Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За кулинари и ценители

Празник на о-солената риба подготвят в Созопол

Това ще е второто му издание, което ще се проведе на 3 и 4 декември

| обновено на 03.12.22 в 08:22

Второто издание на Празника на о-солената риба ще се проведе на днес и утре ( 3 и 4 декември) на площад „Кулата“ в Стария град. Събитието се организира от Община Созопол и „Ротари клуб“ – Созопол. 
Основен акцент ще бъде конкурсът за най-добре приготвена осолена риба, с участието на жури от познавачи – шеф Таньо Шишков, проф. Христо Пимпирев и созополския ресторантьор Милен Петров. Новото тази година е въвеждането на състезателни категории, в зависимост от вида на осолената риба – чернокоп, паламуд, други видове черноморска риба, като те ще бъдат разпределени в два кръга; след всеки кръг ще бъдат излъчени съответните победители, които ще получат награди. 

В неделя ще бъде обявена и Голямата награда – най-добрата осолена риба от всички представени на конкурса.

В събота програмата на конкурса и празника на осолената риба с ще бъде с удължена продължителност – до 16 часа, заради въведените състезателни категории. Водещи ще бъдат Асен Масларски и Росен Мирчев от радиопредаването „И рибар съм, и ловец съм...“ по програма „Хр. Ботев“ на БНР, а за публиката се подготвя музикална програма, игра „Познай коя е осолената риба“, с възможности за дегустиране на рибни деликатеси от осолена и маринована риба, както и от други морски дарове.

През втория ден – неделя, 4 декември, акцентът ще бъде върху представяне на заведения и ресторанти от Созопол . 
По публикацията работи: Стефка Бакърджиева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Собственици на кравеферми в Сливен настояват за държавни субсидии

Ниските изкупни цени на млякото, картелните споразумения на мандрите и вноса на млечни съставки, обричат българските ферми на фалит. Това обявиха в Сливен собственици на кравеферми от региона. Те се срещнаха с областния управител Минчо Афузов, за да алармират държавата за нарастващите проблеми в сектора.  Пределната цена, за да се задържат..

публикувано на 07.02.23 в 17:03

Шест бала вълнение измериха в района на Ахтопол

В последните два дни за първи път по нашето крайбрежие инструментално, с помощта на закотвен в шелфовата зона на Ахтопол буй, е измерено вълнение на морето 6 бала. Най-голямата значима височина на вълната е достигнала 4,78 метра на 6 февруари.  Симона Георгиева - синоптик във Филиал-Варна на Националния институт по метеорология и хидрология, обясни, че..

публикувано на 07.02.23 в 16:36

Има ръст в предложенията за работа

След драстичния спад на предложенията за работа през декември 2022 година, през януари се наблюдава възстановяване на пазара на труда. Единствено технологичният сектор продължава да отчита спад на годишна база от 30%. Това показват данните на най-голямото дружество, регистрирано в Агенцията по заетостта за извършване на посредническа дейност..

публикувано на 07.02.23 в 16:05
Паметникът в Созопол, по повод 145 години от Освобождението на града

Откриха паметник в Созопол в чест на освободителите на града

Откриха паметник в Созопол по случай 145 години от Освобождението на града. Кметът Тихомир Янакиев, заедно с художника Иван Бахчеванов, прерязаха лентата на монумента. На събитието присъстваха и жители на града, които положиха цветя на новооткрития паметник.  "Проектът за паметника е на повече от 10 години.", заяви художникът Иван Бахчеванов..

публикувано на 07.02.23 в 13:40

Напрежение в Крайморие между жители и свещеника Стелиян Кунев

Жители на бургаския квартал Крайморие започнаха подписка за смяна на свещеника отец Стелиян Кунев от местния храм „Св.Пимен Зографски”. Тя се разпространява в три от магазините на квартала и за първите три дни вече е подкрепена от повече от 150 души.   Проблемът започнал, след като жителите разбрали за намерението на отеца да смени трите жени..

публикувано на 07.02.23 в 12:40

БЧК започна дарителска кампания за пострадалите от земетресението в Турция

Българският червен кръст (БЧК) започна дарителска кампания за пострадалите от земетресението в Турция. Всеки, който желае, може да подкрепи инициативата, като изпрати SMS на номер 1466 (на стойност 1 лв.) към всички мобилни оператори. За подкрепа на хората от Турция, засегнати от земетресението, е открита и банкова сметка в лева,  качена на сайта на..

публикувано на 07.02.23 в 12:12

Платено паркиране пред УМБАЛ Бургас след втория час престой

Паркингът пред новия корпус на УМБАЛ Бургас ще премине към платен режим на паркиране. Промените влизат в сила от 8 февруари и предвиждат безплатен престой само през първите два часа.  Платено паркиране пред УМБАЛ-Бургас след втория час престой От пресцентъра на Община Бургас съобщават, че това се налага заради недобросъвестни шофьори от..

публикувано на 07.02.23 в 12:04