Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически "полети" между летищата в Бургас и Равнец

Кметът на Поморие Иван Алексиев първи поиска процедура за преразглеждане на концесията на летището. Ако не се поставят двата аеропорта в Бургас и Варна в конкурентни условия, от ГЕРБ дори се заканват да поискат разваляне на концесията:

„Ако не може да се въздейства на „Фрапорт“, да се разгледа възможността за разработването на летище Равнец от страна на държавата и да го превърне в гражданско и карго летище. И тогава да видим дали „Фрапорт“ няма да разработи летище Бургас, защото иначе трябва да го затвори, според мен“, подчерта Алексиев.

След близо 8-годишна битка с управляващите от ГЕРБ за запазването на летището в Равнец, стана ясно, че те вече разпознават тази моя идея за използването му, като обща, каза депутатът от „Продължаваме промяната“ Константин Бачийски.

„През 2019 година водихме битка летището да не бъде разделено на части. Бяхме направили и подписка в защита на летището, събрахме над 3000 подписа само за 2 дни. Една част от тези хора дойдоха на Общинска сесия, като това предложение на Общината отпадна.

Миналата година имаше идея в превръщането му във фотоволтаичен парк с 40 работни места, вместо индустриална зона със собствено летище с потенциал за около 8000 нови работни места.“ Константин Бачийски коментира още идеята за използване на бившата авиобаза за алтернативно летище, в случай, че морските кметове поискат да се преразгледа концесията на бургаското летище и липсата на полети през зимата и пролетта, като възможност, летището в Равнец да се превърне в  индустриален парк със собствена безмитна зона с цел да привлече инвеститори от цял свят. 

От концесионера на летищата във Варна и Бургас ни отговориха:

Както и до този момент, „Фрапорт“  продължава да полага всички усилия за развитието на трафика на Летище Бургас и Летище Варна, в съответствие със своите ангажименти като отговорен концесионер на двата морски аеропорта. Ние осигуряваме възможно най-доброто и безопасно обслужване на всички пътници, посетители и клиенти, като те са отворени за пътнически и товарни полети 24 часа 7 дни в седмицата, през цялата година. Промотирането на двете летища за привличането на повече маршрути пред авиокомпаниите се осъществява непрекъснато и е по еднакъв начин за Варна и Бургас.

През 2022 г. Летище Бургас обслужи 1,63 милиона пътници и 12 293 полета което бележи впечатляващ ръст от 72%, спрямо 2021 г., въпреки липсата на полети от Руската Федерация, Украйна и Беларус. Лято 2022 г. бе изключително успешно за бургаското летище, като бяха оперирани редовни и чартърни полети до 75 дестинации от 23 държави, изпълнявани от 42 авиокомпании, като това е повече от обслужения брой пътници на Летище Варна, където през 2022 г. са обслужени 1,48 милиона пътници със 11 420 самолетодвижения.

Летище Бургас и Летище Варна бяха представени на световните туристически изложения в Париж и Лондон и ние непрекъснато работим с авиокомпаниите в посока откриването на нови маршрути за двете летища. Нещо повече, Летище Варна и Летище Бургас бяха промотирани на специално „роудшоу“ в Полша, организирано от Алианс Българско Черноморие, с подкрепата Министерство на туризма на Република България, провело се в периода 24-28 октомври 2022 г., на което бяха осъществени много B2B срещи, насочени за разгръщането на потенциала на летищата за полския пазар.

Инвестиционната програма за Летище Бургас се изпълнява също по план и в съгласуваност с Министерство на транспорта на Република България. Същевременно, “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД не спира да инвестира в инфраструктурата на морския аеропорт. От началото на концесията, повече от 101 млн. евро са били инвестирани в проекти за Летище Бургас. В настоящия генерален план в периода от 2022 до 2026 г., планира да инвестира повече от 50 млн. евро за следните проекти на бургаското летище:

- Изграждане на фотоволтаична централа за собствената консумация на електричество;
- Завършване на разширяването на перона и инсталиране на ново перонно осветление;
- Разширение на сервизната зона и изграждане на хале за поддръжка на самолетообслужваща техника;
- Рехабилитация на пистата, вкл. нова светосистема;
- Обновяване на зони от Терминал 1 и подготовка за работа в режим „Шенген“;
- Започване на разширението на Терминал 2 „Заминаващи“ – проектиране и разрешение за строеж.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Слънчев бряг

Хотелиер за сметките за ток: Ако ЕК каже "не" на компенсациите, твърдо протести!

"Сега трябва да чакаме. Това чакане за нас е много неприятно, защото вече плащаме тези сметки и се чудим защо трябва да ги плащаме сега." Това обясни пред БНР Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, във връзка с временно замразения протест срещу високите цени на тока в очакване на..

публикувано на 27.08.24 в 12:24

Преразпределят средства от целевата субсидия за капиталови разходи на Община Бургас

Налага се преразпределение на средствата от целевата субсидия за капиталови разходи през тази година. Причината е, че някои от обектите в Община Бургас не могат да бъдат завършени до края на годината, а ако не бъдат усвоени отпуснатите средства ще трябва да се връщат на държавата. Затова едни средства ще бъдат намалени и прехвърлени към други..

публикувано на 27.08.24 в 10:54

НСИ: България е водеща дестинация за туризъм сред българите

България е водеща дестинация за туризъм сред българите и през второто тримесечие на 2024 г., сочат новопубликувани данни от изследване на Националния статистически институт. 71,3% от българските туристи през този период са пътували до дестинация или дестинации само в страната, като съответно 22,6% от българските туристи са избрали чужбина, а..

публикувано на 26.08.24 в 17:22

Министърът на туризма връчи удостоверения за категоризация на 47 обекта

Министърът на туризма Евтим Милошев връчи удостоверения за категоризация на 47 туристически обекта в Бургаска област. От министерството информират, че  това са  места за настаняване и заведения за хранене и развлечения в Бургас, Свети Влас, Несебър и Слънчев бряг. „С тези удостоверения, не само сертифицираме високото качество на туристическите обекти,..

публикувано на 26.08.24 в 12:46

Разногласия на туроператорите за Гаранционния фонд

Проект за промени в Закон за туризма, засягащи създаването на гаранционния фонд, предизвиква разногласия в бранша. На 2 септември изтича крайният срок за общественото обсъждане на законопроекта. До тази дата браншът трябва да изрази становище и да внесе предложения за промени. Създаването на гаранционния фонд е следствие от европейска директива за..

публикувано на 26.08.24 в 12:37

Община Приморско отчита рекорден ръст от 30 % в края на сезона

Община Приморско отчита рекорден ръст от 30 % в края на сезона. Градът  е домакин на Черноморски форум 2024, съобщават от общината. Най-успешните компании и общини в Черноморския регион ще бъдат отличени на официална церемония в един от най-бързо развиващите се курорти – Приморско. Събитието ще се проведе на 6 септември 2024 г. от 19 ч. в центъра на..

публикувано на 26.08.24 в 12:27

Културният живот на Бургас продължава и този уикенд с два фестивала, изложба и театър

Община Бургас анонсира следващия туристически уикенд, изпълнен с много събития. Тогава ще се проведе "Егаси феста" на Морска гара, който ще събере меломани за страхотна среща с редица изпълнители. Музикалният фестивал се завръща за второ издание на 23 и 24 август. Събитието ще включва над 20 хип-хоп изпълнители от българската и световната сцена. В..

обновено на 23.08.24 в 11:07