има лечебни заведения за извънболнична помощ, от които амбулаториите са 15 и 14 специализирани такива. Регистрираните в Регионалната здравна инспекция медицински центрове са 4. В Синеморец повече от година са без лекар, а в Царево болница ще има евентуално догодина Всеки хотелиер би следвало да разполага..

публикувано на 27.06.22 в 14:00
д-р Момчил Баев и проф.Мира Кожухарова

Д-р Момчил Баев: Българският имунизационен календар изостава заради пандемията от COVID-19

Здравни специалисти дискутират в Бургас  комуникацията между лекари и пациенти по проблемите на имунизациите. Сред темите са ваксинационният обхват на украинците, които търсят убежище у нас.и първите случаи на маймунска шарка в България. Инициативата  е част от национална програма.  Какви рискове за общественото здраве крие забавеното..

публикувано на 24.06.22 в 16:36
Снимката е илюстративна.

Строителството на новата болница в Ямбол продължава

Строителството на новата болница в Ямбол продължава, увериха от ръководството на лечебното заведение. До момента са отпуснати близо 27 млн. от държавния бюджет, за доизграждането и оборудването на новия болничен комплекс са необходими още 37 млн. лева.  В началото на юли ще бъде обявена обществената поръчка за около 30 млн. лв. От тях 16 млн. лв. за..

публикувано на 24.06.22 в 15:59

Отново проблеми с медицинската помощ по морето

С началото на летния сезон здравеопазването по морето отново е тема на дневен ред. Южно от Бургас има само два спешни екипа. Така неприятно е сюрпризиран Станимир Трендафилов, който по време на почивката си в Китен вдига внезапно високо кръвно. Оказва се лекар в Китен следобед няма и заедно с приятел пътуват до Приморско, където става ясно, че спешния..

публикувано на 27.06.22 в 09:45

Диагностицират тумори с нова апаратура в КОЦ Бургас

Ново медицинско оборудване купува Комплексният онкологичен център в Бургас. Там ще могат да се правят мини инвазивни гинекологични операции. Нова апаратура ще позволи и диагностика на карциноми по нов иновативен метод , пояснява управителят на здравното заведение проф. д-р Христо Бозов „Тя ще надгради съществуващия ПЕТ скенер за..

обновено на 22.06.22 в 08:14

В Световния ден на кръводаряването отличиха 15 доброволци от Бургас и региона

15 доброволци от Бургас и региона бяха отличени в Световния ден на кръводарителя. Те получиха благодарствени грамоти за принос в популяризирането на доброволното и безвъзмездно кръводаряване.  „Точно това е смисълът на тези 15 наградени човека – да популяризираме, че кръводаряването е единственият начин, чрез който можем да се..

публикувано на 14.06.22 в 11:55

Хора с увреждания:Колкото по-зле ставаме, толкова повече ни намаляват процентите

Хора с увреждания от Бургас протестираха пред регионалната здравна инспекция. Така те подкрепиха  протестиращи в София, които днес се събраха пред министерството на здравеопазването.  Символично искаме да подкрепим всички хора с увреждания, каза Пепа Михова, която е  организатор на протеста в Бургас. Малко сме, но много от нашите познати..

публикувано на 13.06.22 в 12:14