Бургас ще удължи летния сезон с едно от най-вкусните събития в културния си календар - „Фестивалът на Рибата и Виното“. Атрактивна музикална програма, вкусни демонстрации, игри и кулинарни изкушения очакват бургазлии и гостите на града в третото издание от днес до 11 септември в Морската градина до Експо център „Флора“.
Това ще е естествен завършек на летния фестивален сезон, коментира пред БНР-Бургас организаторът на събитието Николай Тодоров:
„Бургас е разпознаваем регион, свързан с рибата и морската храна. Целият регион на Югоизточна България се слави и с вината си. Комбинацията от тези два елемента са в основата на идеята за този фестивал. Успяхме да напипаме тънката струна на бургазлии и на хората, които по това време на годината почиват тук. Фестивалът е замислен като пиршеството на сетивата.“
Майстори на морската храна от страната и региона ще приготвят пресни морски деликатеси на живо, а бургаските заведения ще се състезават за традиционния приз „Най-вкусна рибена чорба“. Тодоров посочва:
"Рибната чорба е сред специалитетите на град Бургас. Конкурсът е със забавен характер, но това е и един добър приз за заведенията в Бургас, които правят този деликатес и могат да се изявят пред публика. Тази година имаме запитване и от кулинари непрофесионалисти. Те ще бъдат допуснати за участие. В неделя от 12.30 часа всеки, който желае трябва да приготви минимум 4 порции или една малка тенджерка-няма ограничения за рецепта, продукти или брой и вид риба."
Балансирана, интересна музикална програма, която дава шанс и на млади формации и таланти от региона да се изявят допълва кулинарната нишка. Във вечерните часове са предвидени концерти на групите „Контрол“, „Акага“, „Таралеща“, Елица Тодорова и Йордан Марков.
Повече чуйте в звуковия файл.
Второ допълнено издание на книгата на Митко Иванов „Бургаският жаргон до 1989“ ще бъде представено от 18.30 часа в двора на Регионалната библиотека в Бургас. Изданието е богато илюстрирано с документални снимки, към него има и речник. Над 350 думи, които носят специфичния дух и атмосферата на морския град и неговите хора, допълват..
Пред многобройна публика в двора на Етнографския музей днес бе направена демонстрация на арменска кухня. Събитието е част от инициативата Етнокухня на регионалния музей и е свързано с проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“. В него Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на..
Голям Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас, спазвайки традицията. Деца и възрастни минаха през него три пъти за здраве. Вярва се, че на този ден от годината слънцето свети и топли по един особен начин, а магическата сила на билките е най-силна рано сутрин. Затова и преди първите лъчи на..
В южните части на Бургаския залив има местност, където морето се врязва между тръстиките край малка рекичка. Това е "Циганският залив". Името е старо и носи спомена за годините, когато на това място са се разтоварвали кораби с въглища. Това място сега е рибарското селище Ченгене скеле. То води началото си от седемдесетте години на ХХ век,..
Артистични и провокативни облекла представиха студенти от специалност „Моден дизайн“ към бургаския филиал на художествената академия. Проектът „Мода без граници“ показа нетрадиционния подход на младите хора към модата и наученото в академията – преплитане на материи, асиметрични форми и специални техники. За годишното модно ревю разказва един от..
От 28 до 30 юни Бургас става център на палеонтологията в България. Националният природонаучен музей при БАН, Регионалният исторически музей в Бургас и Община Бургас са организаторите на първия по рода си научен фестивал – ПАЛЕОФЕСТ. Това събитие ще запознае широката публика с чудесата на палеонтологичната наука и най-новите открития със световно..
15-годишната Велизара Карайотова от Бургас спечели първо място на състезанието „Ревю в кутия“. В проекта на Асоциацията на българските модни дизайнери се включиха 150 ученици и студенти от цялата страна. Велизара е най-малката участничка в конкурса. Именно поради тази причина, наградата която спечели - участие в курс по моден дизайн в..
Пред многобройна публика в двора на Етнографския музей днес бе направена демонстрация на арменска кухня. Събитието е част от инициативата..
Голям Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас, спазвайки традицията. Деца и възрастни минаха през него три пъти..
Второ допълнено издание на книгата на Митко Иванов „Бургаският жаргон до 1989“ ще бъде представено от 18.30 часа в двора на Регионалната..