Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебати около разширяването на „синята зона“ в Бургас


Дебати в комисиите към Общинския съвет в Бургас предизвика предложението за разширяване на „синята зона“ в района на комплекс „Братя Миладинови“. Мярката се отнася за около 800 паркоместа в три района – паркинг до Строителния техникум; до сградата на Кадастъра и НОИ, както и около Музикалното училище. От Общината мотивират предложението си с това, че самите жители в комплекса са поискали разширение на „синята зона“.

Разширяването на „синята зона“ води до това, шофьорите да паркират колите си в периферията на тези райони, коментира общинският съветник Манол Тодоров. „Това, което ме притеснява е, че аз видях 72 подписа – това са два входа или един блок.  Значи ли това, че ако съберем 140 подписа на хора, които не искат „синя зона“ в ж.к. „Братя Миладинови“, ние ще се съобразим с тяхното решение? Иначе, в централната част „синята зона“ е плюс, подобрява по някакъв начин проблема с паркирането, но специално за квартали, които са на поне 15 мин. пеша от Центъра, не мисля, че това е решение“, допълни той.

Директорът на общинското предприятие транспорт в Община Бургас Пламен Димитров коментира, че в този случай няма да бъдат изтласкани автомобилите е периферията на „синята зона“. Причината е, че бургаският комплекс е заобиколен от много нежилищни пространства. „Например зоната, която е около Музикалното училище, след това следва Автогара Запад, след това е индустриална част от града, където не виждам как така ще бъдат избутани автомобилите там. Тези, които са до Колодрума, след това следва парк „Света Троица“, УМБАЛ и чак след това са жилищни квартали. А относно исканията, освен тези писмени, които сме ги прикрепили към докладната, до декември ежедневно в нашия офис идват представители от квартала с питания кога ще бъде въведена зоната“, поясни той.

Общинският съветник Евелина Михалева също допълни, че до нея са постъпили много питания на граждани за разширяването на тази зона.  „Жена, която живее в блок до Строителния техникум каза, че при тях проблем са учениците, които пристигат с автомобили. Спират и задръстват цялото движение и хората няма къде да си сложат колите. Ако има там „синя зона“ за тях ще е много по-добре. Много хора живеещите до „зелена зона“ искат тя да стане целогодишно „синя зона“. Има даже такава подписка при мен“, посочи тя.

По време на обсъждането на докладната записка възникна въпросът за служебните абонаменти за паркиране, повишаване на цената на „синята зона“ и въвеждането на времетраене за паркиране. „Централна градска част, според мен, а и според колегите от комисията по транспорт, трябва да има някаква по-висока цена за плащане за паркиране. Идеята по целия свят е в Центъра да няма много голям трафик. В момента какво се получава – един човек може да дойде, да паркира и за 8 лв. да му седи колата цял ден в супер Център на голям град, което никъде го няма по света. Ние трябва да направим няколко неща. Първо, със сигурност трябва да направим предложения, които да минат през обществени обсъждания с всички граждани, да обсъдим дали в Централната градска част да няма ограничено като часове паркиране. Например в София е 2 часа, в Бургас може да е 3 часа, но да има някакво ограничение да не може да се седи цял ден в „синя зона“. Второ, в супер Центъра трябва да помислим за малко по-висока цена за „синята зона“, защото от началото й преди 12 години, тя не е мърдала. Относно служебния абонамент, който си плащат фирми, банки, учреждения и т.н., за да ползват служебно паркомясто, там цената в момента е 250 лв., което особено за големи фирми е нищо. Те могат да вземат 2-3 места и така да си обслужват клиентите“, коментира Манол Тодоров.

Според него трябва да има унифициране за отпускане на брой места, свързани със служебните абонаменти. Той допълни, че трябва да се предприемат мерки преди летния сезон, защото положението след това става по-сериозно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавна помощ

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавната помощ в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл. Документите могат да се внасят в деловодството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и  в офисите на областните пътни управления, Националното тол управление, както и електронно чрез системата за сигурно..

публикувано на 20.04.24 в 11:00

Ръст на туристи от скандинавските страни, Великобритания и Германия очакват в Созопол

Ръст на туристите от скандинавските страни, Великобритания и  Германия се очаква тази година в община Созопол.  "Проблемът с кадрите стои и пред нас. Наистина е трудно да се намерят качествени кадри със заплащане, което да предполага конкурентноспособност на предлаганата услуга. За да оцелеем и да се развиваме като туристическа дестинация, ние..

публикувано на 19.04.24 в 08:05

Как ще финансират ремонта на пътя Царево - Малко Търново

Концепция за основен ремонт на пътя Царево - Малко Търново и мерки за облагородяване на туристически обекти ще бъде подложена на гласуване в интернет.  До 20 април всички заинтересовани ще имат възможност да се запознаят с нея и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да я подкрепят или да направят коментари или възражения. Получаването на..

публикувано на 18.04.24 в 17:15

Икономическа полиция и НАП проверяват къмпинг "Тополи" в залива Вромос

Сектор "Икономическа полиция" и Националната агенция за приходите ще се включат в проверките на така наречения къмпинг "Тополи" в залива Вромос, съобщи областната администрация в Бургас. Това стана ясно след работна среща там на междуведомствената комисия. В Община Созопол, РИОСВ и Областна дирекция „Земеделие“ са образувани преписки относно неговата..

обновено на 18.04.24 в 15:20
Заседание на комисията по устройство на територията към Общински съвет-Бургас

Изграждането на жилищна сграда притеснява голям инвеститор в кв. "Мадика"

Голям инвеститор с притеснения относно строеж на 10-етажна жилищна сграда. Мястото е бургаският квартал „Мадика“, където „Сидоинвест“ има производствена база с инвестиция от 10 млн. лв. Ръководството е изпратило писмо до Общинския съвет на Бургас, а казуса обясни зам.-кметът по строителство Чанка Коралска по време на заседание на постоянната..

публикувано на 18.04.24 в 12:26

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър Кирил Вътев. С тях не са водени разговори за евентуалния му наследник на поста. Според председателят на регионалната структура в Бургас - Николай Киров, предстои да се приемат още важни закони. Той определи като сполучлив мандата на Вътев и според него украинската помощ е..

обновено на 17.04.24 в 14:28

До юни ще е готов проектът на ОУП на община Царево

До началото на юни ще е готов проектът на Общия устройствен план на община Царево. Това заявиха проектантите на работна среща в общината с екипа на Националния център за териториално развитие, които по възлагане от регионалното министерство работят по проекта. От своя страна кметът Марин Киров сподели: ”Наясно сме с рестрикциите на всички..

публикувано на 17.04.24 в 09:46