Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата прати в съда решението за цената на водата в Бургас

| обновено на 29.08.22 в 20:28
Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура (СГП)  се обяви против решението на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цените на водата в област Бургас. Според държавното обвинение, решението е незаконосъобразно и е поискана неговата отмяна. Припомняме, че със свое решение комисията реши от 1 август водата в областта да е с близо 60 процента по-скъпа.

Повишаването засяга общините Бургас, Айтос, Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Руен, Созопол, Средец, Сунгурларе и Царево. 

В мотивите на Софийската градска прокуратура става ясно, че са "неотносими" ползваните от КЕВР данни относно доходите на жителите на област Бургас за извършването на анализ на социалната поносимост на цените на "ВиК услугите". Не става ясно как е определен средномесечният доход на лице от домакинство за периода 2022.-2026 г. Затова и неправилно новите цени са определени като "социално поносими", въпреки, че не са ползвани необходимите данни от Националния статистически институт.

Според прокуратурата има редица нарушения, вкл. и липса на становища от засегнатите общини за бизнес-плана на ВиК Бургас, в който е заложено поскъпването. 

Няма данни и информация за начина на определяне на размера на общите загуби във водоснабдителната система.

Ето защо се иска съдът да отмени решението на КЕВР и новите тарифи да не се прилагат от 1 август. Това би причинило "значителна и труднопоправима имуществена вреда на жители на област Бургас, изразяваща се в заплащане на изключително завишени цени за "ВиК услуги".


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургазлия е в кома след като е пребит от двама мъже в кв. "Победа"

40-годишен мъж е в кома, след като е пребит и оставен да лежи на тротоара на ул. "Петър Берон" в кв. "Победа".  Сигналът е получен на 24 август около 2:30 часа в Първо Районно управление - Бургас. Мъжът е бил с видими наранявания в областта на главата и тялото.  Откаран е в реанимацията на държавната болница в морския град.  По данни на свидетели..

публикувано на 26.08.24 в 08:59

Пожар горя в сграда в "Каптажа"

Пожар е горял в масивна постройка във вилна зона "Каптажа". Случаят е от събота, 24 август, около 19:20 часа.  Постройката е собственост на 43-годишен бургазлия. Огънят е потушен от екип на  РСПБЗН – Бургас, като е унищожено обзавеждането на втория жилищен етаж в сградата. Обгорял е и покрива.  Вероятната причина за пожара е възпламенил се рутер...

публикувано на 26.08.24 в 08:52
ГКПП Малко Търново

Търсят се граничари в няколко управления, в Елхово свободните места са 240

240 свободни места са обявени за елховската Регионалната дирекция „Гранична полиция”. По данни на Министерството на вътрешните работи за цялата страна незаетите позиции са 400. Конкурси са обявени за 240 младши изпълнителски длъжности, за които се изисква задължителна първоначална професионална подготовка. Полицаи са необходими за граничните..

публикувано на 26.08.24 в 08:05

Затвориха временно пътя за Бургас откъм АМ "Тракия" заради катастрофи

Три жени и един мъж са в болница след катастрофа край Бургас. Инцидентът се е случил снощи около хипермаркета на 9-и километър. Едната жена, шофирала лек автомобил, е спряла рязко, като в нея се блъска друга кола. Водачката е със счупена дясна ръка. Шофьорите са с отрицателни проби за алкохол и наркотици.  Малко преди това в същия район самостоятелно..

публикувано на 26.08.24 в 07:43

Гори заведение в Приморско

Пожар гори в заведение на Южния плаж в Приморско, съобщават от бургаската пожарна.  Сигналът е получен в 5:05 часа тази сутрин. На място има екипи на пожарната и полицията. Заведението е било затворено, а пострадали няма.  Има охрана, който не е видял никой в близост.  Гасенето на пожара продължава. 

публикувано на 26.08.24 в 07:14

62-годишен мъж е пострадал при пожар в село Брястовец

62-годишен мъж е пострадал при пожар в село Брястовец, съобщават от полицията.  По първоначална информация пожарът е възникнал от барбекю с навес на двора като се е чул гръм. До барбекюто са съхранявали газова бутилка. Обгоряла е постройката в имота. Пострадалият бургазлия е с обгаряне по цялото тяло, откаран от екип на Спешна помощ в УМБАЛ -Бургас...

публикувано на 25.08.24 в 17:24

Над 100 служители на МВР почетоха паметта на загиналите бургаски полицаи

Полицейски служители, общественици и близки на загиналите полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев се включиха в благотворително пешеходно шествие, с което беше почетена паметта им. Днес се навършват 2 години от трагичния инцидент, при който автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище в Бургас полицейски автомобил. На паметната плоча на мястото на..

публикувано на 25.08.24 в 11:37