Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ВиК Бургас: Няма вариант за понижаване на цената на водата

Няма вариант за понижаване на цената на водата в Бургаска област. Това каза изпълнителният директор на дружеството ВиК Бургас инж. Ганчо Тенев. 

От 1-ви август цената на кубик вода в областта се повиши с 59% и стана 4.39 лв с ДДС. Срещу драстичното поскъпване на водата жалба в Административния съд в София внесе кметът на Бургас Димитър Николов. Жалба се подготвя да внесе и община Поморие. 

"Миналата година намалиха цената с 11% заради неизпълнени инвестиции. Тази година цената трябваше да влезе от първи януари, а тя влиза от 1 август. Очакваните приходи за тези месеци, ги няма. Миналата година ние работихме с бизнес план с цена за тока 100 лв. Сегашният бизнес план - цената е 340 лв., а в момента тока на пазара е между 700 и 800", информира Тенев.

Според него, моделът, по който се прави ценообразуването от КЕВР, трябва да се промени. 
"В момента ценообразуването, което се прави в КЕВР е във време, в което няма инфлация и всичко е нормално. Според мен трябва да се променят наредбите, защото ние като дружества (всички ВиК) вървим 1 година назад."

А относно заявеното от председателя на КЕВР Иван Иванов, че регулаторът поставя пределни цени на водата, а ВиК-а дружествата могат да посочат по-ниска цена, Ганчо Тенев каза:

"В момента, в който аз посоча по-ниска цена, първият прокурор ще ме пита ти защо ощетяваш дружеството. Не е много лесно."

Ганчо Тенев/Снимка: Свобода Атанасова

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ямболска фондация с дарение за деца със специални нужди

Фондация „Камен Андонов“ дари на Центъра за настаняване от семеен тип за деца с увреждания игрово съоръжение, което е приспособено за деца със специални потребности, съобщиха от пресцентъра на Община Ямбол. То ще подпомогне изключително много ползвателите на Центъра, като би им предоставило възможност за социализиране и изразходване на физическа..

публикувано на 17.08.22 в 16:54
Снимката е илюстративна.

Режим на водата в сунгурларското село Есен

Режим на водата ще бъде въведен в сунгурларското село Есен. Това става ясно от заповед на кмета на Общината д-р Георги Кенов от днес. Причината е намаленият добив на водоизточника. Забранява се ползването на питейна вода за напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, тераси, моторни превозни средства и др. В северната част на селото..

публикувано на 17.08.22 в 16:47

Вечерната гимназия в Бургас - единни в разнообразието

Вечерната гимназия „Захари Стоянов“ в Бургас вече има своята богата история – 75-годишна. В известен смисъл формата на обучение, която предлага, го прави незаменимо за цялата област. Първо, защото е единственото такова, а второ, защото дава възможност за реализация на пазара на труда на всички работещи хора, осъзнали значението на средното..

публикувано на 17.08.22 в 14:58

Пореден протест против строителството на крематориум в Камено

Жители на градовете Камено и Българово протестираха пред Регионалната екоинспекция в Бургас. Хората за пореден път изразиха неодобрението си към проекта за изграждане на крематориум между двата града. Междувременно в екоинспекцията се провежда заседание на Регионалния екологичен експертен съвет, на което трябва да се гласува положително или..

публикувано на 17.08.22 в 14:06

Сигнали за прекъсвания на тока в село Съдиево

За чести краткотрайни прекъсвания на тока сигнализира жител на айтоското село Съдиево. Веса Жекова живее в Бургас, но през летните месеци прекарва почивката си в къщата си в айтоското село Съдиево. От няколко години сигнализира за проблем с прекъсвания на тока. Последния сигнал подава в края на юни. „В началото преди да изпратя жалбата,..

публикувано на 17.08.22 в 13:30

Стартира благоустрояване на междублоково пространство в „Славейков“

Стартира благоустрояване на пространството между бл. 1А, 1Б, 1В, 3 и 4 в к-с „Славейков“. Община Бургас ще го реализира поетапно, като част от програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“. В момента се работи по обновяване на голямата спортна площадка. По-нататък ще бъдат изпълнени още кът за отдих, нови алеи, осветление. Ще бъдат поставени маси..

публикувано на 17.08.22 в 12:17

По-слабо начало на ловния сезон в Айтос и Руен заради сушата

В сравнение с предишните години този ловен сезон на пернат дивеч е започнал малко по-слабо, а едната от причините е продължаващото засушаване , по наблюдения на председателя на ловно-рибарското сдружение „Сокол“ в Айтос Евгени Петров. То обхваща и територията на Руен и е една от най-старите и големи ловни организации в България, която наброява..

обновено на 17.08.22 в 12:13