Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пожар в общежитие на университет "Проф. Асен Златаров" в Бургас (ОБНОВЕНА)

Започна дарителска кампания в помощ на студентката, чиято стая изгоря

| обновено на 27.11.22 в 17:19
Снимка: gramofona.com

Пожар избухна в студентско общежитие в Бургас. Няма пострадали. Огънят е тръгнал в една от сградите на Университет "Проф. Асен Златаров" - стая на блок 3 на 11-тия етаж. Причината е отоплителен уред-тип духалка, оставен без надзор. Момичето, което го е включило, е отишло в друга стая. Студентите са направили опит да загасят огъня с пожарогасител, но се е оказало невъзможно. Днес започна и дарителска кампания в подкрепа на студентката, чиято стая изгоря. 

Сигналът за пожара е получен в 22.40 часа, уточнява директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Бургас Николай Николаев. На място са изпратени два екипа, впоследствие и трети. Сработила е пожарогасителната система на общежитието и студентите са евакуирани. 

Ето какво разказаха те:

"Чух, че в стая е гръмнала духалка и всички излязохме навън

"Пожарната дойде веднага след като звъннахме".

"Аз седях и учех. Моята стая гледа към този блок. Чух пукане, после крясък. Погледнах и една стая гореше. Звъннах на 112, те дойдоха веднага".

"Дама, която обитава стаята е пуснала отоплителен уред. Излязла е, после са й се обадили, че гори в нейната стая. Опитали са с пожарогасители да гасят, не са успели", обясни комисар Николай Николаев.

Щети са нанесени на стаята, обгоряла е вратата на срещуположното помещение, има и задимяване на етажа. 

Продължават огледите и оценките на щетите след пожара, съобщават от ВУЗ-а. Огънят засегна съседни помещения и общи части. 

От университета уточняват, че в блок 3-ти, който е саниран и със сменена дограма, е работило парно отопление. Въпреки това е включена електрическа печка тип духалка, каквито за забранени за употреба в общежитието.

Междувременно колеги на студентката, чиято стая изгоря започнаха дарителска акция. Огънят е погълнал всичките й вещи, дрехи и учебни помагала. Тя е студентка в бургаския филиал на Националната художествена академия.  
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
БЧК - Несебър

БЧК - Несебър: Ние сме най - близо до хората и помагаме тук и сега!

Българският червен кръст в Несебър е пример за организация, която винаги е готова да откликне в подкрепа на нуждаещи се. Доброволците й се ръководят от максимата „Добротата е действие“ и са категорични, че помощта трябва да се случва тук и сега. Калина, Нели, Антоанета и Виолета са гръбнака на местната структура. В нея се включват и 15..

публикувано на 29.01.23 в 17:00

Ръст на приходи от наеми отчита Община Карнобат

Ръст на приходи от наеми отчита Община Карнобат. Отчетите бяха одобрени от съветниците на последната сесия, тогава бе решено да се направи ремонт и на училището в Кликач. Община Карнобат ще извърши авариен ремонт на сградата на училището в село Кликач. Разходите надхвърлят бюджетните възможности на учебното заведение. От собствени средства..

публикувано на 29.01.23 в 12:10

Предлагат облагородяване на терен в Равадиново

Да се прехвърли безвъзмездно от държавата към Община Созопол терен в района на Равадиново. Предложението на кмета на селото Иван Пазвантов, което ще бъде разгледано на предстоящата сесия на местния парламент.  Целта е там да се изгради сграда, която да се ползва от местния клуб на Пенсионера и инвалида. Предвижда се също обособяването на зала за..

публикувано на 29.01.23 в 10:19

Неизвестни са унищожили дюните на плаж Несебър - Юг (ОБНОВЕНА)

Тежка техника е унищожила част от екзотичните дюни на Южния плаж в Несебър, съобщи за БНР Бургас концесионерът Кирил Спасов. Той е подал още вчера сигнал на тел.112, до Министерството на туризма, РИОСВ - Бургас и ОД на МВР в Бургас. Уведомени са също Областната администрация  и Община Несебър. „Случайно ми се наложи да пътувам към Несебър, знаете че..

обновено на 28.01.23 в 17:30

Очаква се по-евтин природен газ през февруари

Природният газ ще е с близо 30%а по-евтин от февруари и ще се продава за около 130 лева за мегаватчас без такси и налози. Това заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време за обсъждането на цените в енергийния регулатор. Тя посочи и причините за това намаление: "В микса имаме структурирани четири доставчици, трима избрани..

публикувано на 28.01.23 в 12:48

Не е ясно дали Националният център за безопасен интернет ще работи след 6 месеца

Националният център за безопасен интернет (НЦБИ) ще продължи да работи за поне още 6 месеца. Частна компания е осигурила нужното съфинансиране, за да може горещата телефонна линия да е на разположение на децата, които искат да подадат сигнал за онлайн тормоз. Проблемът на центъра е от миналото лято, след като партньорската швейцарска организация е..

публикувано на 28.01.23 в 12:39

Община Айтос с много събития отбелязва Освобождението на града

Община Айтос обяви празничната програма, посветена на 145 години от Освобождението на града, 150 г. от гибелта на Васил Левски и 145 г. от Освобождението на България. Програмата започва на 6 февруари и ще продължи до 3 март: 6 февруари, 10.00 часа, Параклис-костница "Св. Димитър" Общоградско поклонение по повод 145 години от Освобождението на..

публикувано на 28.01.23 в 10:57