Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Асарел" ще проучва за находища на мед и желязо край Извор

| обновено на 20.09.22 в 14:23
Снимката е илюстративна.
Снимка: Кирил Фалин, БНР

Проучване и търсене на природни богатства в района на село Извор ще извършва „Асарел Инвестмънт“. Дейностите ще обхванат район от около 90 кв. километра на територията на три общини – Бургас, Созопол и Камено. Най-голямата част от площта е в община Созопол. Преди дни след дебати, Общинският съвет в Бургас разреши да бъде направено проучването.

„От тази площ са изключени всички защитени местности и територии с изключение на една част от защитена зона на река Факийска, която минава по средата на самата площ на търсене и проучване и тя не може да бъде изключена. Странджа планина се знае от отдавна, че е била обект на древен рудодобив. Главно са се разработвали медни и железни находища. Въз основа на стари данни, които съществуват от 70-те години на миналия век, на тази площ са регистрирани около 15-20 рудопроявления. В случая става въпрос основно за мед и желязо“, обясни Михаил Ангелов, инженер – геолог и технически ръководител на проекта за Извор на „Асарел Инвестмънт“.

Той допълни, че без процеса по изготвяне на документацията и издаването на разрешенията от различните институции, самите дейности по създаването на канавите може да отнеме само няколко месеца. „След това се взимат проби, дават се за анализ. След това може да се прокарат нови канави за доизясняване на ситуацията, а може да се премине и към сондиране с търсещи сондажи. Това са единични сондажи, които трябва да установят на дълбочина дали намереното на повърхността има икономическа перспектива или няма“, обясни експертът. Той допълни, че в световен мащаб само при 3 % от подобни проучвателни дейности се стига до разработване на находища.

Компанията „Асарел Инвестмънт“ има разрешение за дейностите в района на Извор от Министерството на енергетиката. Михаил Ангелов допълни, че ще бъдат спазени всички изисквания на Министерствата на екологията и на регионалното развитие. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Държавен фонд

Започва изплащането на помощта на земеделски стопани заради войната

Днес започва изплащането на държавната помощ на земеделски стопани заради войната в Украйна. Общият утвърден бюджет е 426 млн. лева.  Помощта е разпределена за стопани, отглеждащи едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства, както и за производители на плодове и зеленчуци. Средствата, заделени за животновъди са в размер на 204 млн...

публикувано на 28.09.22 в 09:18

Владимир Иванов: Има всички условия да пада цената на олиото

"Има всички условия да пада цената на олиото. Много добра реколта от слънчоглед има в цялото Северно полукълбо, включително и българската, която надминава 2 млн. тона, макар, че все още не е прибрана цялата. Прогнозата е много добра. Преработвателният сектор ни е много развит. Сега наблюдаваме обаче едно задържане на цените заради страховете какво..

публикувано на 27.09.22 в 16:26

Бургас се побратими с казахстанския град Павлодар

Бургас вече е побратимен град с казахстанския Павлодар. На церемония днес кметът Димитър Николов и колегата му от Павлодар Асаин Байханов подписаха меморандум за побратимяване между двата града. Двете страни договориха сътрудничество в сферите на икономиката, културата и туризма. Заедно с официалните гости, на визита у нас е и..

публикувано на 22.09.22 в 11:05

Обществено обсъждане на Програмата за управление на отпадъците на общината ще се проведе в Бургас

В Бургас ще се проведе обществено обсъждане на Програмата за управление на отпадъците на общината за периода 2021-а-2028-а година. На форума, който ще се състои в залата на Културния дом на нефтохимика, могат да присъстват жители на общината и представители на граждански сдружения и неправителствени организации. Основната стратегическа цел на..

публикувано на 21.09.22 в 09:01

Над 1500 дка лозови масиви са унищожени след бурята в Поморие

Според данни на собствениците на лозови масиви, ураганният вятър вчера е унищожил над 1500 дка лозя край Поморие. Щетите на земеделските производители са 95 %, а унищожената продукция е над 1 млн. тона, според първоначалните им изчисления. Освен продукцията, унищожени са трайните насаждения и съпътстващите към тях конструкции. На място бяха..

публикувано на 18.09.22 в 12:29

Малки фирми могат да кандидатстват за 260 милиона лева до 21 септември

Бизнесът може да кандидатства до 21 септември за финансиране по първата отворена процедура по Плана за възстановяване и устойчивост -Технологична модернизация. Предвидени са 260 милиона лева. Тя се реализира чрез Министерството на иновациите и растежа. 600 милиона ще бъдат осигурени до края на 2022 година. Средства насочени към малкия и среден..

публикувано на 17.09.22 в 19:16

Близо 200 милиона лева компенсации за сектор "Животновъдство" заради войната в Украйна

Близо 200 милиона лева е предвидило служебното правителство за сектор "Животновъдство" за подпомагане на стопаните за компенсация от икономическите последици, заради войната в Украйна. Това обяви заместник- министъра на земеделието Крум Неделков при откриването на 16-ото издание на Националното изложение по животновъдство край Сливен. Общо 420 милиона..

публикувано на 17.09.22 в 15:54