Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев за убития полицай: Безпрецедентен случай, да се извика за обяснения посланикът на Турция

Снимка: Президентство - архив

Президентът Румен Радев определи убийството на българския граничен полицай като безпрецедентен случай, при който от територията на съседна държава се стреля по български униформен.

Държавният глава очаква Министерството на външните работи да извика за обяснение турския посланик, а случаят да бъде изяснен чрез съвместно разследване на двете държави.

"Да поискаме обяснение, да поискаме и пълно разследване - дори съвместно такова, но този случай категорично трябва да бъде установен. Да са ясни причините, да е ясен виновника, да има възмездие, да има и необходимите предприети мерки", настоя държавният глава от Египет, който е на посещение там за участие в 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP27).

Радев не коментира решението на Софийската военно-окръжна прокуратура да повдигне обвинение на заместник-командира на авиобаза „Граф Игнатиево“ заради трагичния инцидент с падналия МиГ-29 край Шабла преди 17 месеца, при който загина пилотът - подполковник Валентин Терзиев. Припомни обаче, че военната авиация е високорискова, а отбранителните ни способности зависят най-вече от подготовката на личния състав. 

"Това е нещото, което не чух от нито един народен представител по време на дебата за оръжието в Украйна и за изтребителите Ф-16. Как един не се намери да коментира не просто оръжията?! Най-важното е хората – те са факторът, който води до това дали можем надеждно да се защитаваме". 

Утре президентът продължава политическите консултации с четвъртата парламентарна партия – "Възраждане". Радев се надява  партиите да оценяват даденото им допълнително време, предвид необходимостта от формиране на редовно правителство. 

"Надявам се, че партиите изпълняват това допълнително дадено време предвид необходимостта от редовно правителство възможно най-скоро. Очаквам това да бъде оценено, диалогът да бъде възстановен, и да има конструктивни преговори между партиите, допълни Радев. Нека не стигаме до хипотеза за избори през януари или февруари", призова още президентът.

Отговори и на призива на ГЕРБ президента да има активна роля във формирането на кабинет: 

"Аз не участвам в коалиции, те трябва да участват в коалиции".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Завод

Завод "Авионамс" ще ремонтира новите изтребители Ф-16

Завод "Авионамс" ще ремонтира новите Ф-16. Споразумението за това е било подписано от производителя "Локхийд Мартин" и българското предприятие по време Международното изложение "Хемус 2024" в Пловдив. Подчиненото на Министерството на икономиката предприятие "Авионамс" ще изпълнява три от общо шестте проекта по индустриално сътрудничество...

публикувано на 05.06.24 в 22:12

Путин: За Русия е без значение кой ще спечели изборите в САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда по време на 27-ия Международен икономически форум в Санкт Петербуг, че Москва "не се интересува" кой ще спечели изборите в Съединените щати, предаде Ройтерс. "За нас крайният резултат няма голямо значение", отбеляза Путин, добавяйки, че не вярва, че ще има много големи промени в политиката на..

публикувано на 05.06.24 в 21:39
Вон Гетинг, първи министър на Уелс

Първият министър на Уелс Вон Гетинг загуби вот на доверие в парламента

Първият министър на Уелс Вон Гетинг загуби вот на доверие, гласуван в парламента на тази част от Обединеното кралство. В парламента на Уелс, който е известен още като Сенед, 29 депутати гласуваха в подкрепа на предложението за недоверие към Вон Гетинг, срещу 27 против. Гетинг, който е от Лейбъристката партия, е първи министър едва от..

публикувано на 05.06.24 в 21:28
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш

Гутериш призова за спешни действия за предотвратяване на "климатичния ад"

Всеки от последните 12 месеца се класира като най-топлия в историята, съобщи Службата за мониторинг на изменението на климата на ЕС "Коперник" в сряда, докато генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за спешни действия за предотвратяване на "климатичния ад". Средната глобална температура за 12-месечния период до края на май е била..

публикувано на 05.06.24 в 20:53
Снимката е илюстративна

Задържани са 11 нелегални мигранти край град Килифарево

11 нелегални мигранти от Афганистан, сред които петима непълнолетни, са задържани привечер от великотърновската полиция край град Килифарево. Незаконно пресеклите границата ни чужденци са били превозвани в два леки автомобила, потвърдиха за БНР от полицията. Трафикантите са четирима. Двама от тях са направили опит да избягат, но след..

публикувано на 05.06.24 в 20:17
Министерски съвет

В МС се подписват утре договори за изграждане на Вертикалния газов коридор

В присъствието на премиера Димитър Главчев и министъра на енергетиката Владимир Малинов утре, 6 юни, ще бъдат подписани два договора, с които ще се постави начало на реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор, съобщават от правителствената пресслужба. С подписването на документите започва проектирането и изграждането на част от..

публикувано на 05.06.24 в 19:53
Румен Радев

Румен Радев: Нуждата от електрическа енергия ще се покачва рязко до 2050 г.

Президентът Румен Радев заяви пред участниците в международния ядрен форум "Булатом", който се провежда край Варна, че до 2050 г. ще се покачва рязко нуждата от електрическа енергия, което ще важи за всички отрасли на икономиката. Другата тенденция, според него, е съчетанието между политически амбиции и желания и възможностите на технологиите...

публикувано на 05.06.24 в 19:35