Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Близо 200 милиона лева компенсации за сектор "Животновъдство" заради войната в Украйна

3
Снимка: Стоян Радев

Близо 200 милиона лева е предвидило служебното правителство за сектор "Животновъдство" за подпомагане на стопаните за компенсация от икономическите последици, заради войната в Украйна. Това обяви заместник- министъра на земеделието Крум Неделков при откриването на 16-ото издание на Националното изложение по животновъдство край Сливен. Общо 420 милиона лева са предвидени за подпомагане на всички браншове в земеделието. 

Заместник-министър Неделков определи и срокът, до който трябва да бъдат изплатени на заетите в сектора предвидени помощи.  

"До края на месец септември помощта ще бъде разплатена".

Въпреки субсидиите очакванията са, че месото и зеленчуците няма да поевтинеят. 

"Едва ли тези помощи, които се отпускат, за да преодолеят негативните последствия (от Covid и войната в Украйна б.а.) биха довели до нещо драстично, като намаление в цените."  

В тази връзка председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Атанас Урджанов обяви, че заради скъпата енергия цените на месото ще продължат да вървят нагоре. 

"Може би около новогодишните празници предстои още едно вдигане на цените с около десетина процента". 

Държавата да спре да пречи на стопаните пък поиска Цветелина Недкова, фермерка от Великотърновско, която отглежда биволи. Според нея въведените изисквания спъват бизнеса и в продажбата на мляко и млечни продукти.  

"Ние нямаме свобода да продаваме продуктите си, примерно. Има хиляди условия, на които трябва да отговаря една голяма мандра, а примерно аз трябва да отговарям на същите условия".

Днес на изложението бяха представени над 550 елитни животни, като най-добрите от тях бяха отличени.  По публикацията работи: Десислава Златева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Среща за климатолечението в Малко Търново днес

Зелено решение за Странджа, Сакар и Южното Черноморие. Така на климатолечението гледат от „Българска асоциация за климатолечение и здравен туризъм” -фактор, който може да играе важна роля в туризма, здравото лечение и местната икономика. Това е и темата на срещата, която асоциацията организира днес. Преди седмицата климатолечението бе..

обновено на 04.12.22 в 12:44

Никулденските празници в Ченгене скеле стартират от днес

Разнообразни събития по повод Никулден предстоят в Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“. Те ще започнат още днес 3 декември,  съобщи Радовеста Стюърт, директор на общинско предприятие „Туризъм“: " Четири дни ще празнуваме Никулден заедно и каним всички да дойдат в комплекса, който вече две години представя рибарския занаят...

обновено на 03.12.22 в 09:55

Кабинетът одобри дерогацията за закупуването, вноса или трансфера по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на Съвета (ЕС) 833/2014 относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. С решението на кабинета се разрешава изпълнението в периода от 5..

публикувано на 02.12.22 в 17:01

Рубриката „Избирам България“ на БНР-Бургас – в годишните награди за туризъм

През изминалия летен сезон БНР-Бургас стартира нова рубрика, в подкрепа на нашият туризъм. Защото, макар той да има редица нерешени проблеми, има и прекрасни места, които да се видят и емоции, които да се изпитат. Рубриката ни „Избирам България“ е сред финалистите в годишния конкурс на Министерството на туризма. В рубриката „Избирам..

обновено на 01.12.22 в 16:51

Водно шоу ще посреща туристите следващото лято в Поморие

Поморие ще посрещне следващия туристически сезон с плаващ музикален фонтан, съобщи кметът Иван Алексиев в предаването за туризъм на БНР-Бургас „Виа понтика“. Водната атракция се реализира по Програмата за морско дело и рибарство.  Оборудването и строително-монтажните дейности по изграждането на водната атракция са за над 330 000 лева..

публикувано на 01.12.22 в 13:15

Можем да подкрепим Бургас в Годишните награди в туризма

Започна онлайн гласуването за седмите Годишни награди в туризма, организирани от Министерство на туризма на Република България. Община Бургас е представена в пет категории. В първата попада като Фестивална дестинация №1 в страната. През 2022 г. градът отново бе домакин на най-мащабните музикални събития, като се наложи не само в национален, но и в..

публикувано на 30.11.22 в 11:18

Връчиха наградите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

За 27-ма година Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) връчи годишни награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта. От 1996 г. БХРА избира носители на най-престижните и дългогодишните отличия в туризма, които са част от най-успешното предприемачество. Отличените са в няколко..

публикувано на 30.11.22 в 08:36