Българският кулинарен виртуоз Петър Бъчваров, по-известен като Ути, споделя за любимото си традиционно зимно ястие - свинското със зеле. Той разкрива рецепта, с която ястието да бъде наистина вкусно и запомнящо се.
"Едно от любимите ми ястия е свинското с кисело зеле. Но зелето трябва да премине през няколко етапа, преди да бъде използвано. Препоръчително е свинското месо да бъде домашно. Човек не трябва да се стреми да обръща внимание на феноменалните гурме ястия. Аз лично съм привърженик на комбинацията между добри приятели и уникални продукти, които придават този незабравим зимен вкус" , добави още Ути Бъчваров.
"Най-важната подправка за всяко ястие, не само за зимните, е добрата компания, която да те прави щастлив.", сподели Ути Бъчваров в предаването "Радио Айляк", който заявява, че дори черният пипер да му е фаворит, няма как една трапеза да е пълна без близки и роднини, с които да се изпие чаша хубаво вино.
Пълната рецепта за вкусно свинско месо със зеле, както и значението на "храна за душата", може да чуете в звуковия файл:
След традиционния за Бургас уикенд на тема "Етно" и мидени деликатеси, следва Палеоуикенд. Акцентът в него ще бъде организираният от Регионален исторически музей - Бургас и Националния природонаучен музей при БАН Палеофест 2024. Лекции, изложби и открити уроци по рисуване ще пренесат всички жители и гости на града с машина на времето хилядолетия..
Стара сграда на ул. „Фердинандова“ в Бургас е изцяло реставрирана, съобщават от Община Бургас. Преди това тя беше в лошо състояние. Поради тази причина Общината е издала предписание преди няколко години. Собствениците на сградата са я възстановили изцяло със собствени средства. От Община Бургас посочват, че имат готовност да съдействат при..
Второ допълнено издание на книгата на Митко Иванов „Бургаският жаргон до 1989“ ще бъде представено от 18.30 часа в двора на Регионалната библиотека в Бургас. Изданието е богато илюстрирано с документални снимки, към него има и речник. Над 350 думи, които носят специфичния дух и атмосферата на морския град и неговите хора, допълват..
Пред многобройна публика в двора на Етнографския музей днес бе направена демонстрация на арменска кухня. Събитието е част от инициативата Етнокухня на регионалния музей и е свързано с проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“. В него Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на..
Голям Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас, спазвайки традицията. Деца и възрастни минаха през него три пъти за здраве. Вярва се, че на този ден от годината слънцето свети и топли по един особен начин, а магическата сила на билките е най-силна рано сутрин. Затова и преди първите лъчи на..
В южните части на Бургаския залив има местност, където морето се врязва между тръстиките край малка рекичка. Това е "Циганският залив". Името е старо и носи спомена за годините, когато на това място са се разтоварвали кораби с въглища. Това място сега е рибарското селище Ченгене скеле. То води началото си от седемдесетте години на ХХ век,..
Артистични и провокативни облекла представиха студенти от специалност „Моден дизайн“ към бургаския филиал на художествената академия. Проектът „Мода без граници“ показа нетрадиционния подход на младите хора към модата и наученото в академията – преплитане на материи, асиметрични форми и специални техники. За годишното модно ревю разказва един от..
Стара сграда на ул. „Фердинандова“ в Бургас е изцяло реставрирана, съобщават от Община Бургас. Преди това тя беше в лошо състояние. Поради тази причина..