Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат Милена Добрева за почетен гражданин на Бургас

Предлаган диригентът Милена Добрева за званието „Почетен гражданин на Община Бургас“. Това става ясно от докладна записка от името на инж. Чанка Коралска, заместник-кмет по строителство, инвестиции и регионално развитие.

В мотивите се изтъкват високия професионализъм и доказани художествени постижения в музикалното изкуство и дейността на Добрева. Тя е не само музикант, но и педагог, композитор, аранжор и диригент. 
В подкрепа на тази идея застава група от интелектуалци и общественици в Бургас. Сред тях са Ваньо Вълчев, Пейко Стоев, Марионела Стоянова, Румяна Емануилиду и др.

Милена Добрева е родена в Бургас. Завършва Средно музикално училище в Бургас, Висшия музикалнопедагогически институт в град Пловдив, поп и джаз пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ - София,  музикални медийни технологии и тонрежисура в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. През 2019 година завършва Майсторския клас за хорови диригенти с ръководител Маестро Фрийдер Берниус (Германия). 

Работи като учител по поп и джаз пеене и пиано в СУ „Димчо Дебелянов“, град Бургас от  1996 г. до 2021 г. Преподава поп и джаз пеене и вокални ансамбли в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, град Бургас (от 2011 г. до 2017 г.). От 2018 г. е диригент на смесен хор „Родна песен“ към Община Бургас. От 2021 г. е учител по поп и джаз пеене в ЦПЛР - Бургас. 

Милена Добрева създава и ръководи Детска вокална формация „Морски песъчинки“ от 2003 г. и Вокален ансамбъл „Фортисимо“ от 2014 г. С тези две формации Милена Добрева печели  призови места в национални и международни музикални конкурси и фестивали.
Вокален ансамбъл “Фортисимо” печели обичта на публиката с хомогенно и експресивно звучене, спятост и красива визия. Носител е на първи места и Гран при на национални и международни конкурси, победител в телевизионния проект „Игра на хорове“ в предаването „Шоуто на Слави“ през 2016 г. Връх в биографията на ансамбъла са I награда в категория „Камерни хорове” и Наградата на Български хоров съюз на XXXVIII фестивал на международен майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров”, град Варна 2017 г., златен медал и победител в категория "Камерни хорове и ансамбли" и Голямата награда на „Гран при на нациите“ в същата категория на Европейски хорови игри и Гран при на нациите в Рига, Латвия 2017 г., двете най-големи награди - I-ва награда на официалното жури и Наградата на публиката на националния песенен конкурс „Бургас и морето“ през 2017 г. и през 2021 г. 
През 2018 година Вокален ансамбъл „Фортисимо“ участва в Световни хорови игри в Южна Африка, където печели два златни медала и шампионската титла в категория „Вокални ансамбли“, а през 2019 година се завръща с два златни медала от „Гран при на нациите“ в Гьотеборг, Швеция. През 2021 г. ансамбълът става двукратен световен шампион в две категории на World Choir Games - Flanders - Belgium, победител в категория Вокални ансамбли и камерни хорове на „Vox Lucensis” - Lucca, Italia 2022, Гран при на Международен хоров конкурс “Cracovia Cantans” - Краков, Полша 2022 г. и други. Двукратен носител на престижната награда „Ансамбъл на годината“ - 2018 г.  и 2021 г.  - на Българско национално радио. В репертоара на ансамбъла са включени авторски обработки на различни по стил и жанр произведения. Формацията изнася с голям успех самостоятелни концерти в България и в Европа.

Вокална формация ”Морски песъчинки” включва деца на възраст от четири до осемнадесет години, разделени в две възрастови групи. Формацията впечатлява с богатия си и разнообразен репертоар в различни стилове - обработен български фолклор, поп и рок музика, детска забавна музика, акапелни изпълнения в различни жанрове. Има издадени четири албума. Носител е на многобройни призови места в национални и международни конкурси и фестивали, последният от които е Гран при на Международен хоров конкурс 2022 - Ниш, Сърбия. 

Милена Добрева извършва звукозапис, обработка и мастер на многобройни албуми на фолкорни състави, госпъл формации, както и на индивидуални, разнообразни по жанр изпълнители. Композитор и аранжор на популярни и детски песни - наградени в Националния конкурс „Бургас и морето“ 2003, 2004, 2005 и Националния конкурс за детска песен „Сладкопойна чучулига“ от 2003 до 2007 г. Работи в творчески тандеми с изтъкнати български поети: Ваньо Вълчев, Ивайло Вълчев и други.

