Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Политически "полети" между летищата в Бургас и Равнец

Кметът на Поморие Иван Алексиев първи поиска процедура за преразглеждане на концесията на летището. Ако не се поставят двата аеропорта в Бургас и Варна в конкурентни условия, от ГЕРБ дори се заканват да поискат разваляне на концесията:

„Ако не може да се въздейства на „Фрапорт“, да се разгледа възможността за разработването на летище Равнец от страна на държавата и да го превърне в гражданско и карго летище. И тогава да видим дали „Фрапорт“ няма да разработи летище Бургас, защото иначе трябва да го затвори, според мен“, подчерта Алексиев.

След близо 8-годишна битка с управляващите от ГЕРБ за запазването на летището в Равнец, стана ясно, че те вече разпознават тази моя идея за използването му, като обща, каза депутатът от „Продължаваме промяната“ Константин Бачийски.

„През 2019 година водихме битка летището да не бъде разделено на части. Бяхме направили и подписка в защита на летището, събрахме над 3000 подписа само за 2 дни. Една част от тези хора дойдоха на Общинска сесия, като това предложение на Общината отпадна.

Миналата година имаше идея в превръщането му във фотоволтаичен парк с 40 работни места, вместо индустриална зона със собствено летище с потенциал за около 8000 нови работни места.“ Константин Бачийски коментира още идеята за използване на бившата авиобаза за алтернативно летище, в случай, че морските кметове поискат да се преразгледа концесията на бургаското летище и липсата на полети през зимата и пролетта, като възможност, летището в Равнец да се превърне в  индустриален парк със собствена безмитна зона с цел да привлече инвеститори от цял свят. 

От концесионера на летищата във Варна и Бургас ни отговориха:

Както и до този момент, „Фрапорт“  продължава да полага всички усилия за развитието на трафика на Летище Бургас и Летище Варна, в съответствие със своите ангажименти като отговорен концесионер на двата морски аеропорта. Ние осигуряваме възможно най-доброто и безопасно обслужване на всички пътници, посетители и клиенти, като те са отворени за пътнически и товарни полети 24 часа 7 дни в седмицата, през цялата година. Промотирането на двете летища за привличането на повече маршрути пред авиокомпаниите се осъществява непрекъснато и е по еднакъв начин за Варна и Бургас.

През 2022 г. Летище Бургас обслужи 1,63 милиона пътници и 12 293 полета което бележи впечатляващ ръст от 72%, спрямо 2021 г., въпреки липсата на полети от Руската Федерация, Украйна и Беларус. Лято 2022 г. бе изключително успешно за бургаското летище, като бяха оперирани редовни и чартърни полети до 75 дестинации от 23 държави, изпълнявани от 42 авиокомпании, като това е повече от обслужения брой пътници на Летище Варна, където през 2022 г. са обслужени 1,48 милиона пътници със 11 420 самолетодвижения.

Летище Бургас и Летище Варна бяха представени на световните туристически изложения в Париж и Лондон и ние непрекъснато работим с авиокомпаниите в посока откриването на нови маршрути за двете летища. Нещо повече, Летище Варна и Летище Бургас бяха промотирани на специално „роудшоу“ в Полша, организирано от Алианс Българско Черноморие, с подкрепата Министерство на туризма на Република България, провело се в периода 24-28 октомври 2022 г., на което бяха осъществени много B2B срещи, насочени за разгръщането на потенциала на летищата за полския пазар.

Инвестиционната програма за Летище Бургас се изпълнява също по план и в съгласуваност с Министерство на транспорта на Република България. Същевременно, “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД не спира да инвестира в инфраструктурата на морския аеропорт. От началото на концесията, повече от 101 млн. евро са били инвестирани в проекти за Летище Бургас. В настоящия генерален план в периода от 2022 до 2026 г., планира да инвестира повече от 50 млн. евро за следните проекти на бургаското летище:

- Изграждане на фотоволтаична централа за собствената консумация на електричество;
- Завършване на разширяването на перона и инсталиране на ново перонно осветление;
- Разширение на сервизната зона и изграждане на хале за поддръжка на самолетообслужваща техника;
- Рехабилитация на пистата, вкл. нова светосистема;
- Обновяване на зони от Терминал 1 и подготовка за работа в режим „Шенген“;
- Започване на разширението на Терминал 2 „Заминаващи“ – проектиране и разрешение за строеж.“


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаската гимназия по компютърно програмиране и иновации с награда

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас получи приз за успешно сътрудничество при реализиране на съвместни проекти и инициативи с фирми-членове на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), свързани с новите специалности по роботика и изкуствен интелект, които ще осигурят подготвени кадри за..

публикувано на 27.01.23 в 16:48

Кметът на Поморие Иван Алексиев получи подкрепата на туристическия бранша за казуса с Летище Бургас

Да се изиска от държавата договорът с концесионера на Летище Бургас и на база на този документ да се предприемат конкретни действия за преразглеждане на концесията. Това бе единодушно решено на срещата, която кметът на община Поморие Иван Алексиев инициира с професионалисти от най-големите регионални браншови организации в туристическия сектор. Срещата..

публикувано на 27.01.23 в 16:06

Дебати около разширяването на „синята зона“ в Бургас

Дебати в комисиите към Общинския съвет в Бургас предизвика предложението за разширяване на „синята зона“ в района на комплекс „Братя Миладинови“. Мярката се отнася за около 800 паркоместа в три района – паркинг до Строителния техникум; до сградата на Кадастъра и НОИ, както и около Музикалното училище. От Общината мотивират предложението си с..

публикувано на 27.01.23 в 12:22

Оттеглиха предложението за промяна на заплатите на съветниците в Бургас

Предложението на Мария Табакова за промяна на заплатите на общинските съветници в Бургас е оттеглено.   Мария Табакова: Съветниците да получават 25% от заплатата на председателя на Oбщинския съвет В края на миналата година общинските съветници в Бургас гласуваха възнаграждението на кмета да бъде 50 % от това на един министър в страната. С..

публикувано на 26.01.23 в 16:20

Приморско ще привлича сръбски туристи

Приморско се надява да привлече повече сръбски туристи това лято.  Възможностите за туризъм по Южното Черноморие и Странджа бяха обсъдени по време на инфотур със сръбски журналисти и влогъри. Тонка Вълчева, екскурзовод и участник в срещата пояснява: "Някои от колегите предварително познаваха Южното Черноморие, познато още от социалистическите..

публикувано на 26.01.23 в 10:10
Приморско

Ще предпочетат ли сръбските туристи Приморско - днес във "Виа Понтика"

България може да бъде преоткрита от повече сръбски туристи като дестинация. На сръбския пазар е на път да пробие община Приморско. Възможностите за туризъм по Южното Черноморие и Странджа обсъдиха по време на инфотур сръбски журналисти и влогъри с наши туроператори от морския град и представители на местната и централната власт. Във времето за..

публикувано на 26.01.23 в 10:10
Стефан Радев, кмет на Сливен

Близо 900 000 лв. ще отпусне Община Сливен за енергийно обследване на сгради

Близо 900 000 лева се очаква да бъдат одобрени от Общинския съвет в Сливен тази седмица за подпомагане на сдруженията на етажната собственост за извършване на техническото и енергийно обследване на многоетажните жилищни сгради. Това обяви кметът Стефан Радев, след като от вчера сутринта представители на сдруженията запазваха ред и стояха цяла нощ пред..

публикувано на 23.01.23 в 17:24