Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

След нулевата ставка на ДДС за хляб и брашно:

Цената на хляба в Бургас поевтинява между 10 и 20%

Снимка: архив

Поевтиняване на хляба в Бургас може да има най-рано в понеделник. Според прогнозите на производителите то ще е между 10 и 20%. Причината е свързана с въвеждането на нулева ДДС ставка за брашното и хляба. В бранша обаче нямат яснота кои точно видове са освободени от налога. 

Прогнозите във фирмата на Красен Хлебаров сочат като нова крайна цена на белия хляб 1,50 лв., но не по-рано от понеделник. В момента в търговската мрежа той се продава от 1,60 до 1,80 лева.

„ДДС пада на брашното, но на останалите суровини – не, но предполагам, че в даден момент то ще се възстановява. В общи линии ще изпитаме сериозни затруднения. Цената на хляба е достигнала някакви нива и не е мръднала нагоре, благодарение на помощта от държавата за тока. Но без компенсации за повишената ел. енергия не знам колко време цената, която ще падне сега с 20% ще остане същата“  

В бранша не са неясно какво точно е прието от парламента по отношение на освободеното ДДС.

„Ние все още не сме прочели този законопроект, да не говорим, че той трябва да влезе в действие, след като бъде публикуван в Държавен вестник. От това, което съм чул, че пада ДДС на брашното и на белия хляб, има основание и може да се очаква намаление“, посочи председателят на регионалния съюз на хлебопроизводителите Димитър Людиев.

Според него обаче оптималното поевтиняване на хляба ще е с 10%.

Неизвестните в бранша идват от прогнозите за в пъти по-скъпа пшеница от новата реколта. Притеснение има и от високите цени на тока, макар в последния момент да бе решено компенсациите за бизнеса да останат.  Не е без значение и намалената покупателна способност на потребителите, казват в сектора.

Там нямат още конкретика ще се отрази ли нулевата ДДС ставката на цената на всички видове хляб, освен белия, както и на закуските.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инфлацията изпреварва ръста на заплатите в почти всички сектори

Инфлацията надхвърли ръста на заплатите в почти всички сектори на икономиката. Потребителските цени са скочили с 10% на годишна база и сме свидетели на реално обедняване на домакинствата. Изводите са в анализ на Института за пазарна икономиката. Средният ръст на заплатите на годишна база през май и юни е по-бавен от ръста на потребителските цени...

публикувано на 13.08.22 в 11:08

7.5 млн. лв. са инвестирани в разширяването на Рибарското пристанище в Несебър

7 млн. и 500 хиляди лева по програмата „Морско дело и рибарство“ са инвестирани в обновяването и разширяването на Рибарското пристанище в Несебър. Днес се състоя официална церемония по откриване на модерното съоръжение.  12 години продължи разработването, приемането и реализирането на проекта, каза кметът на Несебър Николай Димитров. Той..

публикувано на 12.08.22 в 16:11

Парите по програмата за селските райони се бавят

Забавя се изплащането на средствата по програмата за развитие на селските района. Това каза в Несебър служебният министър на земеделието Явор Гечев. Той уточни, че слабото звено е договорирането и посочи, че има голям брой проекти.  Проблемите по изплащането на средствата по Програмата за развитие на селските райони са обсъдени с ръководството на..

публикувано на 12.08.22 в 14:34

Южното Черноморие привлича Маргарита и семейството ѝ за 12-то лято

Най-южният град по Южното Черноморие - Ахтопол, привлече и това лято немалко туристи. Както повечето малки и китни градчета по българския бряг, той също посреща основно български семейства, дошли да намерят по-скоро спокойствие и красиви гледки, отколкото шумни партита и различни атракции. Точно там открихме едно от тях - семейството на..

публикувано на 12.08.22 в 13:41

Най-много туристи за юни и юли са пристигнали от Румъния

За периода 1 юни – 25 юли 2022 г. общият брой туристически регистрации в местата за настаняване надхвърля 1,8 милиона, съобщават от министерството на туризма. Вътрешният пазар е водещ с над 990 хил. регистрации на българи в местата за настаняване, следван от пазари Румъния – над 260 хил., Полша – над 98 хил., Германия – над 70 хил., Чехия – над 56..

публикувано на 12.08.22 в 12:45

Илин Димитров: Забавените средства за настаняване на бежанците ще бъдат изплатени

Приоритет за министерството на туризма е изплащането на забавените средства по Програмата за настаняване на лица, търсещи закрила в страната. Това каза в Бургас служебният министър на туризма Илин Димитров. Той посочи, че настанените в държавни и частни бази украински бежанци са над 25 хиляди, а по програмата за интеграция 750 украински граждани са..

публикувано на 12.08.22 в 08:46

Откриват обновеното рибарско пристанище в Несебър

Обновеното рибарско пристанище в Несебър ще бъде открито официално днес. Реконструкцията е по проект по програмата „Морско дело и рибарство“ и е на стойност малко над 7,5 млн.лв. Строителството се забави, защото обектът попада на територията на Старинния град, поясни Галина Бабева от общината. Приключи разширението на рибарското пристанище..

публикувано на 12.08.22 в 08:20