Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Познат или непознат е Сирак Скитник в родния си град Сливен?

Сирак Скитник
Снимка: Архив

Днес БНР празнува своята 88-годишнина. Тази година се навършват и 140 години от рождението на първия директор Сирак Скитник или Панайот Тодоров Христов. Сливен е неговият роден град, където градската галерия носи неговото име, има улица с негово име, голямата награда за изобразително изкуство на Общината носи неговото име, а на къщата, в която е роден, има паметен знак. Познат или непознат е той в родния си град? 

В Сливен, когато се каже Сирак Скитник в съзнанието на по-младите поколения излиза градската галерия. Може би е позабравен, може би защото не толкова e говорено за него в училище, но той е най-разпознаваем в културните среди в града. Художникът Илиян Урумов коментира, че е редно името на Сирак Скитник да се постави в дневния ред на културния живот не само в Сливен

"Трябва да се правят събития не само за неговата 140-годишнина, която е през 2023 г., а и по принцип да се помни, че един такъв човек е изнесъл на плещите си страшно много културни пластове". 

Урумов, освен че е художник, и е учител, който се стреми до неговите възпитаници да достигнат големите имена в българското изкуство, включително изкуството и делото на Сирак Скитник.  

По повод 130-годишнината от рождението на Сирак Скитник бе открита паметна плоча пред родната къща на художника.

От пет години насам в Сливен се възобнови Националната изложба за изобразително изкуство "Сирак Скитник", а голямата награда носи неговото име. Тази година предстои в конкурса с награда да се включи и БНР. Вече е проведен първият разговор на генералния директор Милен Митев с организаторите Община Сливен, представителството на СБХ и Дружеството на художниците в града.  

"Имаме уверението от Националното радио, че те ще подкрепят изложбата ни с още една награда, която ще бъде поливалентна, ще покрива всички категории, която ще бъде на името на Сирак Скитник, но няма да бъде голямата награда. Една награда, която се надяваме, че ще стане ежегодна и ще бъде един допълнителен стимул за авторите. Чудесно е, че Радиото иска да поеме инициативи, които освен че са свързани с техния основател, а и с конкретно родния му град", коментира Урумов.

В Сливен на името на Сирак Скитник има и улица. За обща изненада тя се намира в квартал "Комлука". Чиновническият гений или някой друг, за който това е поредно име в уличната система, му е отредил място, където съвсем не му е мястото. 

Отговорите на хората дали знаят кой е Сирак Скитник изглеждат комични, но всъщност са трагични. Неглижирането на образованието води до тези плачевни резултати, и ако днес е за Сирак Скитник, то утре може да е за голяма част от светлите исторически личности на България. И все пак, ако сме успели да събудим вниманието на част от слушателите към личността на първия директор на Радио София, то нека се знае, че в родния му град, в Художествена галерия "Димитър Добрович" има 42 произведения на художника. Всички те са откупени от частни лица през 70-те и 80-те години на миналия век. Близо десетина негови творби са част от постоянната експозиция в зала "Сирак Скитник", така че отидете, разгледайте, вземете и децата си, за да знаят. 


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Сливен изчакват стабилна обстановка, за да се изгради нова пожарна

Кметът на Сливен Стефан Радев направи изявление в Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ относно плановете за нова пожарна на територията на града, съобщиха от Общината. „Имаме терен, който Общината е отредила. Имаме и готовност да го предоставим на МВР под форма, каквато министерството прецени, за строителство...

публикувано на 30.01.23 в 16:48

Без вода в Сливен утре

ВиК Сливен съобщи, че от 8:00 до 17:00 часа, във връзка с изпълнението на строително-монтажните работи, свързани с изграждане на нови и реконструкция на съществуващи водопроводни и канализационни мрежи и съоръжения, ще се наложи спиране на водоподаването към  бул. „Тракия“. Строително-монтажните работи са във връзка с изпълнението на проект..

публикувано на 30.01.23 в 16:32

Бургазлийката Донка Иванова навърши 100 години

Още един бургаски жител стигна достолепната възраст от 100 години. Това е Донка Стефанова Иванова. Тя е родена в Бургас през 1923 г. По-голяма част от живота си прекарва край морето, също и в град Сливен. В момента живее в бургаския к-с „Славейков“. Има син и дъщеря, трима внуци и четирима правнуци. Донка Иванова е в добро състояние на ума и тялото...

публикувано на 30.01.23 в 16:14

Разораните дюни край Несебър ще бъдат възстановени

Ще бъдат възстановени дюните, които бяха разрушени между Несебър и Равда. Нарушението е на Държавното ловно стопанство Несебър. Негови служители е трябвало да направят ров, възпрепятстващ достъпа на моторни превозни средства.  Предстои да бъде решено каква санкция ще бъде наложена, обясни директорът на бургаската еко инспекция Павел Маринов:..

публикувано на 30.01.23 в 15:14

"Булевард Демокрация" - на 30 януари

Политическата кампания започна. Хем за парламентарните избори, хем за местните. Обаче посланията на политиците стават все по-странни. Ето, „Промяната“ търсели 20 000 „свестни хора“ за общински съветници. Така го бил обявил по „Нова телевизия“ бившият премиер Кирил Петков. Чувал съм, че и други партии търсели. Което ме навежда само на една мисъл. Че..

публикувано на 30.01.23 в 15:02

Проведе се първото заседание на Общинския съвет в Болярово

На първото за тази година редовно заседание на 30 януари Общински съвет-Болярово утвърди плана за работа на съветниците до края на мандата и годишния отчет на кмета на общината за 2022 г. относно изпълнението на Програмата за управление на мандата 2019-2023. Беше утвърден и списъкът на общинските жилища по предназначение за 2023 г. Сред останалите..

публикувано на 30.01.23 в 14:51
Снимката е илюстративна.

Обсъждат мерки за овладяване популацията на безстопанствените кучета в Бургас

Община Бургас е внесла Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Бургас за периода до 2026 година. Разработването на документа е в резултат на изисквания, поставени на България и останалите страни членки на Европейския съюз. Те целят грижа и хуманно отношение към животните, както и създаването..

публикувано на 30.01.23 в 14:36