Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Желязкова: По-слаб от очакванията е сезонът в Лозенец

Таня Желязкова
Снимка: Свобода Атанасова



По-слаб от очакванията на хотелиерите е тази година сезонът в царевското село Лозенец. Основните туристи са българите. Негативно е влиянието върху бизнеса заради инфлацията и повишаващите се постоянно цени на тока, а от този месец и на водата. Това каза за БНР Бургас Таня Желязкова, председател на сдружението „Всички за Лозенец“ и специалист по туризъм и култура в кметство Лозенец. С нея разговаряхме малко преди да тръгнем тази вечер към предпоследната си спирка от лятното ни турне, посветено на 10-тия рожден ден на радиото:

„Очаквахме, че сезонът тази година няма да е толкова силен, колкото в предходните две години на пандемията. Въпреки това нашите туристи предпочитат пак Лозенец, защото това е магично място. Който е дошъл се влюбва в Лозенец. Имаме културен живот, който въпреки ограничените ни средства успяваме да се справим. Имаме концерти, имаме арт фестивали, имаме хора, които с огромно удоволствие се завръщат тук година след година. 
Има инфлация, има и хора, които не могат да отделят тази година средства за почивка, което е също много сериозен фактор за слаб сезон. Голямата част от туристите са българи, има и чужди туристи, но те не са толкова много. Имахме и доста руснаци, но край войната нещата се затегнаха, хората имат и собственост тук и стана много сложно. 



Въпросът с кадрите през последните години е изключително труден. Трудно се намират хора за сезонна работа, нямат и професионална подготовка. Това не е проблем само по морето, а и навсякъде. Има разминаване в очакванията и от двете страни - и на работодателите, и на работниците. 

Нощувките в Лозенец в момента като средна цена са около 30-35 лева нощувка, но в зависимост от обекта. Септември цените падат, тогава е и краят на сезона,  опитваме се да привличаме и повече туристи с културни изяви в селото. 

Следващата седмица предстои при нас поредния арт базар, с много качествени автори. Ще се проведе на площада в Лозенец  Организираме и още един фестивал, който не е наш, но е с колеги, с които работим заедно „Жреци на музите“, които правят изключително добри концерти. „Фолклорни нюанси“ също с концерти в края на август.  Септември ще започне нашият фолклорен фестивал, с много участници от цялата страна. Александър Александров - гост звезда, Славка Калчева, много групи и става един невероятен празник, който в рамките на три дни. 

Цените хвърчат нагоре, следващият удар с цената на водата от август, това е абсурдно. Всичко това се отразява изключително зле, хората няма как да се справят с тези цени, това е извиване на ръце, точно сега в тази криза правят всичко възможно да обезглавят бизнеса. При това средният и малкият бизнес. Макар, че със сигурност и на големите също така им действа, хората нямат глътка въздух, на този слаб сезон се работи само за разходи, това е истината и стана изключително трудно. 

Крайно време е държавата да се намеси, да се вземат адекватни мерки, а не бизнесът да чува само обещания, допълни Таня Желязкова.

Тази вечер БНР Бургас акостира на площада пред кметството в Лозенец. Очакваме Ви от 19:00 часа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Туроператорите отчитат увеличение на туристите през летния сезон

Увеличение на туристите през летния сезон отчитат туроператорите, които организират входящия туризъм за България. Добри са прогнозите и за предстоящия зимен сезон.  Най-много са били туристите от Румъния, Полша, Чехия, Великобритания и Германия, каза Иван Грошев - председател на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм. "Английският пазар показва..

публикувано на 05.10.24 в 14:19

Сдружението за модерна търговия: Големите вериги са готови за еврото

В значителна степен големите търговски вериги са готови за въвеждане на еврото, отчетоха от Сдружението за модерна търговия, което обединява 750 обекта за продажба на хранителни и битови стоки в цялата страна. Пред журналисти във Враца от сдружението прогнозираха, че след обявяване на евентуална дата за приемане на страната ни в еврозоната, за веригите..

публикувано на 05.10.24 в 08:17

Обсъдиха проблемите с водата в Крушаре

Проблемите с водоподаването в село Крушаре бяха обсъдени днес по време на среща при кмета Стефан Радев в Община Сливен с директора на ВиК Пламен Трифонов, кмета на Крушаре Димо Станков и жители на селото. Заради честите аварии по старата водопреносна мрежа в Крушаре често няма вода, разрушава се инфраструктурата и това е проблем за живеещите там...

публикувано на 04.10.24 в 14:56
Морска гара Бургас

Начало на морска пътническа линия Истанбул - Бургас

Турска корабна компания започва да осъществява пътническа линия от Истанбул до Бургас. Плаването ще се извършва с луксозен катамаран. Първият курс е планиран за 11-и октомври. Основните пътници, който се очакват на първото плаване, са турски граждани. До края на годината са предвидени 6 пробни плавания на промоционални цени от 60 евро в двете..

публикувано на 04.10.24 в 06:56

Веломаршрутът "Черноморски път" може да удължи сезона на морето

„Черноморски път“ е веломаршрут, който група ентусиасти създават. От 2017 едноименното сдружение, вело клуб „Устрем“ и туристическото дружество „Родни Балкани“ търсят съмишленици на каузата-да бъде разработен маршрут за велосипеден и пешеходен туризъм по българското Черноморие. Голямата амбиция е продължението на маршрута в посока Румъния и..

обновено на 03.10.24 в 14:10
Илия Проданов

Илия Проданов: До дни очакваме среща с министрите за неизплащането на „украинската помощ“

Регионалните сдружения на зърнопроизводителите в страната провеждат днес заседания на управителните си съвети. Причината е неспазването на Споразумението , подписано през февруари между бранша и ресорните министерства във връзка с изплащането по втория транш на т.нар. „украинска помощ“. Председателят на Националната асоциация на..

обновено на 03.10.24 в 13:26

Тихомир Янакиев: Щастливи сме, че получихме остров "Св. Иван", но защо държавата не го направи туристическа атракция?

Община Созопол получи част от остров Свети Иван от държавата за срок от 10 години. Изключени са само около 80-90 дка, които остават на Министерството на отбраната. Няма да избягаме от този наш ангажимент, но държавата трябваше до сега да направи нещо за развитието на туристическия му потенциал, коментира кметът Тихомир Янакиев:..

публикувано на 03.10.24 в 12:32