Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Приключи разширението на рибарското пристанище в Несебър

Лодкостоянките на пристанището в Несебър от днес вече са 121, с 90 повече след оптимизацията на капацитета му. Реконструкцията на рибарското пристанище е по проект финансиран от програмата „Морско дело и рибарство“ и е на стойност малко над 7,5 млн.лв. С разширението ще се подобрят условията за улов, разтоварване и първа продажба на риба. 

Община Несеъбър приключи проекта за „Рехабилитация/реконструкция и модернизация на рибарско пристанище Северна буна - Несебър“. Той започна преди година и половина, но строителството му стартира по-късно заради различни процедури, обясни Галина Бабева  - директор на дирекция „Европейски, национални политики и програми и екология“ в Община Несебър:


„Обектът е специфичен от гледна точка на това, че се намира на територията на Старинен град Несебър. Тоз обект е част от културното наследство под егидата на ЮНЕСКО, не само от национално, но и от световно значение. Това води до изключително стриктни процедури от страна на Общината за да опазим културното наследство, особено в акваторията на Северна буна - Несебър. 

Трябваше да доказваме, че проектът ни е удачен, че по никакъв начин няма да наруши екосистемата и да увреди морското дъно. За тази цел са проектирани специални плаващи съоръжения, които не застрашават морското дъно и по никакъв начин не нарушават статута на Несебър като паметник на културата. Лодкостоянките от 30 се увеличават на 121, с което се решават проблемите на рибарската общност. Ние сме в състояние да посрещнем всички лодки, включително и тези от Равда, Свети Влас. Това е изключително важно за нас, защото рибарството е основен поминък за нашата община. 


Целите са постигнати с оптимизацията на капацитета на пристанището, каза Яни Янулов директор на Общинското предприятие в Несебър „Пристанищна инфраструктура“:„Този проект като работа не ни отне дълго време, но имахме трудности относно метеорологичните условия - все пак това е море и в порядъка от 6 месеца да приключим с всичко.

Представлява съоръжение, което е дълго чакано от местната рибарска общност, защото през годините с приватизация и концесии община Несебър остана без пристанище, а е на море, морска община. Така общността ще работи по-сигурно и по-спокойно за реализирането на продукцията. От това ще се възползват рибарите, които имат нужните документи за ползване на лодкостоянка“, уточни Яни Янулов. 

Следващата седмица предстои официалното откриване на разширеното рибарско пристанище. Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Голям пожар в карнобатското село Деветинци, изгорели са три къщи

Голям пожар в карнобатското село Деветинци. Изгорели са три къщи и има евакуирани хора,  съобщи за БНР - Бургас кметът на Карнобат Георги Димитров, който е на място.  Пожарът е започнал от полето в близост до къщите.  Възникнал е в 15.35 часа, съобщи директорът бургаската пожарна гл. инсп. Николай Николаев.  На място има два противопожарни екипа. На..

публикувано на 08.08.22 в 16:59

Доставката на дърва в Руен отново се бави

Проблем с доставката на дърва се очаква и за предстоящия зимен сезон в община Руен. Миналата година фирмите, спечелили обществените поръчки за сечта, обясниха, че забавянето се дължи на липсата на работници. Община Руен няма горско стопанство и се снабдява от това в Айтос. От 39 населени места, то доставя дърва на 36. Изключение правят селата..

публикувано на 08.08.22 в 16:20

Гори растителност по пътя Слънчев бряг – Обзор, движението е двупосочно

Временно движението по пътя Бургас – Варна в участъка Слънчев бряг – Обзор (при км 202) се осъществява двупосочно в една лента поради горяща крайпътна растителност, съобщиха от АПИ.  Трафикът в района се регулира от "Пътна полиция".  На място има и противопожарни екипи, съобщиха от бургаската полиция. 

публикувано на 08.08.22 в 16:11

Булевард Демокрация на 8-ми август

Днес ви предстои да слушате: Продължила тема от сутринта за драстичния скок на дървата за огрев. Къде има, къде няма, песимистични или оптимистични са прогнозите. Какви мерки ще вземат в Германия, за да се справят с енергийния недостиг, очертаващ се през и след есента – в коментарната ни рубрика. На концерт, на изложба или..

публикувано на 08.08.22 в 14:53

ВиК дружествата да се разформироват и да се създадат общински

ВиК дружествата трябва да бъдат разформировани и да бъдат създадени общински дружества, които да са бенефициенти на проектите. Идеята лансира кметът на Поморие Иван Алексиев, който втвърди позицията си по темата след като в курортния град се стигна до напрежение сред местни хора и туристи заради непрекъснати ВиК аварии в продължение на две..

обновено на 08.08.22 в 14:08

Дървата за огрев ще скочат в Бургас до 350 лв за тон

Недостиг на дърва за огрев отчитат през последната седмица тържищата в Бургас. Според Красимир Батилов, дългогодишен търговец в пункт за дърва причината за това е, че лесофондът е намалял не само в Странджа, а като цяло в България. Също не достигат и дървосекачи, твърди той: „300 лева за тон е цената в момента, като след понеделник се очаква..

публикувано на 08.08.22 в 13:21

Мая Манолова: Настояваме за ревизия на ВиК-Бургас и ВиК холдинга пред регионалния министър

Лидерът на гражданската платформа „Изправи се. БГ“ Мая Манолова посети днес сградата на ВиК-Бургас, за да обяви две искания във връзка с драстичното увеличение в цената на водата за областта – с 59%.  „Едното е до Върховната административна прокуратура. В него сме изложили съображения за незаконосъобразност в решението на КЕВР...

обновено на 08.08.22 в 13:01