Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ преустанови изграждането на глемпинг в „Алепу“

Плажът Алепу
Снимка: архив

На 1 юли експерти на РИОСВ-Бургас са извършили проверка, във връзка със публикации в социалните мрежи за извършване на монтажни дейности в местността „Алепу“, поземлен имот с идентификатор 67800.49.36 по КК на град Созопол.

Констатирано е, че в имота има 15 дървени скари. Той е с дървена ограда с височина около 50 см, която навлиза и в съседен от север имот с идентификатор 67800.49.6 по КК.  Попада в защитена зона „Ропотамо” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Преди това - на 13 май в РИОСВ е внесено инвестиционно предложение „Разполагане на преместваеми обекти в поземлен имот с идентификатор 67800.49.36 по КК на гр. Созопол, община Созопол”, с възложител „ЕКО КЕМП ПАРАДАЙС” ЕАД. Съгласно представената информация, в имота се предвижда разполагане на 15 дървени декинги  с цел поставяне на палатки за отдаване под наем за еко къмпингуване, както и контейнер за охрана, и санитарни контейнери с тоалетнимивки, душове.

С писмо от 1 юни директорът на РИОСВ-Бургас е определил, че инвестиционното предложение попада в обхвата на Приложение 2, към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 на Закона за опазване на околната среда и подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на оценка въздействието на околната среда.

След проверка в администрацията на Община Созопол е установено, че не е издавано Разрешение за поставяне на преместваеми обекти от главния архитект на общината.


Със заповед на директора на РИОСВ-Бургас на „ЕКО КЕМП ПАРАДАЙС” ЕАД е наложена принудителна административна мярка - спиране на извършваните 
дейности, до провеждане на регламентираните процедури и влязъл в сила краен административен акт по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда и глава втора, раздел V от Закона за биологичното разнообразие и акт за установеното административно нарушение.


По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОИ стартира програмата за профилактика в 50 бази за 10 дни

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се нощувките -  до четири диагностични и терапевтични процедури дневно и частично 9 лева за храна на ден...

публикувано на 29.03.24 в 16:15

НАП напомня: последни четири дни за плащане на данъка с отстъпка

Остават четири дни, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% при плащане на данъка по годишната си данъчна декларация . За да се възползват от нея, гражданите трябва да подадат декларацията си по електронен път и да платят до 1 април данъка за довнасяне, намален с отстъпката, която е не повече от 500 лв., както и да нямат..

публикувано на 29.03.24 в 14:54

ЮИДП Сливен ще раздаде безвъзмездно 10 000 фиданки

По повод Седмица на гората 2024 г., „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен стартира кампания за безвъзмездно раздаване на фиданки на граждани в петте областни градове в обхвата на предприятието – Сливен, Ямбол, Бургас, Стара Загора, Хасково, както и в градовете Айтос и Казанлък. Ето кога и къде можете да получите своето безплатно..

публикувано на 29.03.24 в 14:46

Какви личности искат да изпратят в Брюксел учениците ни от Бургас?

Трябва младите да гласуваме, защото сега е нашият ред да обърнем избирателната активност, настояват учениците от Бургас. Те смятат, че трябва в Европарламента да изпратим тази, които ще представляват България, да следват родните политики и да защитават страната ни от лошите практики. Какви качества обаче трябва да притежават родните..

публикувано на 29.03.24 в 11:27

Щафетата на доброто организира хоро в борбата с рака и левкемията

Щафетата на доброто е инициатива в социалните мрежи на хора, които обичат и се занимават със спорт. Те организират събитие, с което искат да помогнат на двама българи, нуждаещи се от морална и финансова подкрепа. Обявено е като хоро в борбата с рака и левкемията и ще се проведе тази неделя.  Събраните средства ще са за Цветомир от Лом, който..

публикувано на 29.03.24 в 10:20

Обществено обсъждане в Поморие за предстоящи два инфраструктурни проекта

Обществено обсъждане ще се проведе днес в читалище "Светлина" в Поморие от 18.00 ч., съобщават от Общината.  Ще бъдат представени два проекта. Единият от тях предвижда о бновяване на пространството при входа на Поморие откъм Слънчев бряг и Ахелой, както и основен ремонт на ул. „Манастирска“. Другият проект е свързан с и зграждане на светофар на..

публикувано на 29.03.24 в 09:14

Водата ще бъде спряна днес в района на ул. „Братя Пренерови“ в Бургас

Водата ще бъде спряна днес от 08:00 до 13:00 ч. в района на бургаската ул. „Братя Пренерови“ в района на болница „Сърце и мозък“. Това съобщават от ВиК - Бургас.  Причината е извършването на строително - монтажни дейности. 

публикувано на 29.03.24 в 08:18