Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Каракашев: Отчитаме изключително добър сезон за улов на паламуд

Скъпият ток ще направи рибата непродаваема, затова цената не е променена към момента

Снимка: архив


На юг от Бургас риболовците отчитат много добър улов на паламуд. За разлика от предходни години през тази няма сафрид, каза Йордан Каракашев от рибарска кооперация "Ахтопол".  По думите му, цената на килограм паламуд не е променяна от години и е от 5 до 8 лв, ако се купи от пристанището. Тя ще стане непродаваема ако се добави и цената на тока за съхранението ѝ, както и горивото на корабите и моторните лодки на рибарите:

„В момента има само паламуд. Може да се каже, че е силен сезонът. Паламудът знаете, че е миграционна риба, миналата година се показа малко, през тази е още повече, догодина може и повече да е. Последните три-четири години я нямаше. Не може да се предвиди дали ще се задържи още дълго време. Рибата следи температурата на водата, ако не и хареса, че е студено или ако предвиди развалянето на времето изведнъж ще изчезне. 

Тази година това не е най-важното. По-важна е цената на тока. В момента е 700 лв, може да стане 1000 лв. Никой не може да каже утре по какви цени ще се търгува електроенергията. Като ги сметнем 8 месеца до времето, в което ще се продава рибата и ако се добави тази стойност, тя ще стане непродаваема. За рибарите цената не е мърдала нито по време на Covid, нито заради скъпия ток.
В момента килограм се търгува от 5 до 8 лева, но от пристанището. В магазините като добавят и надценката и ДДС, стига и до 10-15 лв.

Въпреки направените промени в сектор „Рибарство“ дребномащабният риболов продължава да не се подпомага. Това няма как да стане. Единствената помощ, която може да дойде от държавата, е да направи с европейски средства свестни пристанища. Държавата не облекчава риболовците, напротив, продължават 10-12 метровите лодки да попълват три дневника за търговия и да доказват доходи. В повечето европейски държави тези дневници отпаднаха. А тук? 

Единственият начин да се подпомогне този сектор е да се направят модерни пристанища със съответните малки борси, какъвто е примерът и от Италия, Гърция, Румъния и Испания“, допълни Каракашев. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

64 полицаи ще бъдат командировани през лятото в Поморие

64 полицаи ще бъдат командировани през летните месеци  - от 15 юни до 15 септември в Поморие. Това съобщи на среща с туристическия бранш кметът Иван Алексиев. Той допълни, че предстои и надграждането на видеонаблюдението.   „Пеши патрул ще има по основните пешеходни артерии и зони. Ще има и командировани полицаи и в Ахелой, тъй като и там вече..

публикувано на 25.04.24 в 20:09

Проблеми с вноса на работници за туризма, сигнали за подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 13:22
Снимката е илюстративна

Добър знак към туристическия бранш ще е приемането на промените в Закона за чужденците

Добър знак към туристическия бранш ще бъде приемането на промените в Закона за чужденците, което е включено в дневния ред на Народното събрание. Това коментира служебният министър на туризма Евтим Милошев в Бургас. Промените имат за цел да решат проблема с наемането на сезонни работници от трети страни извън ЕС. Внасянето на новите текстове в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 12:05

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по – рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято  туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването..

публикувано на 25.04.24 в 08:40
Димитър Главчев

Украинската помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май: "Взехме решение и се..

публикувано на 25.04.24 в 08:15

Бургас е спирка от Националното роуд шоу "Пътят към твоя успех"

Бургас днес е втората спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии. В рамките събитието представители на учебни заведения се срещат с мениджъри в сферата на аутсорсинг и технологичната индустрия. Инициативата се провежда за трети път. Събитието започна с кръгла маса с..

обновено на 24.04.24 в 15:19

Кметове и институции на среща за готовността за летния сезон

Новият областен управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с кметовете на общини и председателите на общинските съвети в област Бургас. На срещата присъстваха и директорите на териториалните дирекции на МВР, РЗИ и Областна дирекция по безопасност на храните. Подготовка за летен сезон 2024, организация на изборите за евродепутати и народни..

публикувано на 23.04.24 в 17:00