Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Йордан Каракашев: Отчитаме изключително добър сезон за улов на паламуд

Скъпият ток ще направи рибата непродаваема, затова цената не е променена към момента

Снимка: архив


На юг от Бургас риболовците отчитат много добър улов на паламуд. За разлика от предходни години през тази няма сафрид, каза Йордан Каракашев от рибарска кооперация "Ахтопол".  По думите му, цената на килограм паламуд не е променяна от години и е от 5 до 8 лв, ако се купи от пристанището. Тя ще стане непродаваема ако се добави и цената на тока за съхранението ѝ, както и горивото на корабите и моторните лодки на рибарите:

„В момента има само паламуд. Може да се каже, че е силен сезонът. Паламудът знаете, че е миграционна риба, миналата година се показа малко, през тази е още повече, догодина може и повече да е. Последните три-четири години я нямаше. Не може да се предвиди дали ще се задържи още дълго време. Рибата следи температурата на водата, ако не и хареса, че е студено или ако предвиди развалянето на времето изведнъж ще изчезне. 

Тази година това не е най-важното. По-важна е цената на тока. В момента е 700 лв, може да стане 1000 лв. Никой не може да каже утре по какви цени ще се търгува електроенергията. Като ги сметнем 8 месеца до времето, в което ще се продава рибата и ако се добави тази стойност, тя ще стане непродаваема. За рибарите цената не е мърдала нито по време на Covid, нито заради скъпия ток.
В момента килограм се търгува от 5 до 8 лева, но от пристанището. В магазините като добавят и надценката и ДДС, стига и до 10-15 лв.

Въпреки направените промени в сектор „Рибарство“ дребномащабният риболов продължава да не се подпомага. Това няма как да стане. Единствената помощ, която може да дойде от държавата, е да направи с европейски средства свестни пристанища. Държавата не облекчава риболовците, напротив, продължават 10-12 метровите лодки да попълват три дневника за търговия и да доказват доходи. В повечето европейски държави тези дневници отпаднаха. А тук? 

Единственият начин да се подпомогне този сектор е да се направят модерни пристанища със съответните малки борси, какъвто е примерът и от Италия, Гърция, Румъния и Испания“, допълни Каракашев. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рубриката „Избирам България“ на БНР-Бургас – в годишните награди за туризъм

През изминалия летен сезон БНР-Бургас стартира нова рубрика, в подкрепа на нашият туризъм. Защото, макар той да има редица нерешени проблеми, има и прекрасни места, които да се видят и емоции, които да се изпитат. Рубриката ни „Избирам България“ е сред финалистите в годишния конкурс на Министерството на туризма. В рубриката „Избирам..

обновено на 01.12.22 в 16:51

Водно шоу ще посреща туристите следващото лято в Поморие

Поморие ще посрещне следващия туристически сезон с плаващ музикален фонтан, съобщи кметът Иван Алексиев в предаването за туризъм на БНР-Бургас „Виа понтика“. Водната атракция се реализира по Програмата за морско дело и рибарство.  Оборудването и строително-монтажните дейности по изграждането на водната атракция са за над 330 000 лева..

публикувано на 01.12.22 в 13:15

Можем да подкрепим Бургас в Годишните награди в туризма

Започна онлайн гласуването за седмите Годишни награди в туризма, организирани от Министерство на туризма на Република България. Община Бургас е представена в пет категории. В първата попада като Фестивална дестинация №1 в страната. През 2022 г. градът отново бе домакин на най-мащабните музикални събития, като се наложи не само в национален, но и в..

публикувано на 30.11.22 в 11:18

Връчиха наградите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

За 27-ма година Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) връчи годишни награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта. От 1996 г. БХРА избира носители на най-престижните и дългогодишните отличия в туризма, които са част от най-успешното предприемачество. Отличените са в няколко..

публикувано на 30.11.22 в 08:36

"Активни потребители": Сиренето скъпо и с много вода

Над 70% съдържание на вода в сирена, предлагани на българския пазар, е установило ново проучване на асоциация „Активни потребители“. Изследвани са 48 марки краве сирене като пробите са закупени от различни търговски обекти през месеците септември и октомври. 36 от 48 проби не отговарят нито на традициите в производството на сирене, нито на..

публикувано на 29.11.22 в 16:26
Летище Бургас

Кметът на Поморие настоява за целогодишни пасажерски полети

Кметът Иван Алексиев проведе работна среща с д-р Франк Кванте –  генерален мениджър на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД – концесионер на Летище Бургас и Летище Варна. Поводът за срещата бе възможността за осъществяване на целогодишни пасажерски полети от и за Бургас. „Всички ние, туристическите общини от област Бургас, оценяваме факта и..

публикувано на 29.11.22 в 11:51

Четири дни празнуват Никулден в Ченгене скеле

Разнообразни събития по повод Никулден предстоят в Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“. Те ще започнат още в уикенда преди 6 декември,  съобщи Радовеста Стюърт, директор на общинско предприятие „Туризъм“: " Четири дни ще празнуваме Никулден заедно и каним всички да дойдат в комплекса, който вече две години представя..

обновено на 29.11.22 в 10:54