Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Отпуснаха парите, къде отидоха? Вот след вот Ямбол си чака болницата, 40 г. я чака!

Ямбол
Снимка: Емил Енчев

В ямболския, 31 избирателен район, право на вот имат около 108 хиляди души. Изпращат в парламента 4-ма народни представители. 

В последното Народно събрание депутати от областта излъчиха "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, БСП и "Възраждане". 

Според някои от избирателите, те са работили добре в краткото време на 47-то Народно събрание, други изобщо не са усетили, че има ямболско присъствие.

Посочват и основният проблем за града и областта, който повече от 40 години е... дострояването на сградата на новата болница, която трябва да замени старите порутени отделения. На последните предсрочни избори довършването на лечебното заведение, беше поето като обещание о "Продължаваме промяната", преди това от ГЕРБ, по-преди това от БСП и "Атака".

Междувременно пациентите се лекуват в старите отделения, разположени в цели 17 сгради:

"Ужас, такава мизерия е, такава мизерия, одеялата и дюшеците са целите в дупки, стърчат някакви телове от тях, ужас. Това е болница, а не нещо друго!"

"Отпуснаха, парите после къде отидоха тези пари?", питат се хората.

Избирателната активност и в областта спада с всеки следващ предсрочен вот. Много от жителите този път са категорични, че няма да отидат до урните, тъй като не виждат смисъл. Не са малко обаче и тези, които ще упражнят правото си на глас.

Според повечето анкетирани ГЕРБ-СДС ще бъде първа политическа сила, втори ще са "Продължаваме промяната". В 48-то Народно събрание, според ямболските избиратели, ще влязат БСП, ДПС и Възраждане. Прогнозите за "Има такъв народ" не са особено оптимистични, но за Възраждане се очертава по-висок резултат от предишния. 

Другият град, разположен на река Тунджа в Ямболска област, е Елхово. В близкото минало той беше известен най-вече с многото си военни поделения, но това е вече история. Сега неговите жители се оплакват от безработицата, която принуждава младите да търсят работа в Ямбол или в чужбина.

Въпреки че сме в разгара на лятото за елховските жители най-големият проблем в момента е осигуряването на дърва за огрев през зимата. Цените скачат, доходите са ниски, а отоплението е важно перо в бюджета на всяко семейство. 

Дали все пак има място за оптимизъм и надежда? Чуйте в репортажа на Даниела Костова. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

60 години от създаването на планинския спасителен отряд в Сливен

60 години от създаването си отбеляза планинският спасителен отряд в Сливен. Честването събра на едно място планинските спасители и ветерани от отряда на сливенската планинска служба, представители на част от останалите спасителни отряди в страната, гости от Дирекция „Планинска спасителна служба“ към БЧК - София и ОС на БЧК – Сливен. Зам.-кметът по..

публикувано на 04.10.22 в 16:16

Христо Христов:Присъствието на бежанци в ловните полета крие риск

За съвместна среща с представители на Гранична полиция, Службата да контрол на общоопасните средства към МВР - Ямбол и председателите на ловните дружинки от община Болярово настоява кметът Христо Христов. Причината е засиленият миграционен натиск в района и рискът от инциденти по време на ловните излети. Евентуалното присъствие на бежанци в ловните..

публикувано на 04.10.22 в 15:58

"Капачки за бъдеще" с поредна акция тази събота в Бургас

Кампанията „Капачки за бъдеще“ ще се проведе тази събота в Бургас. Това е поредната 11 акция на  доброволческата организация, която този уикенд ще е в над 30 града в страната, между които Бяла,Велико Търново, Видин, Горна Оряховица, Димитровград, Русе и др. Целта е със средствата от предадената пластмаса да се закупят дефибрилатори и..

публикувано на 04.10.22 в 13:49

Община Царево ще поема разходите за кастрация на бездомните животни

Община Царево ще поема разходите за кастрация на животни, които живеят на улицата, но някой полага грижи за тях (пред магазини, офиси, жилищни сгради, дворове). Това е в продължение на кампанията „За хуманно отношение към бездомните животни“ и предприетите мерки по програма за овладяване на популацията на безстопанствените животни. След като..

публикувано на 04.10.22 в 12:33

Ограничават движението по АМ „Тракия“ от п.в.„Стара Загора“ до пътен възел „Ямбол“

По автомагистрала „Тракия“, в участъка от пътен възел Стара Загора, до п.в. Ямбол ще бъде ограничено движението на автомобили днес.  То ще бъде за времето между от 08:00 часа до 20:00 часа, в двете посоки. Спирането на трафика е за проверка и оценка на експлоатационното състояние на лотове 2 и 3 на автомагистралата. Движението ще се пренасочва..

обновено на 04.10.22 в 08:55

Над 280 млн. евро за Местните инициативни групи в страната

Над 280 млн. евро ще бъдат предоставени през следващия програмен период на Местните инициативни групи в страната. Средствата ще бъдат осигурени чрез Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, посочи заместник земеделският министър Георги Събев в Ямбол.  Предвидените средства в Стратегическия план за развитие на..

публикувано на 03.10.22 в 15:41

"Булевард Демокрация" - на 3 октомври

Изборите минаха, да живеят изборите! Още ЦИК не са приключили с обработването на тези протоколи и някои анализатори и политици вече започнаха да се готвят за нови избори. Защото сегашната ситуация в парламента нямало да доведе до стабилно мнозинство. А България е свикнала на стабилност, все пак. Интересно ми е само след 3 или 6 месеца колко..

публикувано на 03.10.22 в 14:52