Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение "Аутизъм днес" работи с над 30 деца в Бургас

АBA терапията залага на поведенчески техники за учене и изграждане на социални умения

| обновено на 04.01.23 в 10:57
3
Специалният педагог Гергана Бъчварова

Центърът по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм в Бургас е едва четвъртия в страната. В него се работи чрез популярната в световен мащаб АBA терапия, която се е доказала като най-ефективна при децата от аутистичния спектър. Методът използва поведенчески техники за учене и изграждане на социални умения.

 Центърът се открит е през август миналата година в комплекс "Славейков". Намира се между бл. 21 и бл. 65 и в момента работи с над 30 деца. Инициативата е на сдружение „Аутизъм днес“.


АBА терапията за деца от аутистичния спектър става все по-необходима, посочва Гергана Бъчварова, специален педагог и поведенчески терапевт:

"Чакащи има от почти 2 години. Тук работим най-вече за поведенческа терапия. Дори да сме завършили различни специалности-психолози, специални педагози, логопеди, тук работим такава АBА терапия-приложен поведенчески анализ. Принципът е да се игнорира лошото, негативното поведение и да награждава доброто, социално приемливото поведение. Тя не е делегирана от бюджета и това също е причина за по-малкия капацитет, с който можем да работим."

В центъра има стаи за ерго, АBA и логопедична терапии. Заниманията са 45 минутни, строго индивидуални според потребностите на всяка дете. Родителите също получават указания, за да продължат посоката на развитие и у дома, уточнява Бъчварова. 

Центърът е изграден изцяло с дарения. За дооборудването му са необходими два климатика и още детски играчки. 


Повече чуйте в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

С един час закъснява бързият влак от Бургас за София

Експресен влак номер 3684 от Бургас за София престоява на гарата в морския влак вече повече от час. За това сигнализира слушател на БНР Бургас. Влакът е от новите композиции, които БДЖ пуснаха преди два месеца и които изминават разстоянието София-Бургас за 5 часа и 55 минути.  Влакът е трябвало да тръгне в 16 часа и да е в столицата в 21:55 часа.  При..

публикувано на 01.09.24 в 16:44

Отново стрелят с пушка по патици в река Тунджа

За поредна стрелба с въздушна пушка по патици в река Тунджа сигнализира собственик на заведение в градския парк на Ямбол. Последният случай е от тази сутрин. Инцидентът днес е от около  8 часа, но не е първият, подчерта управителят  на ресторант „Златен рог“ Орлин Аврамов. „Сутринта стреляха от отстрещната страна, от към блоковете с въздушна пушка...

публикувано на 01.09.24 в 15:40

Още дърва за огрев ще бъдат предоставени на село Воден

Дърва за огрев повторно ще бъдат предоставени на домакинствата от село Воден, пострадали при големия пожар през юли. Според, решението на общинския съвет, се полагат по 5 кубика на семейство. Огнената стихия, преминала през село Воден, в средата на юли, е унищожила и предоставените вече дърва за огрев на много домакинствата.  В момента се уточнява..

публикувано на 01.09.24 в 15:11

За над 2 млн. лева ще ремонтират Младежкия дом в Бургас

Обществена поръчка е обявена за проектиране, строителство и авторски надзор за внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградата на Младежкия културен център на ул. „Уилям Гладстон“ в Бургас. Прогнозната стойност на дейностите е над 2 164 000 лв. Средствата ще бъдат осигурени от Националния план за възстановяване и устойчивост.  Сградата е..

публикувано на 01.09.24 в 15:00

Паметник на цар Иван Александър откриха до крепостта Русокастро (СНИМКИ И ВИДЕО)

Монумент на цар Иван Александър беше официално открит на до крепостта „Русокастро“. Това е първият паметник посветен на владетеля от Второто българско царство. Тук той печели победа срещу войските на византийския император Андроник III. Тя е и последната за Средновековна България преди падането й под турска власт. На откриването присъстваха..

публикувано на 01.09.24 в 14:46

Нови правила за детските столчета от днес

От 1 септември 2024 година ще се използва само един стандарт за столчетата, в които децата се движат в автомобила. Това е R129 стандарт. Той взема предвид височината на детето, вместо теглото, както беше при предходния  R44. Това позволява по-прецизно и точно позициониране на малкия пътник, коментира за РСЗ Радослава Митрова от НПО Деца на..

публикувано на 01.09.24 в 09:30

Червен код за интензивни валежи в четири общини в югоизточна България

Червен код за интензивни валежи е в сила за днес в четири общини в югоизточна България.  Националният институт по метеорология и хидрология предупреждава за опасност от наводнения в Созопол, Царево, Приморско и Малко Търново. Там се очакват валежи от над 65 мм за денонощие. Институтът издаде оранжев код за община Бургас, а също и за Камено и Средец...

публикувано на 01.09.24 в 07:03