Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Близо 900 000 лв. ще отпусне Община Сливен за енергийно обследване на сгради

Стефан Радев, кмет на Сливен
Снимка: Стоян Радев

Близо 900 000 лева се очаква да бъдат одобрени от Общинския съвет в Сливен тази седмица за подпомагане на сдруженията на етажната собственост за извършване на техническото и енергийно обследване на многоетажните жилищни сгради. Това обяви кметът Стефан Радев, след като от вчера сутринта представители на сдруженията запазваха ред и стояха цяла нощ пред общинската администрация, за да подадат документи тази сутрин. Одобрената през декември 2022 година помощ за сдруженията бе 300 хиляди лева, или 50% от сумата, необходима за обследване на одобрените сгради. 

Поради засиления интерес от страна на сдруженията се стигна до 24-часов маратон на чакащите:

"От 7 часа сутринта до сега. Имахме си смени и представители по всяко едно време на денонощието. ;Аз съм тук заради хората, които представлявам, да.Ако зависеше от мен, нямаше и час да стоя тук.; Ами не е нормално, но държавата ни е такава.; 24 часа общо. От 7.00 часа на 22-ри."

24-часова опашка пред Община Сливен за програмата за саниране

Кметът Стефан Радев обяви, че ще поиска от Общинския съвет необходимата сума, след направените първоначални разчети.  

"Практиката показа, че за около два часа бяха обслужени всички чакащи със заявления. По наши оценки тази сума, която съобщихме снощи би стигнала за всички сдружения, които до момента са подали, и които очакваме да подадат документи до края на седмицата", посочи той. 

Само днес до обяд са подадени заявленията на 54 сдружения, а до края на седмицата се очакват още най-малко 20. Срокът за подаване остава до петък. 


По публикацията работи: Петя Михова

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаската гимназия по компютърно програмиране и иновации с награда

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас получи приз за успешно сътрудничество при реализиране на съвместни проекти и инициативи с фирми-членове на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), свързани с новите специалности по роботика и изкуствен интелект, които ще осигурят подготвени кадри за..

публикувано на 27.01.23 в 16:48

Кметът на Поморие Иван Алексиев получи подкрепата на туристическия бранша за казуса с Летище Бургас

Да се изиска от държавата договорът с концесионера на Летище Бургас и на база на този документ да се предприемат конкретни действия за преразглеждане на концесията. Това бе единодушно решено на срещата, която кметът на община Поморие Иван Алексиев инициира с професионалисти от най-големите регионални браншови организации в туристическия сектор. Срещата..

публикувано на 27.01.23 в 16:06

Дебати около разширяването на „синята зона“ в Бургас

Дебати в комисиите към Общинския съвет в Бургас предизвика предложението за разширяване на „синята зона“ в района на комплекс „Братя Миладинови“. Мярката се отнася за около 800 паркоместа в три района – паркинг до Строителния техникум; до сградата на Кадастъра и НОИ, както и около Музикалното училище. От Общината мотивират предложението си с..

публикувано на 27.01.23 в 12:22

Оттеглиха предложението за промяна на заплатите на съветниците в Бургас

Предложението на Мария Табакова за промяна на заплатите на общинските съветници в Бургас е оттеглено.   Мария Табакова: Съветниците да получават 25% от заплатата на председателя на Oбщинския съвет В края на миналата година общинските съветници в Бургас гласуваха възнаграждението на кмета да бъде 50 % от това на един министър в страната. С..

публикувано на 26.01.23 в 16:20

Приморско ще привлича сръбски туристи

Приморско се надява да привлече повече сръбски туристи това лято.  Възможностите за туризъм по Южното Черноморие и Странджа бяха обсъдени по време на инфотур със сръбски журналисти и влогъри. Тонка Вълчева, екскурзовод и участник в срещата пояснява: "Някои от колегите предварително познаваха Южното Черноморие, познато още от социалистическите..

публикувано на 26.01.23 в 10:10
Приморско

Ще предпочетат ли сръбските туристи Приморско - днес във "Виа Понтика"

България може да бъде преоткрита от повече сръбски туристи като дестинация. На сръбския пазар е на път да пробие община Приморско. Възможностите за туризъм по Южното Черноморие и Странджа обсъдиха по време на инфотур сръбски журналисти и влогъри с наши туроператори от морския град и представители на местната и централната власт. Във времето за..

публикувано на 26.01.23 в 10:10

Политически "полети" между летищата в Бургас и Равнец

Кметът на Поморие Иван Алексиев първи поиска процедура за преразглеждане на концесията на летището. Ако не се поставят двата аеропорта в Бургас и Варна в конкурентни условия, от ГЕРБ дори се заканват да поискат разваляне на концесията: ГЕРБ иска Равнец като гражданско и карго летище, ако "Фрапорт" не увеличи полетите до Бургас „Ако не..

публикувано на 24.01.23 в 16:33