Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следствен експеримент: Петър Бъчваров е убит с изстрел от Турция (ОБНОВЕНА)

Снимка: НСлС

Изстрелът, довел до смъртта на граничния полицай Петър Бъчваров, е произведен директно срещу него през оградата на границата - от турска страна. Това показват резултатите от проведен следствен експеримент, във връзка с разследването на убийството, съобщи Даниел Цонков, началник на отдел "Криминалистика" към Националната следствена служба.

Става дума за гладкоцевно оръжие, което се използва от ловците. Бъчваров е прострелян в момент, в който се намирал непосредствено до отвора на телената ограда, който е забелязал. Последвали са още няколко изстрела, след като стрелецът и помагачът му са избягали към вътрешността на Турция.

Не е установено колко точно са изстрелите, казаха от следствието.

Българските разследващи не са могли да направят следствен експеримент и от турската страна, но са установили категорично, че двамата братя, които са турски граждани, не са влизали на наша територия. По тях изстрел е произвел военният, който е патрулирал заедно с убития полицай.

Не е ясно дали турските власти ще ползват за разследването си данните от следствения експеримент на българска територия. 

Даниел Цонков допълни, че убитият граничен полицай не е произвел изстрели. 

Цонков потвърди, че използваното оръжие е било ловна пушка, като тепърва ще се установява с какви сачми е била заредена тя.

Днес стана ясно, че в следствения експеримент са използвани съвременни технически средства като 3D скенер, безпилотна летателна система.

Той допълни, че убитият граничен полицай не е произвел изстрели. Военнослужещият, придружавал загиналия граничар, е произвел изстрели към стрелеца или стрелците.

Цонков потвърди, че използваното оръжие е било ловна пушка, като тепърва ще се установява с какви сачми е била заредена тя.

Днес стана ясно, че в следствения експеримент са използвани съвременни технически средства като 3D скенер, безпилотна летателна система.

По публикацията работи: Свобода Атанасова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 14 500 кутии контрабандни цигари в камион откриха на МП "Лесово"

Над 14 500 кутии контрабандни  цигари в камион с авточасти откриха митническите служители на Митнически пункт "Лесово", съобщават от там.  Проверката е извършена в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и..

публикувано на 24.09.24 в 10:18

Заведения за хранене горяха в Несебър и Приморско

Пожар горя в бистро в несебърския квартал "Камелия". Инцидентът е от 19 септември. Сигналът е подаден около 6:00 часа в Районно управление - Несебър.   Огънят е потушен от един противопожарен екип. При извършения оглед е установено, че пожарът е възникнал в кухненското помещение на обекта. Засегнати са покривната конструкция и междинната стена..

публикувано на 24.09.24 в 08:59

Софиянец се удави край Синеморец

Тялото на 68-годишен софиянец е открито край с. Синеморец.  Сигналът е подаден на 19 септември около 11:45 часа в Районно управление - Царево.  Мъжът се е удавил в неохраняемата зона на плаж "Бутамя". Тялото му е откарано за аутопсия в държавната болница в Бургас.  Работата по случая продължава.

публикувано на 24.09.24 в 08:20

Спартакиада на полицаи в подкрепа на децата на загинали техни колеги

В Слънчев бряг започна втората Национална спартакиада на синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Тридневното спортно мероприятие събира всички победители от регионални благотворителни турнири, проведени през годината, като част от традиционната кампания „С обич за децата, в памет на бащите – герои!“ на синдикалната федерация. Целта е да..

публикувано на 21.09.24 в 17:10

МФ с данъчни промени за родители

Родител с права да отглежда детето да има приоритет при данъчните облекчения. Това са промените в Закона за облагането на доходите на физическите лица, предложени от Министерството на финансите. Промените в закона за подоходното облагане се налагат заради казуси, възникнали от практиката, става ясно от мотивите към законопроекта. Тъй като данъчните..

публикувано на 21.09.24 в 15:53
архив

Възстановяват опожарените през 2024 г. горски територии

Министерство на земеделието и държавните горски предприятия ще изготвят План за възстановяване на опожарените през 2024 г. горски територии до края на месец октомври. Това стана ясно по време на среща на Мирослав Маринов, заместник-министър на земеделието и храните с директорите на шестте държавни предприятия и Регионалните дирекции по горите в..

публикувано на 21.09.24 в 11:40

Млад водач загина край Сливен

19-годишен шофьор e загинал при катастрофа край Сливен, съобщават от полицията. Четиримата му спътници и водачът на другия автомобил са отведени в болницата за преглед и лечение.  Инцидентът е станал на двулентовия път Сливен–Тополчане на изхода на града около 19.00 часа снощи. Сблъскали са се два леки автомобила. На място е загинал младият водач...

публикувано на 21.09.24 в 11:23