Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военният министър: Има точни и ясни инструкции кога да се ползва оръжие

2
Димитър Желязков Стоянов
Снимка: Министерски съвет

Министърът на отбраната Димитър Стоянов пристигна в Елхово заради инцидента, при който в района беше убит 30-годишен граничен полицай.

Униформеният загина снощи при обход, извършван заедно с негов колега от армията, след като по двамата е открита стрелба откъм турската страна на границата. Предполага се, че стрелбата е дело или на мигранти, или на каналджии.

"Срещнах се с него (военнослужещият, който е бил на обход заедно с полицая), говорих с него, чувства се добре, в добра кондиция е", каза министърът и посочи известните факти за инцидента:

Двамата "са видели проход, направен в оградителното съоръжение, след което е слезнал граничният полицай. В момента, в който и нашият военнослужещ слиза от превозното средство, е проехтял изстрел, пада колегата от Гранична полиция, той се прикрива зад гумата на автомобила, след което се изтегля леко навътре, така че да не бъде видим за евентуалните стрелци от турска територия, произвежда няколко изстрела в посока посока Турция. Общо взето - това е".

Вътрешният министър Демерджиев каза, че вече е разпоредено да се стреля на месо буквално, това важи ли за военните, Вие сте военен министър?

"Имаме точни и ясни инструкции кога, в какъв случай да се ползва оръжие. Силата трябва да бъде съизмерима. Не може насреща да има майка с деца, невъоръжени хора и вие да употребите оръжие. Така че, определено се търси съизмеримост. Набелязваме мерки как да продължим оттук-нататък".

На въпрос за това подготвени ли са военните служебният министър на отбраната отговори:

"Военните са подготвени, това не подлежи на никакъв коментар. Опитите да се коментира как един вид въоръжени сили или част от въоръжените сили са по-подготвени, а други са по-неподготвени, е крайно непрофесионално. Нашите военнослужещи са подготвени, те извършват такива дейности и в самите формирования там, където служат, защото те охраняват обектите, на които са разположени. Така че, те са наистина много, много добре подготвени…По-конкретни мерки – естествено, предпазни средства повече".

 "Досега, знаете, след 1989 година такъв инцидент на границата, аз поне не си спомням да е имало. Това е изключително изненадващо, досега от бежанците не използвано огнестрелно оръжие. Да, опитвали са по един или друг начин да реагират но опитите за задържане, но стрелба – досега не“.

Утре заместник-министрите на вътрешните работи ще имат среща с валията в Одрин, добави министър Димитър Стоянов.

На въпрос имало ли е други въоръжени по време на инцидента по границата той отговори, че военнослужещият не е посочил, тъй като той не е успял в тъмнината да ги види: "Но важното е, че той е отвърна на изстрелите, което е точно по инструкция - на приложената спрямо нас, той е отговори със същата сила… А изстрелите от тяхна страна не са един, а са няколко, колко – тепърва ще се уточнява“.

По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

МВР: Значителен спад на броя на шофьорите, употребили алкохол и наркотици

Има проблем с намирането на терени, на които МВР да съхранява автомобили, отнети от пияни и дрогирани водачи. Това заяви пред журналисти в София вътрешният министър Калин Стоянов: "Имаме значителен спад на броя на установените шофьори, които си позволяват да управляват моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотици! Да, има проблем с..

публикувано на 10.05.24 в 15:09
снимката е илюстративна

Над 190 служители проверяват данъчните складове на "Лукойл" в 6 града

В данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България" започнаха проверки на съвместни екипи от служители на  Агенция "Митници", Националната агенция за приходите, ГДБОП, Главна дирекция "Национална полиция" – МВР и Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". Общият брой на включените в операцията служители е над 190...

публикувано на 10.05.24 в 11:13

18-годишен украинец е с фрактура на ръката след катастрофа в Свети влас

18-годишен украинец е с фрактура на ръката след като автомобил го блъска в Свети влас, съобщават от полицията.  Случаят е от 9 май около 14:35 часа на кръговото кръстовище между улиците "Свети Власий" и "Раковина".  27-годишна украинка е шофирала автомобил, който отнема предимството и блъска момчето, което е управлявало ел.тротинетка.  Младежът е с..

публикувано на 10.05.24 в 09:00

Задържаха пистолети и патрони на МП Лесово

Служители от Митнически пункт Лесово задържаха два пистолета и патрони при проверка на товарен автомобил. Той е пътувал от Турция през Лесово към Германия, съобщи Агенция „Митници“. Проверката е извършена на 4 май.  Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция „Митници“, ГД..

публикувано на 08.05.24 в 11:01

Задържаха шофьор с 4,25 промила на пътя Приморско-Созопол

42-годишен шофьор на товарен автомобил е задържан на пътя между Приморско и Созопол, съобщават от полицията. Той е спрян за проверка от  екип на Граничния полицейски участък в Царево. По техни данни, мъжът се е държал видимо неадекватно. Те поискали съдействие от екип на Районното управление в Приморско за тестване на шофьора за употреба на алкохол...

публикувано на 08.05.24 в 08:52

Полицията задържа няколко мъже за шофиране с алкохол в кръвта през почивните дни

55-годишен айтозлия е шофирал с 1,85 промила алкохол в кръвта. Той е спрян за проверка на 2 май около 14:20 часа на айтоската улица "Славянска", съобщават от ОДМВР. Полицията е установила, че водачът шофира след употреба на алкохол. Той е отказал да даде кръвна проба за химичен анализ. Задържан е за 24 часа, а автомобилът е иззет.  С 2,29..

публикувано на 07.05.24 в 09:05

Установени са двама мъже за кражба на над 17 хил. лева от частен имот в село Бата

Двама мъже са проникнали в дома на 88-годишен мъж от село Бата и са откраднали 13 000 лева, 2 350 евро и златен медальон.  Сигналът е получен на 3 май около 11:25 часа.  В резултат на полицейските действия са установени извършителите - това са 40-годишен мъж от с. Медово и 28-годишен мъж от с. Бата, които са криминално проявени,..

публикувано на 07.05.24 в 08:39