Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поносими цени на топлото през зимата прогнозира министърът на енергетиката Росен Христов

От Бургас стартират два пилотни проекта за изграждането на мрежа от електрозарядни станции за автомобили и за водород

| обновено на 13.11.22 в 16:10
3
Росен Христов /вдясно/ посети и детска ясла, където се реализира проект за отопление с геотермална енергия

Министърът на енергетиката не очаква съществен ръст на цените на природния газ през зимните месеци. Това Росен Христов обяви на посещение в Бургас, където заедно с изпълнителния директор на ЕСО Ангелин Цачев и кмета на града Димитър Николов инспектираха ремонта на подстанция "Хоризонт". Те посетиха и детска ясла №3, където се реализира проект за отопление с геотермална енергия. 

Поносими цени за битовите потребители в отоплителния сезон, прогнозира министърът на енергетиката Росен Христов:

"За момента нашите анализи показват, че може да разчитаме на едно стабилизиране на цените. Обявихме цените за декември. Те са все така достъпни. От порядъка на 145 лева /MWh се очаква да е цената за декември. Декември, януари и февруари са традиционно месеците с най-високи цени. Аз вярвам, че януари и февруари ще може да осигурим газ в този диапазон, така че зимата да мине сравнително меко откъм цени на горива и на газ."


От Бургас продължи диалога с бившия министър на енергетиката Александър Николов, който обяви, че ще заведе съдебен иск срещу Росен Христов за вменяване на вина. Евтин PR, отсече Христов:

"И ако съд реши, че не съм прав, то аз ще си понесе отговорностите, но още веднъж го повтарям-да си министър това е преди всички отговорност. Съжалявам, че това е изненада за г-н Николов и че трябва да го научи по трудния начин."

Днес бе обявено, че от Бургас стартират два пилотни за страната проекта за изграждането на зарядни станции за електромобили и за водород, инициирани от ЕСО и с участието на Община Бургас. Министър Христов поясни:

"Единият е за мрежа от електрозарядни станции над 200 броя в цялата страна в близост до подстанции. Защо в близост-тези подстанции осигуряват необходимото напрежение, така че да може да зареждаме с бързите зарядни устройства, което позволява за 15-20 минути голяма чат от батериите им да бъдат заредени. Със съдействието на общините се търсят терени, прилежащи към подстанциите, за да могат тези захранващи места да бъдат оборудвани и достъпни за клиенти."

Стъпката е важна за масовото разпространение на електромобили в страната, уточни Христов.


Другият проект е за зарядни станции за водород. Идеята е да има няколко ключови зарядни станции на територията на страната и по граничните пунктове. Стремежът ще бъде автобуси по някои от най-натоварените линии не само в града, но и в прилежащия регион - Созопол, Поморие и др. да преминат на зелена енергия. Тук ще бъде и пилотната станция за производство на "зелен водород".

От утре подстанция "Хоризонт", която пострада при голямата буря през септември, ще възстанови работа с основната си схема на работа за района на Бургас, Поморие и Сарафово. Ремонтните дейности са на стойност над 1 400 000 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови туристически пакети привличат туристите в Бургас чрез онлайн платформа

Община Бургас пусна нова услуга в помощ на туристите. Вече са разработени и в продажба са няколко нови туристически пакети, които могат да се закупят онлайн от всяка точка на света. Те са поместени на платформата events.gotoburgas.com и обхващат някои от най-атрактивните локации в морския град и района. Почитателите на морски приключения могат да..

обновено на 24.07.24 в 13:46

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията на..

публикувано на 24.07.24 в 12:45

Хотелиери и ресторантьори готвят протести заради цената на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити в следствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса. Според..

публикувано на 24.07.24 в 11:39

Ниската изкупна цена на зърното принуждава стопаните да го задържат в складовете

Ниската изкупна цена на борсата на зърното принуждава земеделските стопани да го задържат в складовете. Производители от ямболско са притеснени, че трябва да продават на безценица. При големия пожар в района на село Воден пострадаха производители и от село Шарково. На  Дочка Панайотова са изгорели 90 бали сено, което е повече от половината храна за..

публикувано на 24.07.24 в 07:37

The Independent: Слънчев бряг предлага повече за по-малко от Мармарис

Слънчев бряг е изпреварил турския курорт Мармарис като най-достъпната дестинация за семейни почивки. Проучване на The Independent сравнява цените на 10 основни артикула, включително ястия, напитки и слънцезащитни продукти и установява, че черноморският ни курорт предлага най-добро съотношение цена-качество за британските туристи през 2024 година...

публикувано на 23.07.24 в 16:12
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:47
Община Сливен

Министерството на иновациите дава 14 млн. лв. за строежа на "Индустриален парк - Сливен"

Близо 14 милиона лева финансиране ще получи "Индустриален парк Сливен" ЕООД от Министерство на иновациите и растежа. Договорът между двете страни вече е подписан, съобщиха от Община Сливен.  Финансирането е осигурено чрез Плана за възстановяване и устойчивост.  Средствата по договора с Министерство на иновациите са близо 70% от необходимия..

публикувано на 21.07.24 в 15:06