Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На остров "Света Анастасия" предстои тридневен "Биле фест"Биле фест на остров "Света Анастасия" предстои от днес до неделя. В духа на Еньовден ще бъдат пресъздадени ритуали за здраве и плодородие, ще има музикални изпълнения и билков базар, съобщи управителят на Острова Павлин Димитров:

"Очакваме хубаво време и много посетители и през трите дни на фестивала, който вече стана традиционен за Острова. Резервациите са за 200 човека на ден. Очакваме и повече туристи, които ще пристигнат с 5 курса на корабите в 10, 11.30 и 17 ч. и междинните в 13:30 и 15:00 часа. Кулминацията и в трите дни ще е в 11 ч., първия ден фолклорен ансамбъл „Китка“ ще пресъздаде ритуала „Еньова буля“, във втория ансамбъл „Странджа“ ще представи концерт с народни песни, а в третия люляковските баби ще приготвят сладкиша кишкек. 

В базара, който ще е съпътства фестивала, ще участват над 17 фирми, които ще представят пчелни продукти, бижута с шевици, козметика и хранителни добавки, облекла и сувенири, свързани с българския фолклор, натурални сапуни и др. Каним всички гости на града и бургазлии да се потопят в аромата и магията на билефеста!" . 

повече може да чуете в звуковия файл: 

Програма:


24 юни /петък/

11:00 ч. - Ритуал "Еньова булка" - СФА „Китка“, с художествен ръководител Мария Маркова-Халачева

10:00 - 20:00 ч. - Базар.


25 юни /събота/

Ансамбъл "Странджа" представя "Магията на Странджа" - концерт с народни песни от магичната планина.

10:00 - 20:00 ч. - Базар.


26 юни /неделя/

Люляковските баби ще приготвят пред вас традиционен български сладкиш, наречен Кишкек.

10:00 - 20:00 ч.- Базар.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нарушения на плажа на Черноморец

Редица нарушения установи проверка на Министерството на туризма и други институции на плажа "Черноморец-централен". Преди месец стана ясно, че се бави договорът на спечелилия концесията за ивица Георги Мавров. Оказва се, че процедурата е обжалвана в съда. Комисия на Министерството на туризма е издала два акта за разполагане на плажни..

публикувано на 01.07.22 в 14:08

НАП започна лятната си контролна кампания по Черноморието

Националната агенция за приходите започна лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. Основната цел, която си поставят данъчните, е добра фискална дисциплина, увеличаване дела на бизнеса, който доброволно спазва правилата, равнопоставена бизнес среда и отчитане на реални обороти...

публикувано на 01.07.22 в 11:24

Цената на хляба в Бургас поевтинява между 10 и 20%

Поевтиняване на хляба в Бургас може да има най-рано в понеделник. Според прогнозите на производителите то ще е между 10 и 20%.  Причината е свързана с въвеждането на нулева ДДС ставка за брашното и хляба.  В бранша обаче нямат яснота кои точно видове са освободени от налога.  Прогнозите във фирмата на Красен Хлебаров сочат като..

публикувано на 01.07.22 в 11:20

КЕВР обявява новите цени на тока за бита, парното и топлата вода

От днес трябва да влязат в сила новите по-високи цени на тока за бита, парното и топлата вода. Около обяд се очаква регулаторът ще вземе окончателно решение, като предварителните разчети предвиждаха поскъпване на електроенергията с 3 процента , а на топлоенергията - увеличение с 39 на сто средно за страната. Увеличение на цените на тока с 2% се очаква..

публикувано на 01.07.22 в 10:30

„Избирам България“ – новата лятна рубрика на БНР-Бургас

Цацата е престояла, водата е мръсна, плажовете са скъпи, хотелите – не стават… Това са някои от честите критики към българското Черноморие. И съвсем не са отправяни без основание понякога. Но у нас има също така красиви места, хубави заведения, поддържани хотели и плажове на нормални цени. И още много неща, които карат хората да избират нашето..

публикувано на 30.06.22 в 15:57

Програмата за трансгранично сътрудничество с по-голям бюджет

По-голям ще е бюджетът за новия програмен период на програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция до 2027 г. Това обясни Станка Димитрова, началник на отдел „Програми ИНТЕРРЕГ – ИПП Трансгранично сътрудничество“. „Бюджетът ще е в размер от 34 млн и половина като предвиждаме 3 приоритета. Програмата вече е подадена в..

публикувано на 30.06.22 в 15:10

Туристическата камара в Бургас иска преразглеждане на програма „Солидарност“

Туристическата камара в Бургас настоява за преразглеждане на изискванията на програма „Солидарност “ за трудова интеграция на украинските бежанци. В позиция, изпратена до социалното министерство, те искат субсидии да ползват и наети преди мярката украинци. „Оказва се проблем това, че вече наетите лица  не могат да бъдат..

публикувано на 30.06.22 в 11:27