Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на наемите на жилища в Бургас


Продължава тенденцията да има по-голямо търсене отколкото предлагане на пазара на недвижимите имоти в Бургас. Цените на жилищата в по-крайните комплекси и квартали вече започват да се изравняват с тези в центъра на града.

„В крайните квартали цените вече са стигнали около 1000 евро, а в центъра някъде има между 1800 - 2000 евро. За кварталите цените зависят от качеството, строителството на самият имот. Цените бавно, но продължават да растат. Не винаги обаче купувачите могат да се справят с тази висока цена, затова трябва да мине време, тъй като не са готови за нея“, обясни Анжелика Ковалева, управител на агенция за недвижими имоти в Бургас.

Наблюдава се и повишаване на наемите на жилища в Бургас. „Имаше неоправдан ръст, когато наемите скочиха двойно и тройно, в края на пролетта и началото на лятото. Сега са по-високи от пролетта, може би на 40 % - 50 % са поскъпнали. Това, което се е отдавало на 300 лв., сега е на 450 лв. – 500 лв.“, допълни Ковалева.

Към момента няма увеличаване на продажбата на жилища, собственост на руснаци. „Когато започна войната с Украйна се наблюдаваше едно задържане на продажбите, защото курсът на валутата при тях стана доста по-нисък. С еврото, за което продават имота, получават много по-малко рубли.  Те си знаят цената, знаят какво искат и по-скоро са склонни да изчакат. При тях има и друг момент, трудно могат да стигнат до нас. С документите е доста трудно, с превода на парите. Сега не е много лесно да отворят сметка тук. Затова по-скоро изчакват докато не се подобри ситуацията“, поясни брокерът.

Относно бежанците от Украйна, все още повечето от тях търсят апартаменти под наем.  От края на лятото обаче част от тях вече търсят и да закупят жилище. „Те подобриха очакванията си относно пазара, който ние можем да предложим. В началото очакванията им бяха нереални – за по-малко пари искаха да взимат луксозни апартаменти под наем за по-кратки срокове, което нямаше как да се случи. Има тенденция при местните хора, част от тях направо предупреждават, че не искат да дават под наем жилищата си на бежанци. Опасяват се, че могат да си тръгнат без да платят сметките си“, допълни Ковалева.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои уикенд „Бургас без граници"

Бургас ще бъде домакин на грандиозното събитие, което ще изпълни пространствата с поредица активности, на хора над 50-годишна възраст, от 22 до 27 септември. Акцент в "Бургас без граници" ще бъде Европейският фестивал по гимнастика за хора над 50-годишна възраст - Golden Age Gym Festival 2024 ще стартира на 22 септември. Началото ще бъде дадено с..

публикувано на 20.09.24 в 14:25

Депутатите приеха промени в Закона за туризма

След прегласуване на първо четене бяха приети и промени в Закона за туризма. С тях се уреждат реда и критериите за обявяване на един курорт за национален. Това ще става с решение на МС по предложение на министъра на туризма, като заявление до него трябва да подават общините, на чиято територия или част от нея са курортите. "За" гласуваха 83-ма народни..

публикувано на 18.09.24 в 15:52

НАП провери над 4000 търговски обекта по Черноморието

Над 4 000 търговски обекта по Черноморието се проверили от Националната агенция по приходите от края на юли до средата на септември. Служителите на приходната агенция са съставили над 1 000 акта предимно на заведения за хранене, дискотеки, барове, атракциони, магазини за хранителни стоки по морето. В преобладаващия брой от нарушенията е..

публикувано на 18.09.24 в 13:45

Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток

Очаква се служебният кабинет да одобри промени в програмата за компенсиране на разходите на бизнеса за ток до края на годината.  В дневния ред на правителственото заседание е и обсъждане на промени в закона за държавния бюджет за тази година. Програмата за компенсации на ток за бизнеса до края на годината беше одобрена от правителството в края на юли..

публикувано на 18.09.24 в 07:33

Слаб летен сезон отчитат таксиметровите шофьори в Бургас

Нерегламентираният превоз е един от факторите за слабия сезон при таксиметровите шофьори в Бургас, отчита Снежана Никова. Тя е председател на Браншовата организация на таксиметровите превозвачи и шофьори в България за морския град.  Тя посочи, че в момента се работи на дъмпингови цени, които са наказуеми: „Ако някой иска да ни осъди, ще..

публикувано на 17.09.24 в 12:20

Официално стартира ремонтът на пътя между Царево и Лозенец (СНИМКИ И ВИДЕО)

Първа копка за старта на ремонта на пътя между Царево и Лозенец се състоя днес. Възстановителните дейности ще включват цялостна подмяна на асфалтовата настилка и изграждане на вело- и пешеходни алеи . Това ще наложи временна организация на движението и поетапни затваряния на пътя в участъка между Гробищния парк на Царево и Оазис. Отец..

обновено на 12.09.24 в 16:21

Обучение за земеделски производители от Бургас, Ямбол и Сливен на 18 септември

Министерство на земеделието и храните ще проведе обучение за земеделски производители в страната за изискванията по интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., свързани с плащане на площ и животни. Срещите се организират от Звеното за управление на Националната ОСП мрежа. По време на..

публикувано на 12.09.24 в 11:49