Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

РИОСВ провери сигнал за мъртва риба в река Ахелой

Вчера експерти от РИОСВ в Бургас, Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда – София провериха сигнал за наличие на измряла риба и наличие на фекална маса в река Ахелой. За това БНР Бургас сигнализира още вчера (петък, 12 август)

При извършения оглед се установи, че река Ахелой в проверения участък е много силно обрасла с водна леща. Наблюдава се обилно количество зелени и кафяви водорасли на повърхността. Оттокът на реката е изключително слаб. 

Наличието на мъртвите риби е в ограничен участък от реката с дължина около 100-120 м. 

Количеството на мъртвите екземпляри е около 30-50 бр. с различен размер от 20 до около 40 см, основно от вида шаран, таранка и каракуда, където не се констатирани видими следи и наличие на фекални маси, както е изложено в сигнала. 

Отбрани са 3 броя водни проби, като измерените показатели на място показват ниско съдържание на разтворен кислород съответно 0,64 мг/л , 0,65мг/л и 1,48 мг/л., при норма 3-6 мг/л.

Пробите ще бъдат анализирани по показатели - активна реакция, азот амониев, азот нитритен, азот нитратен, общ азот, общ фосфор, орто –фосфати като фосфор, химична потребност от кислород,биологична потребност на кислород.

Река Ахелой се влива в Черно море през тесен участък около 3-4 м, поради образувалата се пясъчна коса. Водите на р. Ахелой при устие са бистри, без следи от замърсяване. Водите на Черно море в района на вливане на реката са с естествен цвят и мирис.

Проверена е и канализацията – помпена станция „Ахелой“ както и канализационни –помпени станции и тласкатели на хотелските комплекси в района. Не е установено преливане и изтичане от тях.

Извършен е оглед на Главен канализационен колектор I, при който е констатирано заустване на непречистени отпадъчни води с вид и мирис на битово-фекални от канализационната мрежа на гр. Ахелой и заустването им в реката. Дебитът на изтичащите води е постоянен. 


Не е осигурено включване на всички отпадъчни води от канализационната мрежа на Ахелой в канализационна помпена станция „Ахелой“ и пречистването им в Пречиствателна станция за отпадъчни води - Равда.

Дадено е предписание за преустановяване на нерегламентираното заустване. От "ВиК" ЕАД ще бъдат предприети незабавни действия за отстраняване на компрометирания участък, като от страна на инспекцията ще бъде извършен последващ контрол.

За установеното нерегламентирано заустване на отпадъчни води към "ВиК" ЕАД Бургас ще бъдат предприети административнонаказателни мерки по Закона за водите.


По публикацията работи: Свобода Атанасова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски моряци ще гласуват в открито море

26 моряци от бургаския моторен кораб „Дружба“ ще дадат своя вот на изборите в неделя в открито море. Вече е създадена необходимата организация.  Това не са първите избори за екипажа, който за трети път ще гласува в открито море. Както и предишните два пъти и сега се очаква активността да е сто процента, заяви капитанът Чавдар Генчев...

публикувано на 30.09.22 в 14:59

Затягат режима за движение на зърно. Въвежда се онлайн мониторинг 24/7

Министерството на земеделието предлага да бъде засилен контролът върху движението на зърнените партиди . Затягането на режима за проследяване става години след либерализирането на пазара на зърно заради тревогите на родните зърнопроизводители от вноса на продукция от Украйна.  По оперативни данни производството на пшеница у нас тази година е..

публикувано на 30.09.22 в 13:29

Хищниците и инфлацията са предизвикателствата пред ловците този сезон

От 1 октомври започва  груповия лов на дива свиня и хищници, както и лова на водоплаващ дивеч. Завишената популация на хищници, както и инфлацията са предизвикателствата пред ловците.  Невен Каравасилев, секретар на ловно-рибарско сдружение "Лебед" Бургас е умерен оптимист относно сезона. Той не очаква да е изключително добър предвид щетите,..

публикувано на 30.09.22 в 13:15

Ученици станаха посланици срещу агресията

Учениците от бургаското училище „Христо Ботев“ от кв. Долно Езерово станаха посланици срещу агресията. Проектът „Спорт срещу агресията“ е на фондация „Борис Христов“ и се осъществява с подкрепата на Министерството на младежта и спорта и със съдействието на Община Бургас. Учениците взеха дейно участие, разисквайки различни аспекти на насилието с..

публикувано на 30.09.22 в 12:18

Музеят на текстилната индустрия в Сливен се включва в Европейската нощ на учените

Музеят на текстилната индустрия се включва в Европейската нощ на учените. Ще бъде представена експозицията „Ръкоделни традиции". Днес до 16 часа ще се прожектират видео материали „Пъстроцветна плетеница”, „Наниз за щастие”, Тъкане „на кори”, „Кене”.  Ще има демонстрации на фигурално тъкане с перфокарти – запознаване със създаването на перфокарти за..

публикувано на 30.09.22 в 09:27

Ремонтират светофара при "Капчето" днес

Ремонтни дейности ще се извършват по светофарната уредба днес на кръстовището бул. „Захари Стоянов“ и пътя за кв. „Горно Езерово“ (за "Капчето").  От 10.00 ч. до 15.00 ч. светофарът  няма да работи.  Шофьорите да бъдат изключително внимателни и да спазват правилата за движение, препоръчаха от община Бургас.

обновено на 30.09.22 в 08:48

С емоционално тържество откриха светския паметник на Коджакафалията

С церемония в Бургас бе открит светският паметник на Александър Георгиев Коджакафалията. Той е най-големият благодетел на Бургас, а мнозина го определят и като най-големият дарител у нас.  Паметникът на Александър Георгиев – Коджакафалията вече е готов Цялото си имущество от 25 000 000 златни лева, което днес се равнява приблизително на 1 100..

публикувано на 29.09.22 в 20:26