Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компания иска да проучва за подземни богатства край село Извор

Снимката е илюстративна.
Снимка: Кирил Фалин, БНР


Компанията „Асарел-Инвестмънт” иска да извърши търсене и проучване на подземни богатства в района на бургаското село Извор. Терените са общински поземлени имоти. Поради тази причина бургаските общински съветници трябва да решат дали да учредят право на фирмата да извършва дейности там за срок от 1 година. Компанията има разрешение за тези дейности от Министерството на енергетиката. Темата беше дискутирана в комисиите към Общинския съвет.

Според докладната записка, внесена от местната администрация за разглеждане в Общинския съвет, т.нар. площ „Извор“ се намира на територията на общините Созопол, Бургас и Камено. Съгласуваният от министъра на енергетиката годишен работен проект през 2022г. предвижда в района на бургаското село да бъдат изпълнени 11 проучвателни канави. Чрез тях се цели разкриване на коренни скали и рудни зони, както и тяхното опробване. Дълбочината на канавите се предвижда да бъде между 1 и 2 метра, а широчината около 1 метър. При изкопаването, хумусният слой се депонира отделно от скалния материал, като след приключване на геологопроучвателните дейности засегнатите площи трябва да бъдат възстановени.

По време на обсъждането на докладната записка общинският съветник Даниела Божинова попита какви подземни богатства ще търси „Асарел“ и дали намеренията им няма да нарушат екологията. „Процедурата е изцяло държавна. Тя се провежда от министъра на енергетиката и се развива изцяло съобразно правилата на Закона за енергетиката. Има издадено разрешение. Касае се за малка площ от около 420 кв.м. – 430 кв.м. от два поземлени имота. Оценени са. Съобразно изискванията на закона, трябва да се представи една парична гаранция, която не е представена, така че в решението това е поставено като условие - да се учреди правото след представяне на тази гаранция. „Асарел“ проучва за цветни метали, мед“, поясни Божидар Кънчев от Община Бургас.

Територията, на която ще се извършват дейностите попада в два поземлени имота. Част от тях е пасище, има и горски терен с широколистна гора. Според докладите на оценителя, общата стойност на правото на ползване в засегнатите имоти е в размер на 40,00 лева, а стойността на дървесината е в размер на 124 лева.

Докладната записка ще бъде гласувана от местния парламент в края на месеца. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

5,7 млн за хотелиери, настанили украинци

Започна изплащането на преизчислените дължими суми към хотелиерите по Програмата за хуманитарно подпомагане на украинците, съобщават от Министерството на туризма.  Общият размер на преизчислените суми е в размер на малко над  5,7 млн. лв. Те са за перида юни 2022 г. до октомври 2023 г. и ще бъдат разпределени между 129 юридически и физически лица...

публикувано на 02.03.24 в 12:08

КЕВР утвърди новата цена на газа

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди предложената от "Булгаргаз" по-ниска цена на природния газ за март.  Този месец тя е е 57.59 лв. за мегаватчас. Това е с 19% по-малко, отколкото през февруари.

публикувано на 01.03.24 в 17:35

13 местни парламента искат преразглеждане на концесията за Летище Бургас

Обща декларация изпратиха председателите на местните парламенти от тринадесетте общини в област Бургас. Те настояват Народното събрание и Министерския съвет спешно да преразгледат условията на концесията за Летище Бургас и да се защити правото за работа, доходи, развитие и икономически растеж за жителите на областта. В декларацията се казва: "В..

публикувано на 01.03.24 в 15:29
Зарица Динкова

Програмата за реклама на Черноморските общини ще бъде разширена и продължена

Програмата за подпомагане на общините, която през миналата година пилотно се реализира само в черноморските общини, вече ще обхване всички общини в страната. С тази програма увеличихме почти двойно средствата за реклама. Т ова съобщи във Варна министърът на туризма Зарица Динкова, която участва  във форум, посветен на предстоящия сезон с..

публикувано на 29.02.24 в 17:39

Нови директори на дирекция „Местни данъци“ и ЦАУ "Долно Езерово" в Бургас

Нови директори стъпват в длъжност в бургаската дирекция „Местни приходи от данъци, такси и реклама“ и Центъра за административно управление "Долно Езерово".  Румяна Иванова, която досега е била началник отдел „Контрол и принудително събиране“ поема местните данъци и такси в Община Бургас. Тя наследява длъжността от Румен Шарпов, който се пенсионира..

публикувано на 29.02.24 в 14:29

Съветници в Созопол поискаха по-ранна забрана за строителството в града

Въвеждане на по-ранна забрана за строителни дейности през летния сезон ще предложат общински съветници в Созопол. На сесия днес бе поискано вместо на 15 май, строителството да бъде преустановено на 1 май. Докато това се разреши от законодателя, остава забраната от 15-о число на месеца до 1 октомври.  Предложението за изтегляне..

публикувано на 29.02.24 в 13:09

"Фрапорт": Спекулации са, че Летище Бургас ще бъде лимитирано само за карго трафик

Публичните спекулации за лимитирането на Летище Бургас само до карго трафик са абсолютно неоснователни и вредни за развитието на туризма. Това пише в официална позиция „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, концесионер на аеропорта. Те настояват, че никога  не е имало опит за прехвърляне на трафика от Бургас към Варна. Нещо повече - през 2023 г...

публикувано на 29.02.24 в 12:43