Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Търговци от Приморско: Туристи има много, но инфлацията се отразява

| обновено на 04.08.22 в 13:14

В Приморско туристи има и те никак не са малко. Основно са българи, които през годините са останали верни на морското градче и то явно продължава да ги привлича. Често обаче по улиците се чува и чужда реч – чешка, словашка, полска, та дори и френска. Това е добър знак за търговците, които заварихме на една от главните алеи в центъра. Ето какво споделиха те за настоящия летен сезон:

"Аз лично съм доволен. Вярно е, че инфлацията си оказва своето влияние, покупателната способност е намаляла навсякъде, но да се радваме и на това, което има", заяви един от тях. 

Според друг търговец чуждестранни туристи има много, но не се реализират толкова много продажби. 

"Смятам, че хората са стресирани - не знаят утре какво ще се случи. Чува се, че мерките се връщат. Има хора, които пазарят, но не се чувстват съвсем свободни да го правят сякаш", посочи друг. 

Като една от причините за по-слабия сезон част от търговците посочиха някои от българите, които отиват на почивка в Турция и Гърция, но според този избор не е толкова добре информиран. 

Заповядайте довечера от 18.00 часа пред площада до Община Приморско, където ще бъде следващата спирка от лятното турне на БНР-Бургас. Обиколката на 10 любими летни дестинации по Южното Черноморие е специална и е по повод отбелязването на 10 години от създаването на радиото. Носим и специалната фоторамка за създаване на спомени с логото на медията. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Държавен фонд

Започва изплащането на помощта на земеделски стопани заради войната

Днес започва изплащането на държавната помощ на земеделски стопани заради войната в Украйна. Общият утвърден бюджет е 426 млн. лева.  Помощта е разпределена за стопани, отглеждащи едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства, както и за производители на плодове и зеленчуци. Средствата, заделени за животновъди са в размер на 204 млн...

публикувано на 28.09.22 в 09:18

Владимир Иванов: Има всички условия да пада цената на олиото

"Има всички условия да пада цената на олиото. Много добра реколта от слънчоглед има в цялото Северно полукълбо, включително и българската, която надминава 2 млн. тона, макар, че все още не е прибрана цялата. Прогнозата е много добра. Преработвателният сектор ни е много развит. Сега наблюдаваме обаче едно задържане на цените заради страховете какво..

публикувано на 27.09.22 в 16:26

Бургас се побратими с казахстанския град Павлодар

Бургас вече е побратимен град с казахстанския Павлодар. На церемония днес кметът Димитър Николов и колегата му от Павлодар Асаин Байханов подписаха меморандум за побратимяване между двата града. Двете страни договориха сътрудничество в сферите на икономиката, културата и туризма. Заедно с официалните гости, на визита у нас е и..

публикувано на 22.09.22 в 11:05

Обществено обсъждане на Програмата за управление на отпадъците на общината ще се проведе в Бургас

В Бургас ще се проведе обществено обсъждане на Програмата за управление на отпадъците на общината за периода 2021-а-2028-а година. На форума, който ще се състои в залата на Културния дом на нефтохимика, могат да присъстват жители на общината и представители на граждански сдружения и неправителствени организации. Основната стратегическа цел на..

публикувано на 21.09.22 в 09:01
Снимката е илюстративна.

"Асарел" ще проучва за находища на мед и желязо край Извор

Проучване и търсене на природни богатства в района на село Извор ще извършва „Асарел Инвестмънт“. Дейностите ще обхванат район от около 90 кв. километра на територията на три общини – Бургас, Созопол и Камено. Най-голямата част от площта е в община Созопол. Преди дни след дебати, Общинският съвет в Бургас разреши да бъде направено проучването...

обновено на 20.09.22 в 14:23

Над 1500 дка лозови масиви са унищожени след бурята в Поморие

Според данни на собствениците на лозови масиви, ураганният вятър вчера е унищожил над 1500 дка лозя край Поморие. Щетите на земеделските производители са 95 %, а унищожената продукция е над 1 млн. тона, според първоначалните им изчисления. Освен продукцията, унищожени са трайните насаждения и съпътстващите към тях конструкции. На място бяха..

публикувано на 18.09.22 в 12:29

Малки фирми могат да кандидатстват за 260 милиона лева до 21 септември

Бизнесът може да кандидатства до 21 септември за финансиране по първата отворена процедура по Плана за възстановяване и устойчивост -Технологична модернизация. Предвидени са 260 милиона лева. Тя се реализира чрез Министерството на иновациите и растежа. 600 милиона ще бъдат осигурени до края на 2022 година. Средства насочени към малкия и среден..

публикувано на 17.09.22 в 19:16