Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кето-храненето като начин на живот

| обновено на 28.10.22 в 12:23
Снимка: Ани Петрова

Кето-храненето не е режим, а начин на живот. Това коментира за БНР-Бургас Ивайло Владов, създател на платформата https://keto-bg.com/ . Това придоби популярност в последните години, като възможност за отслабване, което е грешно.

 „Правилното кето и състоянието на кетоза - това, което се търси при кето-храненето, е адаптацията на тялото да изгаря мазнини, а не само да свалим 2-5 килограма за морето или за някакъв случай, защото смятаме, че ще изглеждаме по-добре.  То няма как да гори въглехидрати, защото ние не се храним с достатъчно, че да има достатъчно за енергия. Въглехидратите, които се приемат при кето, една част са несмилаеми, т.е. не могат да се използват като енергия“, допълни Владов.  

Другата част са на един санитарен минимум, който е необходим за нормалното функциониране на тялото, посочи Ивайло Владов.

Няма доказана връзка между сърдечно-съдовите заболявания и консумирането на много мазнини, добави той. Такива данни не се намират и при конкретни проучвания, посочи Владов:

„Дори такава корелация не се открива и между високия холестерол и сърдечно-съдовите заболявания. И от друга страна – твърде много хора с нисък холестерол страдат от сърдечно съдови заболявания. Тоест – истината е там някъде, но медицината, знаем, че не е точна наука. Всичко там е „може би“, „евентуално“, „вероятно“ и т.н. Така че, за мазнините, в последно време, говорим за тези, които се използват при кето, също медицината си променя становището“, каза той.

Няма нищо лошо да се ядат по-голямо количество мазнини, проблемът е, когато те се комбинират с въглехидрати, добави Ивайло Владов.

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът Николов подписа договорите за доставка на оборудването за детската болница в Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов подписа договорите за доставка на високотехнологична медицинска апаратура, необходими за работата на клиниките и отделенията на изграждащата се в момента Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести „Света Анастасия“ в Бургас. То ще дойде от най-големите  американски компании за медицинско оборудване и от..

публикувано на 24.09.24 в 17:10
д-р Николай Шарков представи данни за новите тенденции в профилактиката на денталното здраве

Още в ранна бременност жената трябва да посети зъболекар

Още бременна жената трябва да отиде на зъболекар, за да получи съвети как да се грижи за оралното здраве на бъдещото си дете. Според п редседателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков,  именно родителят има основополагаща роля за профилактиката на оралното и дентално здраве.Той е този, който трябва да инициира прегледите.  "Ние сме..

публикувано на 25.09.24 в 11:25

Доставиха в аптеките ваксините против грип

В аптечната мрежа в страната вече са доставени ваксините против грип,  съобщи във фейсбук страницата си специализираната платформа на Министерство на здравеопазването за имунизациите „Плюс мен“ Ваксините се прилагат за имунизация при деца на възраст от 6 месеца и се поставят инжекционно. Грипна имунизация се препоръчва за хора с хронични..

публикувано на 23.09.24 в 12:00

Галя Кондева: До 15 октомври НЗОК ще се разплати на аптеките с пари от резерва

До 15 октомври Здравната каса ще се разплати на аптеките с пари от резерва си, за да бъде покрит преразходът за постигане на 100% реимбурсация на лекарствата за домашно лечение на сърдечносъдовите заболявания, които заболявания са водещата причина за смъртност в България.  Това съобщи по време на парламентарния контрол служебният министър на..

публикувано на 20.09.24 в 15:52

След месец в реанимацията на УМБАЛ Бургас мъж от Айтос живее втори живот

„Никога не сме го виждали в толкова добро състояние. Баща ми е сред нас само благодарение на лекарите от реанимацията на УМБАЛ Бургас. Нека всички да разберат, че това са специалисти, с които Бургас трябва да се гордее. Те нито за миг не се отказаха да се борят за живота му, със загриженост и внимание“, разказва Мила Неделчева от Айтос. Тя е..

публикувано на 20.09.24 в 12:09

Д-р Дора Стоева представя книгата си „Наркоманията като медико-социален проблем“

Д-р Дора Стоева ще представи новата си книга „Наркоманията като медико-социален проблем“ и ще отговаря на въпросите, задавани от присъстващите. Инициативата е подкрепена от Община Бургас. Събитието е днес  (20 септември) от 18.00 часа в Регионална библиотека „Пейо Яворов“. Статистиката на неправителствения сектор сочи, че близо 70 % от..

публикувано на 20.09.24 в 08:41

Епидемични нива на COVID в Бургас установи лаборатория към СУ

В Бургас има епидемични нива на COVID, предупреди в интервю за БНР Бургас вирусологът и молекулярен биолог д-р Сергей Иванов. Той ръководи лаборатория към Софийския университет, в която изследва проби от отпадните води на четирите най-големи града в България: София, Пловдив, Варна и Бургас. Патогените могат да се открият в тях по-бързо и..

публикувано на 19.09.24 в 17:40