Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Форумът „Синьото бъдеще - наша отговорност“ е посветен и на Международния ден на моряка (СНИМКИ)За втора поредна година Бургас е домакин на Международния морски форум, който фокусира екологичните теми за синята и зелена енергия. По време на събитието днес бе подписан и меморандум за сътрудничество между пристанищата Бургас и Синеш в Португалия. Форумът е посветен на Международния ден на моряка, който се отбелязва ежегодно на 25 юни от 2010-та година насам.  


Само в рамките на месец това е второто събитие, което обединява експерти в  дискусия за дейността на пристанищата, водния транспорт, търговията по море, синият растеж и морските ресурси, каза областният управител Стойко Танков:


„Всичко това са положителни знаци и ни дава увереност, че е налице необходимата енергия и експертиза да вървим от дебати към реални действия. Интересът към морските територии винаги е бил и днес остава сериозен. Моретата са играли важна роля в европейската култура и история, както са и част от политиката на ЕС.“

 Транспортът, туризмът и екологията са свързани, посочи зам.-кметът Красимир Стойчев:„Изключително са важни за нас, които живеем край Черно море. Инвеститорите, които идват при нас ги питаме първо дали новото производство ще бъде екологично, защото бургазлии на тази екологична тема са чувствителни. Темата за зелените пристанища е изключително актуална, това означава, че екокатастрофите ще бъдат намалени до минимум. 
Имаме над 4 проекта в общината, които са свързани с Черно море.  Те са в партньорство с други страни.“


От 1903 година пристанище Бургас обслужва кораби и пътници. По-късно си поставя една генерална цел – изнасянето на замърсяващите терминални дейности извън градската зона. Вече има и морска гара, която посреща круизни кораби,  обясни изпълнителният директор на бургаското пристанище Диян Димов:

„Всички оператори, които са в залива, те са общо девет, а целта е една - интермодалност и специализация, екологична техническа инфрастуктура.“

Диян Димов заедно със своя португалски колега  Мигел Виера де Кастро старши пилот на пристанище Синеш подписаха меморандум за сътрудничество, обясни Георги Събев от Южнобългарски морски образователен център :„Ръководствата се ангажират с подписването на този меморандум да си сътрудничат в областта на икономическото развитие, морския транспорт, туризма, човешките ресурси, зелената трансформация. Също разработване на съвместни екологични проекти на ЕС в морския сектор, проекти в областта на иновациите, на обучение на персонала, споделяне на добри практики в пристанищната логистика и провеждане на съвместни събития.“

От следващата седмица Пристанище Бургас започва да изпълнява и нова линия Бургас-Батуми, бе обявено още на международния морски форум. Снимки: Свобода Атанасова

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Избирам България“ – Силвия, която обича Равда

В най-новата ни рубрика – „Избирам България“ ви срещаме с хора, които предпочитат да почиват по българското Черноморие, разказваме ви за това, което тях ги привлича тук и ги кара да продължават да идват. Една от тях е Силвия Кралева от Плевен. Искрата запалват още нейните родители и като дете, тя обикаля с тях родното крайбрежие...

публикувано на 04.07.22 в 16:10

Туристическият сезон по Южното Черноморие започна плавно

Туристическият сезон по Южното Черноморие започна плавно. Завърнаха се пазари като Великобритания, Израел, Чехия и Полша, но отсъстват руснаци и украинци, каза Христина Славова от Туристическата камара в Бургас. Инфлацията и поскъпването на стоки и услуги води до по-къс престой на българите, коментира Славова  „Цените на всичко растат по тази..

публикувано на 02.07.22 в 16:15

Нарушения на плажа на Черноморец

Редица нарушения установи проверка на Министерството на туризма и други институции на плажа "Черноморец-централен". Преди месец стана ясно, че се бави договорът на спечелилия концесията за ивица Георги Мавров. Оказва се, че процедурата е обжалвана в съда. Комисия на Министерството на туризма е издала два акта за разполагане на плажни..

публикувано на 01.07.22 в 14:08

НАП започна лятната си контролна кампания по Черноморието

Националната агенция за приходите започна лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. Основната цел, която си поставят данъчните, е добра фискална дисциплина, увеличаване дела на бизнеса, който доброволно спазва правилата, равнопоставена бизнес среда и отчитане на реални обороти...

публикувано на 01.07.22 в 11:24

Цената на хляба в Бургас поевтинява между 10 и 20%

Поевтиняване на хляба в Бургас може да има най-рано в понеделник. Според прогнозите на производителите то ще е между 10 и 20%.  Причината е свързана с въвеждането на нулева ДДС ставка за брашното и хляба.  В бранша обаче нямат яснота кои точно видове са освободени от налога.  Прогнозите във фирмата на Красен Хлебаров сочат като..

публикувано на 01.07.22 в 11:20

КЕВР обявява новите цени на тока за бита, парното и топлата вода

От днес трябва да влязат в сила новите по-високи цени на тока за бита, парното и топлата вода. Около обяд се очаква регулаторът ще вземе окончателно решение, като предварителните разчети предвиждаха поскъпване на електроенергията с 3 процента , а на топлоенергията - увеличение с 39 на сто средно за страната. Увеличение на цените на тока с 2% се очаква..

публикувано на 01.07.22 в 10:30

„Избирам България“ – новата лятна рубрика на БНР-Бургас

Цацата е престояла, водата е мръсна, плажовете са скъпи, хотелите – не стават… Това са някои от честите критики към българското Черноморие. И съвсем не са отправяни без основание понякога. Но у нас има също така красиви места, хубави заведения, поддържани хотели и плажове на нормални цени. И още много неща, които карат хората да избират нашето..

публикувано на 30.06.22 в 15:57