Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потвърдено: Българският граничен полицай е бил прострелян не с бойно, а с ловно оръжие

В централата на агенцията до статуята "In Memoriam" знамената на България и Европол са изложени заедно - с поставени черни ленти в знак на траур за убития български граничен полицай.
Снимка: МВР/БГНЕС

Граничният полицай Петър Бъчваров е бил прострелян не с бойно, а с ловно оръжие, потвърди заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, като се позова на резултатите от аутопсията на тялото на 32-годишния мъж:

"Това игнорира няколко версии. Например тази, която беше част от теориите за конспирацията, че е имало престрелка между български и турски граничари. Това е категорично невярно. Тази версия е изцяло отхвърлена. И остава тези сачми, тези заряди, които са - по тях остават и барутни частици, да бъдат съпоставени с оръжието, което се надявам, че ще намерят нашите колеги от турска страна", коментира Борислав Сарафов, след като днес беше преизбран за директор на Националната следствена служба.

Днес от Европол изказаха съболезнования на семейството, приятелите и колегите на полицай Петър Бъчваров, който беше убит при изпълнение на служебния си дълг. "Изразяваме нашето най-дълбоко съчувствие и солидарност към българското бюро за връзка тук в Европол, както и с по-широката българска правоприлагаща общност“, се казва в съболезнователно съобщение във вътрешната страница на агенцията. Днес в централното фоайе на агенцията, до статуята "In Memoriam", знамената на България и Европол са изложени заедно - с поставени черни ленти в знак на траур.

Същевременно случая фокусира политически дискусии и коментари и по повод исканията за оставка на служебния вътрешен министър заради убийството на граничния полицай. Днес и БСП се присъединиха към искането на ГЕРБ за оставка на Иван Демерджиев.

В Министерския съвет почетоха минута мълчание паметта на граничния полицай, а служебният премиер Гълъб Донев коментира: "Да сочиш с пръст служебното правителство като отговорно за смъртта на български полицай, за да отклоняваш вниманието от основната задача - съставяне на редовно правителство и приемане на неотложните закони, е проява на неуважение към българските граждани. Всяка неточна дума срещу нашата граница е изстрел срещу авторитета на България".

В Елхово, където сержант Петър Бъчваров беше погребан, министър Иван Демерджиев заяви, че би подал оставка, ако президентът или българските граждани я поискат: "До момента такива искания не съм получил", каза той, като добави:

От ГЕРБ обаче са непреклонни: заместник-председателят на партията Даниел Митов настоя поста си да напусне и главният секретар на МВР Петър Тодоров, добавяйки нови обвинения: "Очевидно е, че професионалното ръководство и политическото ръководство не са си свършили работата".

Изненадващо те бяха подкрепени от БСП. Бившият земеделски министър Иван Иванов поиска Дерменджиев да поеме лична отговорност и намесата на президента Радев, ако това не се случи.

Останалите парламентарни формации обаче се обединиха около позицията, че искането за оставка на служебния министър е пресилено, защото проблемите по българо-турската граница не са резултат от неговата работа и настояха за решаването им.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната"  Кирил Петков заяви: "Увеличавайки бройката на хората, увеличавайки техниката, с която те боравят и фокусирайки в една, за съжаление наистина калпаво направена, ограда - как да се подобри. Това са истинските решения".

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов коментира: "200 милиона мисля, че бяха похарчени за тази ограда. И виждате какво е нейното качество. От този криминален случай, между другото, такива драматични искания да се правят, е абсолютно несериозно“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владислав Ванков: Виното е уникална реклама за България

В двора на Археологическия във Варна музей се проведе един от най-разпознаваемите винени фестивали у нас. Сред инициаторите са братята Георги и Владислав Ванкови, които създават свой винен проект – изба, която да развива местната винена култура от района на Северното Черноморие. Издали са карта на избите на Североизтока и на..

публикувано на 22.07.24 в 14:38
Министърът на образованието проф. Галин Цоков (вдясно) участва в церемонията по първа копка на нов корпус на НПМГ, София, 22 юли 2024 г.

НПМГ ще има нова четириетажна учебна сграда с физкултурен салон и СТЕМ-център

Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков направи първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова четириетажна учебна сграда, както и физкултурен салон и многофункционална зала. Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад...

публикувано на 22.07.24 в 14:24
Калоян Методиев

Калоян Методиев: Имаше шанс за правителство на ПП-ДБ, но ако има желание

Бойко Борисов е основният проблем на държавата. Той сваля всяко управление чрез регулатори, служби и т. нат. Сега ПП си мислят, че го опитомяват и след следващите избори ще управляват. Не, ще ги последва съдбата на ДПС. Това каза в интервю пред БНР политологът Калоян Методиев, избран за депутат от листата на БСП, след това изключен и..

публикувано на 22.07.24 в 14:10
Кристиан Вигенин

Вигенин: Връщането на втория мандат не беше неочаквано

Връщането на втория мандат не беше неочаквано, коментира зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин. Според него   перспективата да се стигне до правителство в този парламент изглежда все по-трудно постижима. Въпреки това, от БСП са готови, ако получат третия мандат, да опитат да съставят експертен кабинет и затова предлагат на   президента..

публикувано на 22.07.24 в 14:05

Върнаха десетки откраднати и изнесени от Кипър църковни реликви и антики

В Кипър бяха върнати 60 откраднати и незаконно изнесени след турската инвазия преди 50 години църковни реликви и праисторически антики. Ограбването на религиозното и културното наследство е една от най-трагичните открити рани на турското нашествие и продължаващата окупация, заяви президентът Никос Христодулидис на церемонията днес в..

публикувано на 22.07.24 в 14:02

КНСБ настоява за ръст с поне 20% на бюджета на МВР за пожарна безопасност

КНСБ настоява да бъдат увеличени минимум с 20 процента парите за издръжка и капиталови разходи в бюджета на МВР за пожарна безопасност и защита на населението от бедствия и аварии. Синдикатът оповести пакет от мерки във връзка с повишената опасност от пожари в страната и работата в условия на високи температури. Сред другите искания на..

публикувано на 22.07.24 в 13:57

КФН: Пенсионните фондове са с положителна доходност

Bcичĸи yнивepcaлни, пpoфecиoнaлни и дoбpoвoлни частни пенсионни фoндoвe са с пoлoжитeлнa дoxoднocт – това сочат данните на Комисията за финансов надзор за последния до момента наблюдаван двегодишен период от 30 юни 2022 година до 28 юни 2024 година. Средноаритметичната доходност на годишна база за изминалия 24-месечен период за най-масовите..

публикувано на 22.07.24 в 13:36