Участва като жури в национални и международни конкурси, сред които Шести и Седми международен фестивал-конкурс за музиканти-изпълнители и педагози „Техника и стил“ (2020 г. и 2021 г.), Национален конкурс за забавна песен „Бургас и морето“ 2001, 2002, Национален конкурс „С песен и обич творим добро“, Пловдив 2009, Национален конкурс за вокални групи „Хармония“ - Стара Загора 2021 г., Международен конкурс за поп изпълнители „Речни ноти“ - Тутракан, 2021 г., Национален конкурс за поп изпълнители „Песенна палитра“ - Карлово, 2021 и други.

Талантливата бургазлийка е носител  на първа награда на конкурса „Учител на годината” на Република България 2008г., престижната награда „Бург на годината - 2018“, град Бургас, Награда за диригентско майсторство „Проф. Венета Вичева“ на XXV хоров фестивал “Добри Войников“ - град Шумен, 2019 г.

По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявяват тази вечер победителите от BIFF 2024

Кино  седмицата на деветото издание на Международен филмов фестивал Бургас е на финалната права. Тази вечер, от 19.00 часа, в Културен дом НХК ще бъдат отличени най-добрите заглавия от конкурсната програма. За голямата награда и подкрепата на уважаваното международно жури в състав: Константин Божанов, Юлиан Вергов, Карло Сирони, Катринел Данаята,..

публикувано на 25.07.24 в 13:06

Арт пленер в Царево стартира през този месец

От 23 юли в град Царево стартира нов проект като част от културната си програма: „Арт пленер Царево“. Тази инициатива ще събере шестима талантливи художници за едноседмично творческо пътешествие от 23 до 28 юли, което ще завърши с голяма изложба в последната вечер. В проекта участват петима художници, един скулптор и един фотограф, всеки от които..

обновено на 24.07.24 в 16:18

Как се раждат хитове от стихове разказва Костадин Филипов

С текстове към две от песните финалисти на „Бургас и морето“, популярният телевизионен водещ Костадин Филипов прави своя дебют на фестивала. Едната от тях е озаглавена „Просто любов“ и е автобиографична, разказа авторът. "Текстът е много по-различен от това, което сме слушали до сега, не е просто за любов, въпреки че се казва "Просто любов". Мога..

обновено на 24.07.24 в 14:16

Септември ще е месецът на културата в Созопол

Културните мероприятия в Созопол продължават до септември. Ще бъдат отбелязани два юбилея – 40 години празници „Аполония“ и 50 години от обявяването на Созопол за архитектурно-археологически резерват. Това уточни Мария Вълчева от отдел „Култура“ в морския град: „А на 14 септември предстои гала боксова вечер. Очаква се присъствието на много..

публикувано на 24.07.24 в 12:30

Над 20 певци стоят зад "Ти ми обеща", сред тях е и Жаклин Таракчи

„ Ти ми обеща“ е песента, с която вокален ансамбъл “HighLigh" влиза във финала на конкурса“ Бургас и морето“. Над 20 души от едноименната музикална школа стоят зад проекта, аранжиментът е на Петър Алексиев: "Работим от 3 години заедно и сме имали страхотни моменти. Продължаваме да имаме, енергията е страхотна. Песента е създадена преди три лета,..

обновено на 23.07.24 в 16:37

Кукли пресъздават кримскотатарския живот в регионалната библиотека

В Регионалната библиотека „Пейо Яворов“ от 17 часа ще се състои събитието  „Традиционна култура на кримските татари: обреден и извънобреден контекст“. Ще бъде представена изложба, която съчетава куклени композиции, както и живопис на български и украински, в т.ч. и кримскотатарски, млади художници. 45 куклени композиции на 35 майстори от 7..

публикувано на 23.07.24 в 16:26

Огнян Георгиев представя "Сънят на ореха" на "Бургас и морето"

Огнян Георгиев ще се представи на конкурса“Бургас и морето" тази година. Зад неговата песен “Сънят на ореха“ стоят имената на известния бард Митко Динев и старозагорския поет Йордан Пеев. В песента има много послания, разказа Динев: "Аз казах на Пеев, че това е прекрасен стих. Орехът всъщност е животът.Ако минем през короната му, в другия край..

обновено на 23.07.24 в 16:24