Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стотици гости на празника в Генерал Инзово

Ямболското село Генерал Инзово събра стотици гости от цялата област. Посетителите си припомниха позабравени занаяти и участваха в дейности, характерни за патриархалния бит. 

Празникът на традициите, който се провежда за поредна година в Генерал Инзово, този път акцентира върху домакински дейности, характерни за есента, обясни  председателят на местното читалище Янка Лилова. 

Беленето на царевицата се превръщало в забавление за малки и големи. Изсъхналата шума също е била ценна суровина. 

"Мокрят и започват да тъкат, както се тъче на стана черга по същия начин, рогозка за пода - казано, а ние му викаме хасър", каза Лилова. 

В етнографския комплекс Акбунарската къща гостите опитаха традиционни местни ястия. По стар обичай празникът завърши с кръшно хоро. 


По публикацията работи: Калина Енчева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На Никулден раздават рибен курбан в Бургас. Вижте пълната програма на празника

Община Бургас ще раздаде хиляди порции рибен курбан за Никулден за здраве и берекет. От там информират, че готвачите ще сложат в него сафрид, чернокоп, паламуд и скумрия. Ще се раздават още риба на скара и по чаша вино. Пунктовете ще започнат да раздават рибния курбан от 11 часа на 6 декември, с изключение на този в „Меден рудник“. Той ще заработи в 12..

публикувано на 05.12.22 в 13:29

ВиК ремонтите по част от "Шейново" продължават

Продължават ремонтно-възстановителни дейности по бургаската улица "Шейново". Там от ВиК подновиха водопроводната мрежа.  От 06.12.2022 г. до 12.12.2022 г. се затваря за движение на автомобили кръстовището при улиците „Шейново“ и „Македония“. До 9.12.2022 г. остава затворен и участъка от ул. „Пробуда“ до ул. „Македония Колите няма да могат да..

обновено на 05.12.22 в 12:58

Паламуд вместо шаран ще сложат на Никулденската трапеза в Царево

Рекордна за паламуд година отбелязват в навечерието на Никулден ден рибарите по Южното Черноморие. Именно деликатесната риба ще присъства на празничната трапеза вместо традиционния шаран.  Заради влошаването на времето не можахме да се нарадваме на последните дни на есенния риболов, отбелязва Георги Пейчев от Царево, който от 30 години е в..

обновено на 05.12.22 в 12:31

Издадоха юбилейния сборник по повод 110 години музейно дело в Бургас

Преди броени дни излезе от печат сборникът ,,Известия на Бургаския музей – т. 8“, издаден по проект на музея, финансиран от Министерството на културата на Република България. Сборникът е посветен на 110 годишнината от изследователска и музейна работа на Бургаския музей. Изданието е двутомно, с общо над 600 стр. текст. В двете части на тома са..

публикувано на 05.12.22 в 12:26

Община Тунджа организира коледен благотворителен бал

Община Тунджа отпечата 400 покани за традиционния си Коледен бал. Благотворителната кампания е провежда за 14- поредна година, като дори и по време на пандемията са набирани средства. Поканата за бала струва 50 лева и като цената не е променяна през годините, уточни кметът на община Тунджа Георги Георгиев: „Набраните средства от тяхната..

публикувано на 05.12.22 в 12:10

Никулденски подарък – КЕВР намалява цената на водата за Бургас

Цената на водата за Бургас ще бъде намалена с 22 ст. на кубик. Това решение предстои да вземе на 6 декември Комисията за енергийно и водно регулиране.  Промяната, която ще гласува комисията е чисто техническа и не идва от инициатива на ВиК или областната ВиК асоциация. Тя е продиктувана от наредба за регулиране на цените. Преди изтичане на..

публикувано на 05.12.22 в 08:00
Свети Сава

Православната църква почита днес свети Сава

Православната църква почита свети Сава Освещени, ден след света Варвара.  Вярва се именно, че великомъченицата  поставя началото на трите последователни християнски празника до Никулден. Също и че този ден е отреден за приготвянето на трапезата за свети Никола.  Според народните вярвания Варвара меси, Сава пече, а Никола гости гощава.  В някои..

публикувано на 05.12.22 в 07:15