Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Отварят пет дигитални академии за ученици в Бургас

В седем училища започват и безплатни курсове като част от учебната им програмаУчениците в Бургас ще могат да подобрят дигиталните си умения с безплатни курсове. Наесен те започват в 7 училища, отделно ще има 5 градски академии за останалите ученици.

„Сега стартирахме с първите седем училища, които имат вече подготвени кадри. Курсовете там ще бъдат част от учебния процес. В следващата година ще разширим броя на училищата, като до 5 години във всяко бургаско училище ще могат учениците безплатно да изучават дигитални науки и програмиране“, посочи заместник кметът Йорданка Ананиева

Отделно ще има 5 академии за учениците от града, които не са от тези седем училища и те ще могат да се запишат в тази дигитална академия. 

За тях от 1 септември ще бъде отворена платформа, на която ще могат да се записват желаещите ученици.  Самите обучения ще започнат на 1 октомври.

„Всяка професия ще има необходимост от дигитални умения, виждате с каква скорост се дигитализира всичко. Писането на код е като азбуката, на която ние се учим, това е същото в бъдещата професионална реализация на сегашното поколение деца“, подчерта Ананиева.

Дигиталните обучения са съвместни с  Училищна Телерик Академия.

Повече чуйте в звуковия файл: 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Родители и ученици искат по-достъпен език в учебниците

Родители и ученици искат по-достъпен език в учебниците и повече време за упражнения, съобщи министерството на образованието. Национално изследване на „Галъп интернешънъл Болкан“, проведено по поръчка на министерството, с родители и деца от 1 до 10 клас е установило, че основните трудности при обучението са твърде сложен изказ в учебниците, материал, който..

публикувано на 30.06.22 в 14:55

В Синеморец повече от година са без лекар, а в Царево болница ще има евентуално догодина

В Синеморец здравеопазването се извършва на доброволен принцип. Кметът Костадин Диков неведнъж е помагал на туристи като им съдействал да получат помощ от лекари почиващи в района. Селцето, което се намира на около 80 км южно от Бургас, има здравен кабинет, но без лекар. В съседния Ахтопол до скоро също нямало лекар. "Отскоро има интерес към Ахтопол от..

публикувано на 27.06.22 в 12:42

Лятната академия за деца и ученици на НХА - Филиал Бургас се открива в понеделник

В понеделник започва четвъртото издание на „Лятна академия за деца и ученици“ на Националната художествена академия (НХА) - Филиал Бургас.  Образователният проект съществува от 2010 година в София, а от 4 години и в морския град. Провежда се със съдействието на Община Бургас. Академията ще се проведе  в дните от 27 юни до 22 юли, каза за БНР..

публикувано на 25.06.22 в 14:52

До неделя записват за безплатната лятна програма Coding Kids Burgas

Утре изтича срокът за записване за безплатната лятна програма Coding Kids Burgas, организирана от Общината и Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации. Обучението ще се извършва с помощта на средата за програмиране „Скрач“. То е пригодено за деца от 6 до 12-годишна възраст, обясни зам. кметът Йорданка Ананиева: „То ще..

публикувано на 25.06.22 в 12:21

Бургазлия ще представи България на Международна олимпиада по немски език

Тази година единственият български участник на международната олимпиада по немски език за езиково ниво А2 ще е от Бургас, съобщават от Общината. Това е единадесетокласникът Стефан Иванов от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“. За целта той спечели Националния кръг на състезанието. „Новините за успехите на младите бургазлии ме радват най-много!..

публикувано на 24.06.22 в 11:33

Научен форум в Университета „Проф. Асен Златаров“

Форум за това как науката да достига до младите хора се провежда в Университета „Проф. Асен Златаров“ в Бургас. Събитието е част от инициативата Европейска нощ на учените, съобщават от университета. Темите са свързани с общественото мнение за учените и науката, дезинформацията и псевдо-науката, медиите за науката и добрите практики в..

публикувано на 23.06.22 в 11:15

С кулинарни шедьоври печелят медали учениците от ТОХ-а

Отлично представяне на учениците от Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" на състезания по професии, както на национално, така и на регионално ниво. Днес те представиха четиристепенно меню, което включва вариация на странджанка донесла отличие на Фани Киселова,  както и еклери с ядливи цветя с които Георги Янчев печели..

публикувано на 22.06.22 в 16:59