Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Англичанки и французойки танцуват хора в Дюлево

Англичанки, французойки и българки танцуват заедно народни хора в клуб „Дюлевци“. При това напълно безплатно. 

Преди няколко години амбициозната странджанска певица и хореограф Керанка Костова, решава да създаде танцовата  трупа и да започне да разпространява фолклорни танци и песни  сред младите и новите жители на средецкото село Дюлево. Постепенно започват да идват все повече хора, сред които и немалко чужденци.

След като вижда резултата, кметът на  Средец инж. Иван Жабов решава, че в неговия град липсва такава организация и сам кани Керанка за хореограф, като разходите за заниманията поема той, а танцуващите заплащат само символична цена. Днес младата жена обучава и две детски групи в града. Учител е и по пеене на деца и младежи, някои от които вече са носители на награди.

Керанка  е завършила паралелка с народно пеене в СУ „Добри Чинтулов“ в Бургас, а в момента учи и хореография. Страда от множествена склероза и въпреки трудната ежедневна борба за здравето си,  успява да събере сили и да бъде вдъхновение за десетки хора, които обичат българския фолклор.

„Музиката е нещо, с което се раждаш. Сънувам, че пея и танцувам. Искам с народните танци и песни да възродим селото. Моята идея беше такава –  младите хора да танцуват и пеят български фолклор, да го харесват и да го усещат.  Докато има такива, селото няма да умре. Фолклорът ни държи живи“, допълни още Костова.

Според нея няма българин, който да не настръхне и да не му забие по-силно сърцето, когато чуе звука на гайда.  Тя сподели, че  най-верният й последовател е нейната дъщеря, която дори и да е поела по друг път, е останала закърмена с българската народна музика и я носи в сърцето си.


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втора прожекция на „Моралът е доброто“ в Бургас

Филмът за живота и дейността на Кристиан Таков „Моралът е доброто“ ще бъде прожектиран за втори път в Бургас.   „Моралът е доброто“ може да бъде гледан от 19:00 ч. в Културния дом на Нефтохимика. За среща със зрителите и дискусия след края на прожекцията ще присъстват авторите на филма, сред които режисьорът по монтаж Димитър Стафидов, който..

публикувано на 29.01.23 в 13:49

Деца представят „Малката русалка” с професионални кукли

Обичаната приказка на Андерсен за "Малката русалка” ще се играе премиерно днес от 17:30 часа в залата на Държавен куклен театър-Бургас. Деца ще представят постановката с професионални кукли, а входът е свободен. На сцената ще се изявят Александра, Ива, Весела, Матей, Николай, Ярослава, Диана, Теодор Й. , Теодор Г. ,Теана, Кристиян и Дария, всички на..

обновено на 29.01.23 в 08:09

Николина Енчева откри първа самостоятелна изложба

Художничката Николина Енчева подреди своята първа самостоятелна изложба в галерия Неси. Платната, маслена живопис, "разхождат" из най-знаковите и любими места в Бургас. Николина е запечатала Мостика, улиците, старите сгради, в които открива красотата и естетика на града. Тя е е от първия випуск дипломници в специалност Живопис на НХА-Филиал..

публикувано на 27.01.23 в 11:54

Книгата „От Пиргос до Константинопол” ще бъде представена в Бургас

Книгата „От Пиргос до Константинопол” ще бъде представена в Бургас. Тя е съставена от девет интервюта, които журналистът Митко Новков прави с Георги Каприев - една от най-ярките фигури в българската философия.  Премиерата в Бургас е днес (27 януари) от 18:00 часа в Зала „Георги Баев” на „Морско Казино”. В тази многопластова поредица от феерични..

обновено на 27.01.23 в 11:34

Постановка по текстове на Иво Сиромахов разкрива „Българската литература NAKRATKO”

Премиерата на постановката „Българската литература NAKRATKO” ще се състои на 2 февруари (четвъртък) от 19 часа в зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК Бургас.  Неин автор е Иво Сиромахов и разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански,..

публикувано на 27.01.23 в 11:32

Над 60 участници в литературния конкурс "Любовта е извор", творби се приемат до 5 февруари

Над 60 са участниците до момента  във второто издание на литературния конкурс „Любовта е извор“. Той продължава до 5 февруари и провокира деца и младежи да пишат по темата.  Инициативата е посветена на паметта за Стоян Русев (Дядо Благо) - български учител и писател роден в с. Заберново,  Малкотърновоско. БНР - Бургас е медиен..

публикувано на 27.01.23 в 09:20

На чаша странджанско вино представят книгата "Граници" на Стоян Дамянов

В Бургас ще бъде представена втората книга на бургазлията Стоян Дамянов – “Граници“. Т ова е книга за мъжкото търпение, за самоконтрола, за стрелянето по хора, за момичетата и звездите. Но и за размитата граница между съня, халюцинациите и реалността. За ясната граница между впечатленията на чулите и челите и на служилите и преживелите...

обновено на 26.01.23 в 08:42