Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставиха в ареста Зоран, обвинен за трафик на 88 мигранти

| обновено на 30.08.22 в 16:31


Бургаският районен съд остави в ареста 60-годишния Зоран Камилов, обвинен в трафика на 88 мигранти. Той беше задържан в неделя в района около бургаския комплекс „Меден рудник“. В неговия ТИР бяха открити афганистанците. Неговите адвокати поискаха да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение – „подписка“ или „домашен арест“.  

По време на заседанието прокуратурата поиска от съда налагането на най-тежката мярка "задържане под стража", тъй като Зоран Камилов е гражданин на Северна Македония и няма постоянен адрес в страната ни. Друг мотив беше, че в рамките на два месеца обвиняемият македонец е влизал 7 пъти в България за по 2-3 часа. 

"Такова е съмнението ни в момента, че всяко едно от тези влизания, тъй като е било много за кратко, може би се касае за системно извършване на такъв род дейност. В каросерията на камиона е превозвана голямата група от хора, 88 души. Касае се за хора, свободно сложени на пода, без седалки, без колани, без нищо, нямаше никаква херметизация. Тези неща предстоят да бъдат изяснени. Експертизи ще се назначават в този аспект", поясни прокурорът по делото Христо Христов. Той допълни, че има разследване и за установяване на други замесени по случая. "В тази насока няма негово съдействие. Лицето е съдействало дотолкова, доколкото когато е спрян от полицейските служители, не е оказвал съпротива. Всичко останало са го свършили органите на МВР", посочи Христов. 

По време на разпитите мигрантите са посочили, че всеки един от тях е платил между 2000 евро – 3000 евро за превозването им.

Адвокатите на Зоран поискаха да му бъде наложена по-лека мярка, „парична гаранция“ или „домашен арест“. Техният мотив е, че не е осъждан, има и здравословни проблеми. Адвокат Борислав Янков посочи, че това, че Зоран е влизал няколко пъти в страната не означава, че той е извършвал престъпления. "Все пак е международен шофьор. Той е влизал за два часа в страната, няма как за два часа от границата с Македония да дойде до Бургас, с товарен автомобил да пресече цялата страна, да мине повече от 380 км. Има здравословни проблеми, тези неща допълнително с писмени доказателства ще можем да ги подкрепим. Доколкото знам има два инсулта, но това е само по думи на негови близки. Съдействал е на разследването - каквото е знаел е казал", обясни адвокатът.

По време на заседанието 60-годишният македонец призна вината си и каза, че съжалява за постъпката си. За подобно престъпление се предвижда затвор от 1 до 6 години.

Основен проблем при разпитите на мигранти е, че няма достатъчно преводачи, посочи прокурорът Христо Христов. "Буквално се броят на пръстите на едната ми ръка. По някои преводи и специфични езици дори е един единствен преводач, който работи от 7.00 ч. сутринта до 00.00 ч. - 01.00 ч. през нощта. Човекът просто изнемогва. Целият капацитет на МВР е ангажиран, но преводачите са със свободна практика, те не са към органите на МВР. Също така имаме сериозен миграционен натиск в територията на бургаския окръжен район. Ежедневно се хващат групи. Вчера сме задържали още двама водачи. Единият от тях е иракчанин, другият е турчин. Групи с мигранти отново, с два автомобила по 5 души във всеки от тях. Предстои да бъде гледана и тяхната мярка  в Районен съд - Средец", поясни прокурорът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар на дюните край Несебър

В 11.50 часа е поучен сигнал за пожар на дюните край Несебър. Два екипа на пожарната са там посочи, началникът на областната служба - старши комисар Николай Николаев.  Горят сухи треви и храсти. На този етап няма опасност огънят да се разпространи. 

публикувано на 19.07.24 в 14:05

Откриха ново затворническо общежитие в Бургас за 1,3 млн. лева

1,3 млн. лева са инвестирани в подобряването на условията за лишените от свобода, които изтърпяват наказанията си в общежитие от открит тип към бургаския затвор. Служебният министър на правосъдието Мария Павлова и директорът на Главна дирекция „Изпълняване на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов откриха реновираното общежитие „Строител“ и..

публикувано на 19.07.24 в 13:44

Петко Бачийски: Не мога да нося отговорност какво правят с яхтите, които съм продал

В отворено писмо до БНР Бургас Петко Бачийски се разграничи днес от информацията, посочена вчера от адвокат Димитринка Радева, в Окръжния съд в Бургас. По думите ѝ, едно от лицата, които са вербували нейния подзащитен да пренесе с яхта от Поморие към Турция наркотици, е било с името „Петко Бачийски“. Яхтата беше задържана край Царево.  Оставиха..

публикувано на 19.07.24 в 13:38
Снимката е илюстративна.

Тежка катастрофа с шестима пострадали на пътя между Ябълчево и Вресово

Тежка катастрофа с шестима пострадали стана на пътя между руенските села Ябълчево и Вресово около 11 часа днес, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Бургас Цветелина Рандева пред БНР Бургас.  Челно са се сблъскали два леки автомобила – румънски и бургаски. Шестимата пострадали са без опасност за живота.  По двама се намират в..

публикувано на 19.07.24 в 13:09

ГДБОП разби наркооранжерия в Нова Загора

ГДБОП разби високотехнологична наркооранжерия в Нова Загора. Задържани са трима души за срок от 72 часа. Днес следобед се очаква да им бъде повдигната постоянна мярка за неотклонение – задържане под стража.  Акцията е проведена съвместно с ОДМВР Сливен под надзора на Районна прокуратура.  Групата е отглеждала канабис в постройка от 100 кв.м. в..

публикувано на 19.07.24 в 12:06

Задържаха 19-годишен плевенчанин за разпространение на наркотици в Слънчев бряг

Задържан е 19-годишен плевенчанин за разпространение на наркотици в Слънчев бряг, съобщават от полицията. Той е спрян за проверка е района на плажа.  В него са намерени и иззети 17 свивки с канабис с приблизително тегло около 15 грама, 11 таблетки екстази с приблизително тегло около 10 грама, плик с канабис и таблетка във формата на камбана –..

публикувано на 19.07.24 в 11:43

Двама души пострадаха при катастрофа на пътя Средец - Бургас

Двама души пострадаха при катастрофа на пътя Средец - Бургас, съобщават от полицията. Въпреки забранителна маркировка, шофьор от Грузия е решил да предприеме изпреварване.  Навлизайки в лентата за насрещно движение той е блъснал два автомобила. Шофьорите в тях са пострадали при инцидента.  Единият е настанен за лечение в УМБАЛ - Бургас със счупено..

публикувано на 19.07.24 в 11:36