Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Лятната академия за деца и ученици на НХА - Филиал Бургас се открива в понеделникВ понеделник започва четвъртото издание на „Лятна академия за деца и ученици“ на Националната художествена академия (НХА) - Филиал Бургас. 

Образователният проект съществува от 2010 година в София, а от 4 години и в морския град. Провежда се със съдействието на Община Бургас. Академията ще се проведе  в дните от 27 юни до 22 юли, каза за БНР Бургас Мария Ландова, организатор на лятната академия:


„Стартираме в понеделник в 9:00 часа на Магазия 1. Децата влизат в ателиетата на големите студенти и започват да рисуват като истински големи художници и творци.  Те ще бъдат в ателие по рисуване, в ателие по графика, по ;живопис, по книга, в ателие за иконопис. Имаме и ателиета, които са предназначени за по-малките. Новото през тази година е, че ще има ателие и за по-големи у,ченици, които са вече от гимназията. Нашата преподавателка по компютърна графика ще им преподава 3D компютърно проектиране, което ще бъде интересно за тях. 

Поради големия интерес ще бъдем вече 4 седмици, а лятното корабче ЛАДУ (Лятна академия за деца и ученици) ще акостира в понеделник на Пристанище Бургас. всяка година е цветно лятото с тази академия. 

За началото на лятната академия винаги има официално откриване, ще започнем с тържество в 17:00 часа около фонтана в Морската градина до Казиното. Децата ще мога още там на място да преобразят пространството, ще го направят още по-цветно, привлекателно и красиво. 

При лоши метеорологични условия тържеството ще се проведе в галерията на НХА - Филиал Бургас. Тя е просторна. Винаги имаме резервен вариант. В творческите занимания по време на лятната академия могат да участват деца и младежи от 5 до 19-годишна възраст.
Всеки делничен ден от 09:00 до 17:00 часа най-малките академици ще се впуснат в пъстро приключение. 
Децата ще творят под ръководството на студенти и преподаватели от НХА – Филиал Бургас и с участието на известни художници.

Учебната лятна програма, за която все още има свободни места  включва академично рисуване, живопис, графика, скулптура, плакат, илюстрация - авторска книжка и авторски комикс, мозайка, керамика, икони, дизайн, работилничка за изработване на кукли, пленер – морски пейзаж, пясъчни скулптури и други.

За всички участници в академията ще има и много изненади.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-рано през 2024-2025г може да се говори за промяна в учебните програми

Най-рано през 2024-2025г може да се говори за промяна в учебните програми. От Синдиката на учителите в Бургас обаче са скептично настроени относно тях. Те много пъти са предлагали промени, които не са взимани под внимание.  Според Христо Симеонов има воля за промени в учебните програми "Аз съм вече 39 години в системата и многократно..

публикувано на 05.08.22 в 13:15

Според Христо Симеонов има воля за промени в учебните програми

Според последно проучване на МОН в учебните програми по математика и български език и литература трябва да има най-много промени. Воля за такива има в министерството, но преди на практика да се случат, трябва да се дефинира крайната цел на предучилищното и училищно образование Според преподавателят и бивш вече депутат Христо Симеонов, трябва да..

публикувано на 05.08.22 в 09:25

Деца от 8 държави участват в олимпиада по ментална аритметика в Созопол

Събота и неделя Созопол е домакин на Международна олимпиада по ментална аритметика за деца.   Това е уникална система, чрез която децата решават на ум всякакви математически задачи по-бързо, отколкото с калкулатор. Около 200 деца от 8 държави са заявили участие.  Олимпиадата започва нетрадионно, с концерт, в който всеки участник може да..

публикувано на 30.07.22 в 16:27

МОН предлага резултати от олимпиади да заменят изпити в 7 клас при здравен проблем

Седмокласниците, които не са се явили на Национално външно оценяване поради тежък здравословен проблем, появил се в последния момент, ще могат да участват в класирането за гимназиите с резултатите си от областния или националния кръг на олимпиадите по български език и литература и математика. Промяната се предлага от Министерството на образованието и е..

публикувано на 29.07.22 в 14:48

Филиалът на НХА в Бургас с нова магистърска програма

Националната художествена академия – филиал Бургас ще представи нова магистърска програма - „Културното наследство на Българското Черноморие“. Срещата ще се състои на 28 юли  от 14.00 часа в Магазия 1. На нея ще присъстват доц.д-р Бойка Доневска, катедра "Изкуствознание" и проф. д-р Зарко Ждраков. Програмата е създадена през учебната 2021/22 година от..

публикувано на 26.07.22 в 11:57

Ромската интеграция: стъпка по стъпка община и медиатори

"Маргинализирани етнически групи", "уязвимо социално положение", "ромско интегриране"-все клишета, на които сме се наслушали през последните 30 години. Има ли резултат от действията в тази посока, облечени в планове и стратегии и подплатени с финансиране? Въпросът излиза на дневен ред с приемането на нов Общински план за равенство, приобщаване..

обновено на 25.07.22 в 09:10

Часовете на V, VI и VII клас стават по 40 минути

В V, VI и VII клас часовете ще бъдат  40 вместо след 45 минути във всички училища, както е в момента в III и IV клас. Сега такава е продължителността на часовете в прогимназията само там, където се учи на две смени. Часовете на трите випуска се намаляват по указание на Министерството на здравеопазването  и с цел равнопоставеност на всички ученици от..

публикувано на 22.07.22 в 13:55