Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

От 28 до 30 ноември в Бургас:

Проектът "HOMO машина" представя изложба на Дарина Пеева и две лекции за изкуство

Човешкото тяло е интерпретирано в контекста на здравните и военни кризи

| обновено на 28.11.22 в 11:11


Изложбата „НОМО Машина“ на Дарина Пеева е интердисциплинарен проект, който коментира темата за човешкото тяло в контекста на здравните, социални и военни кризи. Експозицията от графични обекти и две лекции ще бъдат представени в Дружеството на бургаските художници от днес до 30 ноември. Откриването е в понеделник от 18.00 часа, с вход свободен.

Дарина Пеева поясни пред БНР-Бургас:

"Вълнува ме човешкото тяло, погледнато в различни перспективи и то точно през 2022 година, когато думата "пермакриза" бе избрана за дума на годината, което се определя като продължителен период на несигурност и нестабилност." 


Проектът показва човешкото тяло, като непрекъснато протезирано и защитено чрез постоянното развитие на технологии и медицина чрез графична серия, в която изображенията са комбинация от човешки и машинни елементи. Публиката ще види още обекти от стари автомобилни части интегрирани с отливки на смола.

„Разказвам истории, наблюдения, личната си житейска социология. Искам да дам на хората, които обичат изкуство, още една позиция, гледна точка към общия световен пъзел за Човека-машина от това ирационално време на бъдеще и минало”, добавя художничката. 

Изложбата залага и текст на доц. Атанас Тотляков „Атомизация и/или мета модернистична осилация”, който ще бъде представен като художествен обект. В него се дискутират основни позиции между съвременния атомистичен модел на изкуството и мета модернизма.


В рамките на събитието ще се проведат и две лекции на изкуствоведа Пламен Петров на тема „Машината в изкуството” и "Тялото на артиста – начин на употреби”. Те поставят темата за човека и машината в други перспективи и контексти. 

"Той организира в казанлъшката галерия всяка втора събота от месеца такива публични лекции и ми се струва добре, ако може да намерим публика в Бургас, където има достатъчно интелигентни хора, които биха имали потребност от такъв вид представяне на съвременното изкуство. То е за широка публика", смята Дарина Пеева.  

Срещите ще се състоят на 29 ноември-от 11.00, когато лекцията е насочена към подрастващи и ученици и 18.00 часа с разговор и визуализация, подходяща за пълнолетни.  

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на национален фонд „Култура” по програма „Творчески стипендии”.

Повече чуйте в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Втора прожекция на „Моралът е доброто“ в Бургас

Филмът за живота и дейността на Кристиан Таков „Моралът е доброто“ ще бъде прожектиран за втори път в Бургас.   „Моралът е доброто“ може да бъде гледан от 19:00 ч. в Културния дом на Нефтохимика. За среща със зрителите и дискусия след края на прожекцията ще присъстват авторите на филма, сред които режисьорът по монтаж Димитър Стафидов, който..

публикувано на 29.01.23 в 13:49

Деца представят „Малката русалка” с професионални кукли

Обичаната приказка на Андерсен за "Малката русалка” ще се играе премиерно днес от 17:30 часа в залата на Държавен куклен театър-Бургас. Деца ще представят постановката с професионални кукли, а входът е свободен. На сцената ще се изявят Александра, Ива, Весела, Матей, Николай, Ярослава, Диана, Теодор Й. , Теодор Г. ,Теана, Кристиян и Дария, всички на..

обновено на 29.01.23 в 08:09

Николина Енчева откри първа самостоятелна изложба

Художничката Николина Енчева подреди своята първа самостоятелна изложба в галерия Неси. Платната, маслена живопис, "разхождат" из най-знаковите и любими места в Бургас. Николина е запечатала Мостика, улиците, старите сгради, в които открива красотата и естетика на града. Тя е е от първия випуск дипломници в специалност Живопис на НХА-Филиал..

публикувано на 27.01.23 в 11:54

Книгата „От Пиргос до Константинопол” ще бъде представена в Бургас

Книгата „От Пиргос до Константинопол” ще бъде представена в Бургас. Тя е съставена от девет интервюта, които журналистът Митко Новков прави с Георги Каприев - една от най-ярките фигури в българската философия.  Премиерата в Бургас е днес (27 януари) от 18:00 часа в Зала „Георги Баев” на „Морско Казино”. В тази многопластова поредица от феерични..

обновено на 27.01.23 в 11:34

Постановка по текстове на Иво Сиромахов разкрива „Българската литература NAKRATKO”

Премиерата на постановката „Българската литература NAKRATKO” ще се състои на 2 февруари (четвъртък) от 19 часа в зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК Бургас.  Неин автор е Иво Сиромахов и разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански,..

публикувано на 27.01.23 в 11:32

Над 60 участници в литературния конкурс "Любовта е извор", творби се приемат до 5 февруари

Над 60 са участниците до момента  във второто издание на литературния конкурс „Любовта е извор“. Той продължава до 5 февруари и провокира деца и младежи да пишат по темата.  Инициативата е посветена на паметта за Стоян Русев (Дядо Благо) - български учител и писател роден в с. Заберново,  Малкотърновоско. БНР - Бургас е медиен..

публикувано на 27.01.23 в 09:20

На чаша странджанско вино представят книгата "Граници" на Стоян Дамянов

В Бургас ще бъде представена втората книга на бургазлията Стоян Дамянов – “Граници“. Т ова е книга за мъжкото търпение, за самоконтрола, за стрелянето по хора, за момичетата и звездите. Но и за размитата граница между съня, халюцинациите и реалността. За ясната граница между впечатленията на чулите и челите и на служилите и преживелите...

обновено на 26.01.23 в 08:42