Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Царево още чакат заповедта на екоминистъра в оставка за “Корал“

Защитена местност „Залив Корал“
Снимка: БГНЕС

Община Царево все още не е получила заповедта на екоминистъра в оставка Борислав Сандов за обявяване на залив „Корал“ за защитена местност, съобщи за БНР-Бургас кметът Георги Лапчев. Заради това той отказа коментар какво и как ще предприеме общината в отговор на това.

„Мога да бъда конкретен единствено само когато има нещо черно на бяло, което да носи своята юридическа тежест. Когато има заповед и я прочета, когато юристите на общината са наясно какво представлява тя, тогава ще пристъпим към съответните действия. Никой в община Царево не е против защитената местност“

Лапчев отново застъпи тезата, че тази заповед е некоректна, тъй като нарушава конституционни права на българските граждани, защото 500-метровата зона е позволена за плаване на малки съдове, каквито са 80-90% от рибарските лодки.

"Със създаването на тази територия, с нейното некоректно изчертаване, с което тя влиза на 700 метра навътре в морето, на практика се получава така, че имаме граница. Жителите от юга нямат никаква точка за достъп до жителите на севера", добави кметът на Царево.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ТД на НАП в Бургас, архив

Работодателите подават справки за изплатени доходи на физически лица

До 28 февруари предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2023 г. доходи на физически лица, включително и от трудови правоотношения, са длъжни да представят по електронен път в НАП справки за платените суми.  От миналата година има промяна в данните, които трябва да се посочат в справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ, напомнят..

публикувано на 23.02.24 в 11:21
Станимира Господинова, ОИЦ Бургас

ОИЦ: До 20 март приемат идейни проекти по програмата ИНТЕРРЕГ

Отворена е към момента програмата за набиране на идейни проекти по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция. Това каза за БНР Бургас експертът в Областния информационен център - Бургас Станимира Господинова.  Нейната насоченост е към укрепване на териториалното сближаване на трансграничния регион, чрез повишаване на..

публикувано на 22.02.24 в 15:13

Ремонтът на летището в Бургас няма да е в активен сезон

Все още не е одобрен ремонтът на летището в Бургас , който ще се осъществи вероятно през 2025 година. Това се казва в официална позиция към медиите на концесионера на летището в Бургас „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД. От там посочват, че "предстоящият ремонт е в начален етап на планиране". Припомняме, че през вчерашния ден се проведе..

публикувано на 22.02.24 в 13:09

Летният сезон през тази година ще бъде предизвикателство

Летният сезон за поредна година ще бъде предизвикателство, каза Павлина Русева – от туроператорска агенция. Тя посочи, че резервации има, но процесът е бавен и ще се надяват на заявки в последния момент: „Макар и да са отминали почти 4 години от Ковид пандемията, ние все още се възстановяваме. Някои наши конкуренти използваха този..

публикувано на 22.02.24 в 10:05

Кметът на Созопол с декларация срещу ВЕИ в морето

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев изпрати декларация до Министерски съвет и до Народното събрание срещу Законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Според него той трябва да бъде отменен или съществено изменен. Искането на кмета е подкрепено със становища на Българската асоциация за туризъм и на браншовите..

публикувано на 22.02.24 в 09:01
Франк Кванте,

Морските общини са притеснени заради ремонта на летище Бургас

Припомняме, че от 7 март тази година летището в Бургас затваря за ремонт, който ще продължи до 30 март.  Форумът бе организиран от Сдружението „Рафаел - инфо, култура и туризъм“.

обновено на 21.02.24 в 18:31

Общинският съвет в Созопол с декларация срещу законопроекта за вятърни перки в морето

Общинските съветници в Созопол се обявиха против законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Считаме, че той следва да бъде съществено изменен или оттеглен, се посочва в декларация, подписана от 15 общински съветници. В деловодството на Общинския съвет са постъпили становища от местни браншови организации в..

публикувано на 21.02.24 в 15:54