Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятната академия за деца и ученици на НХА - Филиал Бургас се открива в понеделник



В понеделник започва четвъртото издание на „Лятна академия за деца и ученици“ на Националната художествена академия (НХА) - Филиал Бургас. 

Образователният проект съществува от 2010 година в София, а от 4 години и в морския град. Провежда се със съдействието на Община Бургас. Академията ще се проведе  в дните от 27 юни до 22 юли, каза за БНР Бургас Мария Ландова, организатор на лятната академия:


„Стартираме в понеделник в 9:00 часа на Магазия 1. Децата влизат в ателиетата на големите студенти и започват да рисуват като истински големи художници и творци.  Те ще бъдат в ателие по рисуване, в ателие по графика, по ;живопис, по книга, в ателие за иконопис. Имаме и ателиета, които са предназначени за по-малките. Новото през тази година е, че ще има ателие и за по-големи у,ченици, които са вече от гимназията. Нашата преподавателка по компютърна графика ще им преподава 3D компютърно проектиране, което ще бъде интересно за тях. 

Поради големия интерес ще бъдем вече 4 седмици, а лятното корабче ЛАДУ (Лятна академия за деца и ученици) ще акостира в понеделник на Пристанище Бургас. всяка година е цветно лятото с тази академия. 

За началото на лятната академия винаги има официално откриване, ще започнем с тържество в 17:00 часа около фонтана в Морската градина до Казиното. Децата ще мога още там на място да преобразят пространството, ще го направят още по-цветно, привлекателно и красиво. 

При лоши метеорологични условия тържеството ще се проведе в галерията на НХА - Филиал Бургас. Тя е просторна. Винаги имаме резервен вариант. 



В творческите занимания по време на лятната академия могат да участват деца и младежи от 5 до 19-годишна възраст.
Всеки делничен ден от 09:00 до 17:00 часа най-малките академици ще се впуснат в пъстро приключение. 
Децата ще творят под ръководството на студенти и преподаватели от НХА – Филиал Бургас и с участието на известни художници.

Учебната лятна програма, за която все още има свободни места  включва академично рисуване, живопис, графика, скулптура, плакат, илюстрация - авторска книжка и авторски комикс, мозайка, керамика, икони, дизайн, работилничка за изработване на кукли, пленер – морски пейзаж, пясъчни скулптури и други.

За всички участници в академията ще има и много изненади.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от АЕГ „Гео Милев“- Бургас посетиха Европейския парламент

37 ученици от бургаската английска гимназия посетиха Страсбург, за да изживеят един ден в Европейския парламент по покана на Есен Алиева, която е администратор и лектор в най-важната институция на континента. Те бяха придружени от директора на АЕГ „Гео Милев“- Жаклин Нейчева,  Красимира Митева, заместник-директор по учебната дейност и училищният..

публикувано на 03.09.24 в 16:18

В Несебър училищата и детските градини очакват своите възпитаници

Кметът на Несебър Николай Димитров е провел среща с директори на общинските училища и детски градини за готовността на образователните заведения за новата учебна година. Част от темите са били за организационната и материално-техническата обезпеченост, началото на образователния процес, ресурсната обезпеченост, хигиенни условия, приключилите ремонтни..

публикувано на 03.09.24 в 15:29

НХА - Бургас търси модели за новата учебна 2024/2025 г.

Националната художествена академия - Филиал Бургас набира модели за новата учебна година. Те трябва да бъдат на възраст над 18 години, мъже и жени.  Не се изисква предишен опит, а търпение и желание. Съгласно разписанието на учебния процес, моделът позира облечена фигура и/или голо тяло.  След подаване на заявление, кандидатите ще проведат..

публикувано на 03.09.24 в 12:54

Откриха новата учебна година в Спортното училище „Димитър Рохов“ в Сливен

Церемонията по откриване на  новата учебна година се проведе  днес в двора на Спортното училище „Димитър Рохов“ в Сливен, съобщиха от Общината.  Специален гост бе бронзовият медалист от Игрите в Париж през 2024 г. Божидар Андреев, който издигна българския трибагреник. Сливенският щангист е бивш възпитаник на спортното школо. На откриването присъства..

публикувано на 02.09.24 в 12:08

Бургаски учител с отличия от образователен форум в Албена

Учителят по история от ПГСАГ „Кольо Фичето“ Петя Кудева получи две отличия от националния конкурс „Извънкласните и извънучилищните дейности (занимания по интереси) – за устойчиво качествено обучение, възпитание, развитие и социализация на децата и учениците – 2024“. Той се проведе  в курорта Албена от  25 до 30 август.  Престижният..

публикувано на 31.08.24 в 15:50

В Бургас ще отвори врати филиал на Театрален колеж "Любен Гройс"

Филиал на Театрален колеж „Любен Гройс“ ще бъде открит в Бургас. Това решиха общинските съветници на сесията на местния парламент. Предложението е от кметът Димитър Николов. То получи подкрепа с пълно мнозинство. Необходимите помещения ще бъдат ситуирани в сградата на Културен дом НХК. Ясен Проданов от ГЕРБ посочи, че в цялата област има..

обновено на 30.08.24 в 17:03

Започна ремонтът на Спортното училище в Бургас

Днес започнаха  ремонтните дейности за внедряване на мерки за енергийна ефективност на Спортно училище „Юрий Гагарин“. Реализацията се осъществява съвместно с Община Бургас и Министерство на младежта и спорта. Чрез извършване на основен ремонт и рехабилитация на общежитието и на сградата, в която се извършва учебната дейност, съчетано с доставка на..

публикувано на 30.08.24 в 13:15