Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

От 1 до 5 октомври:

Фестивалът за съвременни изкуства "Вода" отново провокира в Бургас

В шестото му издание ще участват над 20 артисти от България, Германия, Англия, Румъния и Унгария

| обновено на 01.10.22 в 14:05

Фестивалът за съвременни изкуства „Вода“ започва от днес и ще продължи до 5 октомври в Бургас. В шестото му издание ще участват над 20 артисти от България, Германия, Англия, Румъния и Унгария. Локациите, където ще се случват фестивалните събития са Часовниковата кула на гарата, Холандския склад и Конгресния център. Там ще има експозиции с визуални и звукови инсталации и спектакли, съобщи създателят и организатор на „Вода“ Петя Стойкова:

"Фестивалът се провежда в специфична среда, като се стреми да трансформира забравени или неизползвани градски територии в пространства за изкуство и култура. Фестивалът представя творби от български и международни автори в областите: инсталация, визуални изкуства, танц/театър/пърформанс, музика и звуков дизайн, видео арт, произведения в гранични жанрове и други. Програмата включва творби, които изследват нови артистични измерения, предлагат иновативен подход или взаимодействие с аудиториите. Целта е да ориентираме и развием аудиторията за съвременни изкуства в Бургас! Искаме изкуството да е интересно, вълнуващо и да провокира любопитството към нови пространства!"   


Програмата е изпълнена с местни и чуждестранни артисти и ще предложи разнообразие от изкуство и артистични форми. Предвидени са редица визуални и звукови инсталации на творци като германеца Абел Корински и Орхан Aib Кавракоглу от Турция, британското студио Above & Beyond, унгарката Соня Доротя Колтаи, Übsmäöl от Германия, както и проекти на местни артисти като Мариана Сърбова, Симеон Стоилов, Мартиан Табаков, Десислава Ирослав – Петкова, Иво Бистрички, Симеон Шивачев, Стойко Даскалов и тандема Мара Ибришимова и Ирослав Петков. “Театър Трио” ще представят “Театър в кутия”, Derida – съвременен танц, Цветан Момчилов – музикален сет, “Театър на сетивата София” – театър на сетивния лабиринт, а Искра Проданова - интерактивен уъркшоп.

Фестивалът за съвременни изкуства „Вода“ се реализира от Сдружение „ТАНЦ БГ“, с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Национален фонд “Култура”, Община Бургас и Унгарски културен институт – София, със съдействието на национална компания “Железопътна инфраструктура” и БНР-Бургас.
Повече може да чуете в звуковия файл.
Повече за програмата на фестивала за съвременни изкуства "Вода" може да видите тук:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Всяка вечер концерти на открито в Бургас

От днес до 23 декември откритата сцена на площад „Тройката“ няма да остане празна нито една вечер. Целта е да се даде шанс за изява на бургаските таланти, а едновременно с това да бъде повишено настроението на жителите и гостите на Бургас в края на тази трудна година. Фолклорни, танцови и музикални школи, соло изпълнители и училища, които..

публикувано на 09.12.22 в 15:37

Пепа Николова: Стефан Данаилов имаше огромно сърце

Днес се навършват 80 години от рождението на големия български актьор Стефан Данаилов, който почина преди 3 години. Мастера остава, като емблематична фигура в българското кино и театър. Преподавател, родител, приятел - така най-вече го помнят неговите ученици от НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, повечето от които вече утвърдени имена в театралното..

публикувано на 09.12.22 в 13:02

Милко Божков с изложба "Живопис" в галерия "Пролет"

Изложба на Милко Божков могат да видят бургазлии и гости на града в галерия „Пролет”. Художникът представя 12 свои картини, които са рисувани от пролетта до началото на септември. Той представя пейзажи, които са обединени под надслов „Живопис“: „ Не сложих специално заглавие, защото понякога то работи, но по някой път сякаш леко..

публикувано на 09.12.22 в 09:08

Иван Сухиванов представи "Апотеоз на радикалния обрат"

Иван Сухиванов представи  в Дома на писателя новата си книга – сборника с литературна критика "Апотеоз на радикалния обрат".  Изданието съдържа  литературоведски статии, множество рецензии за книги, част от които на бургаски автори: Петя Дубарова, Янаки Петров, Ваньо Вълчев, Росен Друмев, Роза Боянова, Георги Йочев, Димитрина Равалиева, Янчо Чолаков,..

публикувано на 08.12.22 в 15:37

Деца и ученици ще претворяват Бургас в образ и картина

„Бургас в образ и картина“ е темата на изложбата, посветена на 6 декември – Ден на Св. Николай Чудотворец. В нея ще се включат деца от 4 група от всички детски градини и ученици от 1 до 6 клас от училищата, в които се изучава краезнание. Инициативата е част от дейностите, предвидени в общинската програма по краезнание „Моят град Бургас“. Темата на..

обновено на 08.12.22 в 09:48

Художникът Милко Божков гостува в галерия "Пролет"

Творчеството на художника Милко Божков ще могат да видят бургазлии и гости на града. Експозицията е подредена в галерия „Пролет”. Тя ще бъде открита днес  8-ми декември, а вернисажът е от 17.00 до 19.00 часа. Милко Божков е роден 1953 г. в с. Ресен, Великотърновско. През 1972 г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1978 г. – специалност..

обновено на 08.12.22 в 09:19

В Сливен представят сборник за четите през ХIХ век

Регионалният исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ в Сливен ще представи сборникът „Четите и четническата тактика в националноосвободителните борби на българския народ през ХIХ век“. Събитието ще се състои от 16 часа днес (8 декември) в сградата на музея. Повод за съставянето на сборника е организираната от РИМ – Сливен Национална научна..

обновено на 08.12.22 в 08:59