Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каналджиите на мигранти остават в ареста

Снимка: Радио Пловдив, Димитър Владимиров

Петимата каналджии на мигранти остават в ареста, това реши съдът в Пловдив като се съобрази с идскането на районната прокуратура. Начело на организираната група, според повдигнатите обвинения на прокуратурата, е 29-годишният сириец Масуд. Адвокатите на каналджиите обявиха, че ще обжалват решението и следващото заседание на съда се очаква в четвъртък.

Прокуратурата повдигна обвинения на 29-годишния сириец, тартор на организирана група за трафик на мигранти, както и на 4-ма негови помагачи, които са български граждани. Каналджиите осигурявали на мигрантите транспорт от границата и подслон в Пловдив. Отделно от това обвиняемите подсигурили канал през България на мигранти от Сирия, Афганистан и Мароко. 

По време на огледа на един от телефоните на Масуд Абдо, преди два дни, е получено съобщение с точка с конкретни географски координати около Бургас. Мигновено на мястото бяха изпратени полицейски екипи и задържани 30 марокански граждани, т.е каналът продължава да работи от Турция, правим всичко възможно да го пресечем тук, каза прокурор Димитър Пехливанов

Смята се, че сириецът, който е „мозъка“ на групата, е организирал и фаталния превоз на нелегални бежанци, при който загинаха двама бургаски полицаи. Ако обвиненията срещу петимата се докажат, ги очакват присъди до 5 години затвор и глоба от 3 хил. до 10 хил. лева.


По публикацията работи: Мариян Иванов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Крадец задигна електрически уреди и домашни потреби от мъж в Грозден

21-годишен криминално проявен мъж от сунгурларското село Грозден е откраднал телевизор, кафе-машина, микровълнова печка, дрехи, чинии, пердета и други вещи, собственост на 46-годишен съселянин.  Служители от Районното управление в Сунгурларе са установили извършителя. Той е осъществявал кражбата в периода от 1-и до 24 април тази година чрез взломяване на..

публикувано на 25.04.24 в 08:49

Задържаха криминално проявен за палеж на савосвал и вишка

Задържаха извършителя на палежа на два товарни автомобила (самосвал и вишка) на местна бургаска фирма. Деянието е извършено  на 25 март в района на 5-ти километър.  Задържаният 47-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, имал неуредени финансови взаимоотношение. Разпитани са очевидци, включително и пред съдия, видеотехническа експертиза..

публикувано на 24.04.24 в 14:45

Институциите в Царево обединяват усилие срещу престъпността

Междуведомствена среща се проведе в Царево по отношение на превенцията, противодействието на престъпността, пътната безопасност и сигурността. В нея участие взеха  комисар Генчо Атанасов зам. - директор на ОД МВР - БУРГАС, главен инспектор Владимир Колев - ВПД Началник РУ-Царево и кмета на община Царево Марин Киров, както и  кметове и кметски наместници...

публикувано на 24.04.24 в 12:39

Звено ще се бори с престъпленията срещу политическите права на гражданите

Междуведомствено звено за противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите създадоха Окръжна прокуратура-Бургас, ОД на МВР-Бургас и ТД „НС“-Бургас. То ще има обхват на действие до 11.06.2024 година - денят след провеждането на изборите за членове на Европейския парламент и тези за български народни представители. В..

публикувано на 24.04.24 в 12:09

Динко Вълев вече е с ново обвинение

Ямболската окръжна прокуратура повдигна обвинение срещу Динко Вълев, известен като ловецът на бежанци и още двама мъже от за участие в организирана престъпна група. В момента Вълев е в бургаска болница и се очаква неговото изписване, за да бъде привлечен под наказателна отговорност. Организираната престъпна група е действала за времето от октомври..

публикувано на 23.04.24 в 12:45

В Ямбол трима души са обвинени за участие в организирана престъпна група

Окръжната прокуратура в Ямбол привлече към наказателна отговорност трима души за участие в организирана престъпна група, като един от тях е ръководителят. Групата е създадена с користна цел, за да върши съгласувано престъпления на територията на страната. Действала е от октомври 2021 година до 16 април 2024 година. По време на разследването..

обновено на 22.04.24 в 17:13

Иззеха джип на беларуски гражданин в Бургас

41-годишен беларуски гражданин остана без кола. Тя му е иззета след като е установено, че я е управлявал след употребата на амфетамин и метамфетамин, съобщиха от бургаската полиция.  Мъжът е бил спрян днес към 10 часа   на бургаската ул. "Струга" за проверка.Той е шофирал е “БМВ Х3”.  Чужденецът е бил тестван за употребата..

публикувано на 20.04.24 в 12:09