Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Направиха карти на замърсените райони на морското дъно

Експерти по екология и морско дело представиха резултатите от изпълнението на проект „Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж“.

В рамките на неговата реализация, с помощта на специален робот за подводни изследвания, Община Бургас и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ извършиха мащабно проучване на екологичното състояние на Бургаския залив.

Мониторинга беше извършен в 6 точки, където има силно влияние на човешката дейност. Това са Пристанище Бургас, Пристанище „Сарафово“, както на самия порт, така и в акваторията му, Ченгене скеле, Северен и Централен плаж, остров Света Анастасия.

По време на подводните изследвания се събра възможно най-много информация за състоянието на морската околна среда и намиращите се в нея отпадъци както на повърхността, така и на дъното.

Заснетите кадри бяха анализирани от специалисти в областта на екологията и морското дело. В точките, където беше се установено наличие на отпадъци с по-големи размери, се използваха водолазни екипи за изследването им на място и при възможност се изваждаха от водата.

Събраната информация е обобщена в подробни карти. Данните ще се използват за формулирането на стратегии и дейности, които да ограничат в максимална степен замърсяването на Черно море.

Резултатите от извършените проучвания бяха представени на финална пресконференция. В нея се включиха представители на общинските администрации, неправителствения сектор и граждани, работещи в сферата на опазването на околната среда и устойчивото използване на природните ресурси.

За ограничаване замърсяването с пластмаса Община Бургас създаде „Син етикет“. С това екологично лого бяха отличени 3 заведения, които се включиха в инициативата за намаляване на полимерните отпадъци и не предлагат пластмаса за еднократна употреба като бутилки, сламки, чаши и прибори.

Като част от мерките за управление на човешкото въздействие върху морската околна среда Университет "Проф. д-р Асен Златаров" разкри нова дисциплина "Полимерни замърсители в морска среда" към магистърските програми „Екология и опазване на околната среда”, „Екология и екологичен мениджмънт” и „Технология на материалите и материалознание".


По публикацията работи: Калина Енчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Форум за свързаност Бургас ще се проведе днес в Конгресния център

Фондация Конрад Аденауер България организира Форум за свързаност Бургас 2024 днес от 9:30 до 19 часа в зала Форос на Международния Конгресен Център. Събитието ще бъде открито от Норберт Бекман-Диркес, ръководиел на Фондация Конрад Аденауер България, Н.Пр. Ирене Мария Планк, посланик на Федерална Република Германия в България, Мария Габриел, Европейски..

обновено на 31.05.24 в 08:20

Служебният кабинет увеличи почти двойно таксата за издаване на лична карта

Служебното правителство прие почти двойно увеличение на цените за издаване на лична карта от идната година, както и да отпадне възможността за издаване на безсрочни лични карти на хора на възраст над 58 години. Поскъпването става по искане на МВР с аргумента, че се въвеждат по-модерни документи за самоличност, които съответстват на европейския..

публикувано на 31.05.24 в 07:50

Разкриват временен консулски отдел на Чехия в Бургас за сезона

Областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова прие Посланика на Чешката Република в България Н. Пр. Мирослав Томин, придружаван от Почетния Генерален консул на Чешката Република за Варна, Бургас и Добрич – г-жа Зденка Боевова. По време на разговора бе заявена и от двете страни готовност за съвместна работа в посока задълбочаване..

публикувано на 30.05.24 в 16:37

В началото на юни „Алеф” награждава победителите в литературния конкурс

На 1 юни на официална церемония Център „Алеф” ще награди победителите в XI Единадесетият Международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Церемонията по награждаване ще започне в 18 часа в Културен дом НХК. Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за..

обновено на 30.05.24 в 16:25
снимката е илюстративна

Сливен търси пари за възстановяването на пет войнишки паметника

Област Сливен ще кандидатства за финансиране от държавния бюджет за ремонти и възстановяване на пет войнишки паметника в населени места в общините Сливен и Нова Загора. Това е решено на заседание на Областната комисия „Военни паметници“.  Община Сливен кандидатства за ремонт на четири паметни плочи на обща стойност близо 6 хиляди лева в селата..

публикувано на 30.05.24 в 15:02

Акция за събиране и рециклиране на опасни отпадъци за пръв път в Ямбол

Кампания за събиране на опасни битови отпадъци се провежда днес в Ямбол. В мобилен пункт се приемат лекарства с изтекъл срок на годност, пестициди и различни видове препарати. Кампанията се провежда за пръв път в Ямбол, но в нея се включват много граждани, каза Марияна Тодорова, която прима от сутринта отпадъците: "На този етап добре, хората..

публикувано на 30.05.24 в 12:36

Предстои основен ремонт на улица в село Мъглен

Общинският съвет в Айтос единодушно гласува предложението на кмета Васил Едрев, общината да кандидатства с проект за основен ремонт на част от улица №20 в село Мъглен.  С решението, Общинската администрация получи картбланш да кандидатства с проекта за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Стратегията за Водено от общностите местно развитие..

публикувано на 30.05.24 в 12:32