Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли сняг по Коледа?

Най-снежният празник в Бургас през новия век е бил през 2001 година

Снимка: Веселина Киричева - Цанкова

Без сняг за Коледа - прогнозата е на климатолога Симеон Матев. Шансът у нас да завали празнично в последните три десетилетия е под 50% за вътрешността на страната и още по-малък по Черноморието, отбеляза той. В анализ за платформата Климатека главният асистент от Геолого-географския факултет на Софийския университет прави обзор на вероятността за снежна покривка на Коледа на базата на статистически данни от 1991 година. 

В София за последните 31 г. само в 47% от случаите е имало сняг на Коледа. За голяма част от Тракия и Източните Родопи снежността по Коледа варира от 23% до 40%, като тук основна роля за все по-честата липса на снежна покривка имат по-високите температури спрямо Северна България. В Добруджа влияние оказва и близостта на Черно море и затова и по самото крайбрежие снежността намалява още в рамките на 15 – 20%. Пред БНР-Бургас Симеон Матев посочи още:

     

„При по-ниска надморска височина и по-южно разположение, този процент намалява и най-малък е по черноморското крайбрежие, в някои носове като Шабла и Калиакра. Включително и Бургас, където само 10% - 15% от Коледите са били бели. Тази година Коледа се очертава да бъде с доста наднормени температури отново. През деня най-вероятно температурите ще достигнат 10 – 15 градуса. Тези стойности са далеч от възможностите за сняг, за съжаление“, допълни Матев.

Най-снежната Коледа през новия век в Бургас е през 2001 година, когато натрупва 60 см сняг, припомня климатологът Симеон Матев.

Цялото изследване вижте тук. 

Повече чуйте и в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етнокухнята на музея ще представи на 19 юли специалитет от шопския край

Този път в Етнокухнята на музея ще приготвят специалитет, характерен за шопската софра.  Така продължава традицията да се представят в музея традиционни, но лесни ястия. Как се прави шопски хайвер ще покаже в Етнокухнята на бургаския музей журналистката Диана Фъртунова , която е и ненадминат майстор кулинар по отношение на традиционните български..

публикувано на 17.07.24 в 11:10

платена публикация
DARA ще се срещне с феновете си в Бургас на 18 юли

В разгара на лятото поп-идолът DARA ще срещне с феновете си в Бургас на по сладолед. Изпълнителката ще обърне внимание на всеки за специален личен момент, снимка и автограф на 18 юли в магазина на Kauflandв кв. Славейков. Фенсрещата ще е с начален час 18 часа. Тя е част от мащабната социална кампания „Дари с DARAи Kaufland”, в рамките на която..

публикувано на 16.07.24 в 16:00

Цвети Асенова изрисува с морски стенопис кея на Приморско

Цвети Асенова завърши морския си стенопис на кея на Приморско. Тя е изрисувала с морска флора и фауна бетонната стена на лимана в морския град. Представени са над 300 вида обитатели на световния океан. „Рисунките са на площ от 220 кв. м. като създаването им отне общо 3 месеца. По – голямата част бяха създадени през миналата..

публикувано на 16.07.24 в 09:20

От 19 до 21 юли Бургас става столица на виното в България

Предстои 12-ото издание на Wine and Spirits Fest Burgas. Фестивалът на виното обединява над 40 винарни и дестилерии от цял свят, а посетителите могат да дегустират сред изобилие от над 350 вина и спиртни напитки. Тази година събитието е с нова локация, а именно ICCB – Международен конгресен център Бургас, зала Черноморие, на Морската гара в града...

публикувано на 15.07.24 в 08:50

Бургас има двойна шампионка в престижно състезание за танцьори

Бургас има двойна шампионка от състезанието Dance World Cup Finals, което се проведе в Прага и събра танцьори от цял свят, съобщи Община Бургас.  Двете световни титли са за 16-годишната Ванеса Калчева, която добави към успеха си и една вицешампионска. Ванеса е ученичка в Немската езикова гимназия „Гьоте“. Тя е първата световна шампионка за България..

публикувано на 13.07.24 в 13:19
Куче на разходка. Снимката е илюстративна.

Царево организира летен кучешки фестивал

Община Царево организира първия по рода си кучешки фестивал на българското Черноморие. Началото му е днес от 9 часа, а програмата включва изложението "Всичко за кучето", викторини и конкурсите "Най-бърз нос" и "Най-лакомото куче". Предвидени са и лекции, които да помогнат на стопаните в отглеждането на четириногите им любимци. От 19.30 ч ще има..

публикувано на 13.07.24 в 09:02

50 години от пресичането на Атлантика от Дончо и Юлия Папазови с лодка

Петдесет години се отбелязват от пресичането на Атлантическия океан от Дончо и Юлия Папазови със спасителна корабна лодка “ДЖУ IV”. Това се случва през лятото на 1974 г., като за първи път в историята на световното мореплаване се преминава океан, използвайки спасителна конвенционална лодка с платна и без кил. Историята на мореплавателите тръгва преди..

публикувано на 11.07.24 в 13:47